Savaşın harap ettiği Yemen'de ateşkes başladı
Yemen'de 2014'ten beri ülkenin büyük bir kısmını ele geçiren İran destekli Husi milislerle Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu tarafından desteklenen hükümet güçleri arasındaki istikrarsız savaş dönemi, ramazan ayında yeni bir ateşkes periyoduna girdi.
Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleri doğrultusunda Yemenli taraflar arasında ilan edilen ateşkes yürürlüğe girdi.
Yemen'in savaşan tarafları arasındaki ilk ateşkesi kararı Yemenliler tarafından memnuniyetle karşılandı.
Ateşkes cumartesi akşamı yerel saatle 19.00'da yürürlüğe girerken son saatlerde bölgedeki çatışma cephelerinde sükunet hakim oldu.
- BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, cuma günü yaptığı açıklamada, iki ay devam edecek ateşkes döneminde Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını durdurmayı kabul ettiğini duyurmuştu.
Yemen'deki iç savaş
Yemen, İran destekli Husilerin başkent Sana dahil olmak üzere bazı bölgelerin denetimini elinde bulundurduğu Eylül 2014'ten bu yana şiddet ve istikrarsızlıkla boğuşuyor.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Yemen hükümetini eski durumuna getirmeye çalışan Suudi liderliğindeki koalisyon, var olan durumu daha da kötüleştirdi. BM tahminlerine göre, bölgedeki yaklaşık %80 veya yaklaşık 30 milyon insan, insanî yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor ve 13 milyondan fazlası açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insanî kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.