İngiltere, sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuşa onay verdi
İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya göndermeye yönelik tartışmalı planı, Londra Temyiz Mahkemesi'nin ilk uçuşu engellemek için insan hakları savunucularının yaptığı ihtiyati tedbir başvuru talebini reddetmesiyle resmen kabul edildi.
İngiltere'de Yargıtay, bazı göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçağın yarın havalanabileceğine karar verdi.
Başkent Londra'daki Temyiz Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, yargıçlar, göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuşun yarın yapılabileceği yönünde kararını açıkladı.
- Sivil toplum kuruluşları, Ruanda'ya gönderilecekler listesinde yer alan 30 kişiden bazılarının sınır dışı edilme talimatlarının iptal edilmesinin ardından ilk uçakta 4 İranlı, 2 Iraklı, 2 Arnavut, 1 Suriyeli ve uyruğu açıklanmayan 2 kişi dahil 11 kişinin olacağını bildirdi.
İnsan hakları savunucuları, hükümetin Ruanda planının güvenli olmadığını savunurken, İçişleri Bakanlığı, bu adımın insanları tehlikeli şekilde tekneyle yolculuk yapmaktan caydıracağını öne sürüyor.
İngiliz hükümeti, gönderilenler arasından sığınma hakkı verilenlerin daha sonra Ruanda'ya yerleşmelerine izin verileceğini ve bu yolla programın insan kaçakçılığı ağlarını bozmayı ve göçmenleri kanal üzerinden Fransa'dan İngiltere'ye tehlikeli deniz yolculuğunu yapmaktan caydırmayı amaçladığını savundu.
İngiltere'de Yüksek Mahkeme 10 Haziran'da Ruanda'ya gönderilecek sığınmacılar için ayarlanan uçuşu engellemek için insan hakları savunucularının ihtiyati tedbir başvurusu talebini reddetmiş, uçuşun gerçekleşebileceğine hükmetmişti.
Aktivistlerden, göçmenleri Ruanda'ya gönderecek uçuşun iptal edilmesi çağrısı
İnsan hakları savunucuları, temyiz başvurusunun görüşüldüğü esnada Yargıtay binası önünde protesto düzenledi.
Göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesine karşı çıkan aktivistler, Yargıtay'dan uçuşun iptal edilmesini istedi.
İngiltere'de yasa dışı olarak bulunan göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya göndermek için 14 Nisan'da iki ülke arasında Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya insan hakları kuruluşları tepki göstermişti.