Macron'dan Netanyahu'ya rest: "İsrail'in nasıl kurulduğunu unutma"

HABER MASASI
Abone Ol

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya "ülkesinin BM kararı ile kurulduğunu" hatırlatarak, Gazze ve Lübnan’daki gerilim ve BM barış gücüne yönelik artan İsrail saldırılarına dikkat çektiği belirtilerek, İsrail hükümetini BM kararlarına uymaya çağırdı.

Fransa basınında yer alan haberlere göre, Elysee Sarayı'nda kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantıda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kabine toplantısında İsrail'e BM kararlarına uyması çağrısında bulundu.

  • BM'nin İsrail'in Filistin topraklarında kurulmasına zemin hazırlayan 29 Kasım 1947'de aldığı karara atıfta bulunan Macron, "Bay Netanyahu ülkesinin BM kararıyla kurulduğunu unutmamalı." ifadelerini kullandı.

"Filistin'i bölüşmek"
Mecra

29 Kasım 1947'de, BM'de yapılan bir oylamada 33 evet, 13 ret ve 10 çekimser oyla Filistin toprakları Araplarla Yahudiler arasında bölüştürüldü.

Macron, Lübnan ve Gazze'ye saldırıları bağlamında İsrail hükümetine "BM kararlarını göz ardı etmenin zamanı değil." dedi.

Toplantıda bulunan yetkililerin söz konusu açıklamayı doğruladığı aktarıldı.

  • Macron'un atıfta bulunduğu kararda Birleşmiş Milletler 29 Kasım 1947'de tarihî Filistin topraklarının bölünmesine ilişkin tasarıyı kabul etmiş ve bu karar doğrultusunda tarihî Filistin topraklarının yüzde 55'inin kurulacak İsrail Devleti'ne, yüzde 45'inin ise Filistin'e bırakılması öngörülmüştü.

BM'den çıkan sonuç, Yahudiler tarafından sevinçle karşılanmıştı.

Netanyahu'nun ofisinden tepki: "İsrail'i kuran BM kararı değil; Bağımsızlık Savaşı'nda kahraman savaşçıların kanıyla elde edilen zafer"

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Macron'un açıklamasına tepki gösterildi.

İsrail'in BM kararıyla kurulmadığı iddia edilen açıklamada, "Fransa Cumhurbaşkanı'na bir hatırlatma: İsrail Devleti'ni kuran BM kararı değil; Bağımsızlık Savaşı'nda kahraman savaşçıların kanıyla elde edilen zaferdi. Bu savaşçıların çoğu Holokost'tan sağ kurtulanlardı. Bunlara, Fransa'daki Vichy rejiminden kurtulanlar da dahil." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca BM'nin "çok sayıda anti-semitik" karar aldığı ileri sürülerek bu kararların amacının "İsrail'in varoluş ve kendini savunma hakkını inkâr etmeye yönelik olduğu" iddia edildi.

İsrail-Fransa hattında gerilim artıyor

Macron ve Netanyahu arasındaki ilişkiler son haftalarda gerginleşti. Geçtiğimiz hafta İsrail'in Fransız askerlerinin görev aldığı Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) saldırması ve barış gücü askerlerinin yaralanmasının ardından Macron, İsrail’in BM güçlerini hedef almasını "kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirmiş ve Fransa’nın bu tür saldırıları bir daha asla tolere etmeyeceğini dile getirdi.

2006 yılında oybirliğiyle kabul edilen BMGK'nın 1701 sayılı Kararı, İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki düşmanlıkların durdurulması ve BM barış gücü UNIFIL'in Mavi Hat boyunca ateşkesi denetleyecek şekilde genişletilmesi çağrısında bulunuyor. Kararda, yalnızca Lübnan ordusunun ve UNIFIL'in güney Lübnan'da konuşlandırılması gerektiği belirtiliyor.

İsrail'in bu saldırılarla uluslararası hukuku "açık şekilde ihlal etmesini" kınayan Fransa, geçtiğimiz günlerde UNIFIL'e yönelik saldırıların ardından İsrail’in Paris Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Netanyahu ise pazar günkü oturumda BM'ye, Güney Lübnan'da konuşlu 700 Fransız askerinin de aralarında bulunduğu 10 bin kişilik barış gücünü "tehlikeden" uzaklaştırması çağrısında bulunarak, Hizbullah'ın onları "canlı kalkan" olarak kullandığını söyledi.


Macron ve Netanyahu arasında İsrail'e silah ambargosu uygulanması konusunda da gerginlik yaşandı.

Macron, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında kullanacağı silahların sevkiyatını durdurma çağrısı yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir yıldır Gazze'yi bombalayan ve geçtiğimiz günlerde Lübnan'a yönelik askerî operasyon başlatan İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu. Ve geçen hafta başında kaydedilen röportajda, ''Fransa hiçbir silah teslim etmiyor'' dedi.

Netanyahu ise Macron'un bu açıklamalarına tepki göstermiş, başta İran'a karşı "medeniyet" için savaştığını savunarak, Batılı liderlerin İsrail'e silah ambargosu çağrılarını "ayıp" diye nitelemişti.

Fransa Cumhurbaşkanlığı, bu gerginliğin ardından yaptığı açıklamada, Fransa’nın İsrail’in sarsılmaz bir dostu olduğunu vurgulamış, ancak Macron’un BM kararlarına uyulması gerektiği konusundaki duruşunu da net bir şekilde ortaya koymuştu.