Hamas: Filistinlilere yönelik "aile birleşimi" yasasının uzatılması devam eden bir ırkçılık suçu

HABER MASASI
Abone Ol

İsrail'in tartışmalı "aile birleşimi" yasası nedeniyle oturum hakkı engellenen binlerce Filistinli aile büyük sıkıntılar çekiyor. Yasanın geçtiğimiz günlerde bir kez yenilenmesinin ardından Hamas yönetimi, sözde vatandaşlık yasasının uzatılmasını devam eden bir ırkçılık suçu olarak değerlendirdi.

Hamas, İsrail parlamentosunun, Filistinli ailelerin birleşmesini yasaklayan "aile birleşimi"yasasının uzatılmasını onaylamasına tepki gösterdi.

Hamas Sözcüsü Cihad Taha, yaptığı yazılı açıklamada, "işgalci İsrail parlamentosunun, Filistinli ailelerin birleşmesini kabul etmeyen sözde vatandaşlık yasasını onaylamasını devam eden bir ırkçılık suçu" şeklinde nitelendirdi.

Taha, işgal güçlerinin bu adımla 'topraklarından tasfiye hedefiyle özellikle Kudüs'te pek çok Kudüslü ailenin çocuklarını nüfusa kaydetmeyi reddederek veya bu ailelerin burada kalmasına izin vermeyerek Filistinli ailelerin dağıtılmasına dayanan' gerçek yüzünü ortaya çıkardığını belirtti.

"Uluslararası normları ve sözleşmeleri ihlal eden bu ırkçı yasayı kabul etmiyoruz." ifadesini kullanan Taha, Birleşmiş Milletler ve konuyla ilgili tüm kurumlardan, bu ırkçı yasanın karşısında yer almalarını; Filistin halkının haklarını gasp eden İsrail'in yargılanması için sorumluluklarını yerine getirmelerini talep etti.

Hamas: İslâmî bir izdüşüm
Mecra

İsrail vatandaşı Filistinliler, İsrail Meclisi önünde 2003'te yürürlüğe giren ve süresi dolduğu için İsrail'in yenilemek istediği Vatandaşlık ve İsrail'e Giriş Yasası'nı protesto ediyor, 29 Haziran 2021.

İsrail meclisinin, yasanın uzatılmasını onaylaması

Yıllardır binlerce Filistinli ailenin birliğini tehdit eden tartışmalı yasanın uzatılmasında geçen sene başarısız olan İsrail yönetimi yeniden harekete geçmişti.

Kanun tasarısının uzatılmasına yönelik oylamanın birinci aşaması 7 Şubat'ta kabul edilmişti.

İsrail parlamentosu dün Filistinli ailelerin birleşmesini yasaklayan "aile birleşimi" yasasının uzatılmasını ikinci ve üçüncü oylamada onaylamıştı.

Knesset (İsrail meclisi), Filistinli ailelerin birleşmesi yasağını 49 leh, 15 ret oyla yeniden kabul etti, 10 Mart 2022.

Hepsi Filistinli ama statüleri farklı

İsrail yasaları, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan yaklaşık 360 bin Filistinliye daimi oturum hakkı tanıyarak vatandaşlık kapsamına girmeyen bir İsrail kimliği veriyor. İsrail'deki yaklaşık 1 milyon 800 bin Filistinli Arap ise İsrail vatandaşlığına sahip. İşgal altındaki Batı Şeria ve abluka altındaki Gazze sakinleri ise Filistin vatandaşı olarak Filistin İçişleri Bakanlığının verdiği kimliği taşıyorlar.

İsrail, 1990'ların başından beri Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki Filistinlilerin, işgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail'e girişini özel izne tabi tutarak ciddi kısıtlamalar getirdi.

İsrail'de veya işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan bir Filistinli, Batı Şeria ve Gazze'deki bir Filistinliyle evlenmeye karar verdiğinde eşiyle birlikte kendi ikamet ettiği yerde yaşamak için yasal engellerle karşılaşıyor.

Filistinli aileleri parçalayan "aile birleşimi" yasası İsrail'de yeniden gündemde
Mecra

Filistinli Abdulvehhab Şuveyki, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nabluslu eşi İylin'e Doğu Kudüs'te daimi oturum belgesi almak için 15 yıldır uğraşsa da çabaları sonuç vermiyor.

Eşlerin çocukları da bu durumdan olumsuz etkileniyor. Aile birleşimini yasaklayan kanun, çocukların Kudüs'te nüfus kaydını engelliyor. Kudüs'te doğup büyüyen çocuklar mevcut olmasına rağmen nüfusa kayıtlı değiller ve İsrail onların şehirdeki varlığını yasa dışı sayıyor.

İsrail'deki tartışmalı "aile birleşimi" yasası

İsrail'de ilk olarak 2003'te kabul edilen ve her yıl uzatılan tartışmalı "aile birleşimi" yasası İsrail vatandaşı Filistinlileri hedef alıyor.

  • Söz konusu yasa, İsrail vatandaşı Filistinliler ile işgal altındaki Batı Şeria veya abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler arasında yapılan evliliklerin ardından "aile birleşimini" zorlaştırıyor.

Batı Şeria'daki Ramallah merkezli Filistin yönetimi ile Gazze'deki Hamas idaresinin, doğum ve ölüm kayıtları ile kişisel kimlik kartlarının değiştirilmesi dışında Filistinlilerin nüfus kayıtlarında değişiklik yapma yetkisi bulunmuyor. Söz konusu yetki sadece Tel Aviv yönetiminin elinde.

İsrailli Arap kadınlar, Kudüs'teki protestolar sırasında ''Bu yasa sadece diğer ülkelerdeki Yahudi ailelere karşı olsaydı ne yapardınız?'' yazılı afiş taşıyor, 5 Temmuz 2021.

İsrail bu kişileri "yasa dışı sakinler" olarak kabul ediyor. Bunlardan seyahat etmek zorunda kalanlar, aileleriyle yaşamak için geri dönemiyor.

Aile birleşiminin yasaklandığı 2003-2021 yılları arasında birçok aile dağılarak, eşlerden biri bir bölgede diğeri ise başka bir bölgede yaşamak zorunda kalmıştı.

Aile birleşimi konusu, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki binlerce Filistinli aileyi endişelendiriyor.