Söz uçup gitmesin diye...
Türkiye’de alanın en iyi isimlerinden biri olan Zahide Tuba Kor’un editörlüğünde hazırlanan “Ortadoğu Konuşmaları”, 2011-2014 arasında Bilim-Sanat Vakfı’nda yapılan konuşmalardan oluşuyor. Kitabın en dikkat çekici yönü, erken tarihlerde yapılmış konuşmaları içermesine rağmen, birçok noktanın sonraki süreçte teyit edilmiş bulunması.
Ortadoğu ve İslâm dünyasındaki gelişmelerle ilgili Türkiye’de alanın en iyi isimlerinden biri olan Zahide Tuba Kor’un editörlüğünde hazırlanan “Ortadoğu Konuşmaları”, 2011-2014 arasında Bilim-Sanat Vakfı’nda yapılan konuşmalardan oluşuyor. Vakıf bünyesindeki Küresel Araştırmalar Merkezi’nin organize ettiği konuşmalara katılan yerli ve yabancı çok sayıda isim, bölgenin dününü, bugününü ve yarınını değerlendiriyor.
Hepsi de kendi çalışma sahasında uzman olan bu isimlerden bazıları şöyle: Mehmet Akif Ersoy, Muzaffer Şenel, Mesut Özcan, İsmail Yaylacı, Ömer Korkmaz, Fulya Atacan, Furkan Torlak, Mehmet Ali Büyükkara, Nadia Mostafa, Hasan Kösebalaban, Aleksandr Sotniçenko…
- Kitabın en dikkat çekici yönü, erken tarihlerde yapılmış konuşmaları içermesine rağmen, birçok noktanın sonraki süreçte teyit edilmiş bulunması.
Örneğin, Prof. Dr. Fulya Atacan’ın 2011 şubatında yaptığı Mısır’daki son gelişmeler konulu konuşması, sonradan yaşanacaklara dair çarpıcı öngörüler içeriyor. Kitaptaki birçok metin için aynı şey söylenebilir. Her konuşmanın sonuna, konuğa soruların ve verilen cevapların da eklenmiş olması, “Ortadoğu Konuşmaları”nı zenginleştiren bir başka husus.
Normalde serbest konuşmaların metne döküldüğü durumlarda, konuşma dilinin doğası gereği, kâğıt üzerindeki satırları aynı ilgiyle takip etmek epey zordur. “Ortadoğu Konuşmaları”, editör Zahide Tuba Kor’un maharetli ve sabırlı emeğiyle, bu aksaklıktan arındırılmış. Ve ortaya, Ortadoğu’ya ilgi duyan herkesin kütüphanesinde mutlaka yer alması gereken bir eser çıkmış.
Ortadoğu Konuşmaları, Editör: Zahide Tuba Kor, Küre Yayınları, İstanbul, 2014