Kabil Kitap Çarşısı kitapseverlere hizmet etmeye devam ediyor

HABER MASASI
Abone Ol

İrili ufaklı 100 kitapçı dükkanının bulunduğu Kabil Kitap Çarşısı, yakın zamanda Afganistan'da yaşanan siyasî ve ekonomik değişime rağmen okuyuculara hizmet vermeye devam ediyor.

Kabil'de üniversite öğrencilerinin aradıkları her türlü kitabı bulabildiği Kabil Kitap Çarşısı, ülkede yaşanan köklü siyasî değişikliklere rağmen kitapseverlere hizmet vermeye devam ediyor.

Kabil Kitap Çarşısı'ndaki dükkanını babasından devraldığını belirten Endişe, "Kitapçılık işi baba mesleğim. Yaklaşık yarım asırdır kitap basımı ve satımıyla uğraşıyoruz. Kitapçılık, baba mesleğim olduğu için benim için ayrı bir önemi var." dedi.

Kitap dükkanının dışında Kabil’de bir özel üniversitede Siyasal Bilimler fakültesinde öğretim görevlisi olan Endişe şöyle konuştu: "İnsan kitaplarla uğraşarak ilmî ve akademik bir iş yapmış oluyor. Bu yolla insanların yaşama ümidini arttırmak mümkün oluyor. Bu meslek değerli bir iştir.

Taliban, billboardlardaki "şeriat kurallarına uymayan" fotoğrafları siliyor
Mecra

Taliban henüz kitapçıların kapatılması veya kitaplara sansür uygulamak gibi bir adımda bulunmadı, ancak ekonomik kriz kitapçı esnafının kazançlarını vurdu.

Ülkede meydana gelen değişim sonrasında insanlar şiddetli bir ekonomik krize girdi. Yüksek manevi ihtiyaçlarını gidermek için kitap alma imkanları zayıfladı. Bu durumun düzelmesi ve insanların kültürel faaliyetlerini yerine getirmesi için biraz zamana ihtiyaç var. Biz de ümitle bu işe devam ediyoruz.

Şehid Rabbani Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı 4’üncü sınıf öğrencisi Muhammed Sabır Sultani de Kabil Kitap Çarşısı'nda ağabeyiyle beraber kitapçı dükkanı işletiyor.

Sahaflığa 10 yıl önce başladığını dile getiren Sultani, "Afganistan’da gençler kitap okuma yerine internette zaman harcıyorlar. Bir sahaf olarak insanlara kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Bugünlerde insanlar az kitap alıyor ama gelecekte daha iyi olacağını ümit ediyorum. İşimiz az ama yine de ben işimden memnunum." ifadesinde bulundu.

Fenikeliler III - Alfabenin icadı
Mecra

"En mutlu kitap, bana gelen kitaptır"

Yaklaşık irili ufaklı 100 kitapçı dükkanının bulunduğu çarşıdaki tek mücellit Muhammed Kabilbay, işini kültürel sorumluluk bilinciyle yerine getirdiğine parmak bastı.

Afganistan’da kitap ciltleme sanatının yaklaşık 500 yıllık bir geçmişi vardır. Bilindiğine göre, Timur döneminde sahaflar bugün İran’ın Meşhed kentinden Afganistan’daki Herat’a gelmişler. Burada bir atölye açıp kitapları ciltlemişler. Bu tarihi sanatı devam ettirmeye çalışıyorum.

Bir günde ortalama 5-10 kitap ciltlediğini vurgulayan Kabilbay, mesleğine olan bağlılığını şu şekilde ifade etti: "Sayfalara ayrılmış, yok olmak üzere olan kitapları ciltleyerek sanki onlara hayat veriyorum. En mutlu kitap, bana gelen kitaptır. Parasını ödeseler de ödemeseler de kültür ve tarih varlıklarımızı korumak için yok olmaya yüz tutmuş kitapları ciltleyerek korumaya çalışıyorum."

Tespit edilen ‘en eski’ el yazması Kur’an-ı Kerim'lerden biri
Mecra

"Kadınlar baskı altında söylemleri doğru değil"

Razi Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Fatma Kazımi, Taliban yönetiminin Cuyi Şir Mahallesi'ndeki Kabil Kitap Çarşısı'na müdahale etmediğini belirtti.

Kazımi, “Okul kitaplarımı almaya buraya geliyorum. Roman ve Mevlana’nın Mesnevisi gibi şiir kitaplarını da burada bulmak mümkün. İnsan hepsini alıp okumak istiyor.” dedi.

Çarşının açık kütüphaneyi andırdığını dile getiren Kazımi, şunları kaydetti:

"Buranın öyle bir havası var ki sanki bir kütüphaneye girmiş gibi oluyorsunuz. Her yer kitap dolu. İlgim olan kitapları buradan alıp evimde okuyorum. Aradığım tüm kitapları burada bulabiliyorum. Taliban yönetiminin gelmesinden sonra da burada bir değişiklik olmadı. Ben üniversiteye gidiyorum. Öğrenimime devam ediyorum. Bazı sorunlar olabilir ama kadınlar baskı altında söylemleri doğru değil."