İhtişamlı bir hayatın hazin sonu
ÜMMÜHAN KEVSER KIPRAMAZ
Eşi Mümtaz Mahal için Tac Mahal'i inşa ettiren Bâbürlü İmparatorluğu’nun beşinci hükümdarı Şah Cihan, 1658'de oğlu Evrengzib tarafından tahttan indirilip Müsemmen Burcu’na hapsedildi. Şah Cihan, 1666'daki ölümüne dek, burada eşinin mezarını uzaktan izleyerek tutsak yaşadı.
1526-1858 yılları arasında Hindistan’da hüküm süren bir Bâbürlüler Hanedanının başına, hükümdar Nureddin Cihangir’in vefatının ardından 1628’de oğlu Şah Cihan geçti.
Tahtta kaldığı 30 sene boyunca pek çok başarılı seferler düzenleyen Şah Cihan döneminde, Bâbürlülerin toprakları 3 milyon km2 genişliğine ulaşmıştı.
- Eşi Mümtaz Mahal için bir ihtişam timsali Tac Mahal'i inşa ettiren Bâbür Sultanı Şah Cihan’ın 1657’nin sonlarına doğru ciddi bir hastalığa yakalanmasıyla, dört oğlu arasında taht mücadelesi başladı.
Kardeşleri Dara Şükuh, Şah Şüca ve Murad Bahş’ı öldürten Evrengzib, nihayetinde iktidar mücadelesini kazanarak babasına karşı ayaklandı. Babası Şah Cihan’ı da hayattayken tahttan indiren Evrengzib, onu Agra Kalesi’ne hapsederek Temmuz 1658’de kendi saltanatını ilân etti.
- Şah Cihan hayatının son sekiz yılını, kendisinin yaptırdığı Agra Kalesi’nin Müsemmen (Şah) Burcu olarak adlandırılan bölümünde kimseyle görüşmeksizin, Tac Mahal’i seyrederek geçirdi.
Hastalığı giderek ağırlaşan Şah Cihan 22 Ocak 1666 vefat etmiş ve kabri Tac Mahal’de bulunan eşi Mümtaz Mahal’in yanına defnedilmiştir.