Filistin Başbakanı Iştiyye, Gazze'deki soykırım nedeniyle istifa etti

HABER MASASI
Abone Ol

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye, işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerini yöneten hükümetinin, Gazze savaşı ve bölgede tırmanan şiddet nedeniyle istifa ettiğini açıkladı. Iştiyye, "Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar ve Batı Şeria ile Kudüs'te benzeri görülmemiş saldırılar ışığında "yeni siyasî önlemlere" ihtiyaç duyulduğunu söylerken hükümetin istifasını kabul eden Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Iştiyye ve kabinedeki bakanlardan yeni hükümet kuruluncaya kadar "geçici hükümet" olarak çalışmalarını sürdürmelerini istedi.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde düzenlenen hükümetin haftalık toplantısında konuşan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a istifasını sundu.

Liderliğindeki hükümetin Filistin halkının ihtiyaçları ile İsrail'in yerleşim planlarına karşı haklarını koruma mücadelesinde bir denge oluşturduklarını anlatan Iştiyye, "Hükümetin istifasını, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yetkisine bıraktım." dedi. Hükümetin istifasını kabul eden Abbas, Iştiyye ve kabinedeki bakanlardan yeni hükümet kuruluncaya kadar "geçici hükümet" olarak çalışmalarını sürdürmelerini istedi.

2019'dan bu yana Filistin Başbakanlığı vazifesini sürdüren Iştiyye’nin istifa hamlesi, ABD'nin Gazze savaşından sonra Filistin Devleti’ni yönetebilecek bir siyasî yapı üzerinde çalışması için Filistin Yönetimi’ne yaptığı baskının ortasında geldi.

Eski bir ekonomist ve akademisyen olan Muhammed Iştiyye, istifasında, Filistin Yönetimi egemenliğinin tüm Filistin topraklarına genişletilmesi çağrısında bulundu.

Gazze Şeridi'ndeki gelişmeler bağlamında gelecek dönemde hükümet düzeyinde yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen 2019'da göreve gelen, Iştiyye, ulusal bir temele dayalı Filistin uzlaşmasını sağlayacak birlik müzakerelerine ve tüm Filistin topraklarını yönetecek geniş katılımlı birliğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Filistin yönetiminin İsrail'in uygulamalarına karşı mücadelesini sürdüreceğini belirten Iştiyye, Filistin devleti kuruluncaya kadar İsrail'e karşı mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

İstifa kararını hem Gazze Şeridi'nde hem de işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te Filistin halkına yönelik saldırılarla ilgili güvenlik, siyasî ve ekonomik gelişmeler ışığında aldığına dikkati çeken Iştiyye, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu karar, Filistin davası ve siyasî rejimimizin karşılaştığı benzeri görülmemiş şiddetli saldırıların yanı sıra Gazze'de halkımıza karşı uygulanan zorla aç bırakma, göçe zorlama gibi soykırım suçlarının gölgesinde alındı."
  • İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria ve Kudüs'te benzeri görülmemiş saldırılar yapmasının da kararda etkili olduğuna işaret eden Iştiyye, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) tasfiye etme girişimlerinin olduğu ve Filistin yönetiminin de siyasî rolünden uzaklaştırılarak idarî bir araca dönüştürülmeye çalışıldığını kaydetti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları döneminde Filistin hükümetinin de zor ve karmaşık mücadeleler verdiğinin altını çizen Iştiyye, "İşgale karşı mücadeleye devam edeceğiz. Filistin yönetimi de Filistin devletinin kurulması için ulusal mücadelesini sürdürecek." diye konuştu.

Aslında 4 Filistin var
Mecra

ABD, Gazze'deki savaşın sona ermesinin ardından tüm Filistin topraklarının yönetimini üstlenecek bir siyasî yapı çağrısında bulunsa da 1990'ların başında Oslo Anlaşmaları'nın imzalanmasından bu yana, iki devletli çözüme ulaşma yönünde çok az ilerleme kaydedildi.

  • Filistin basınında yer alan haberlere göre Abbas, iktidardaki El Fetih hareketinin hâkim olduğu Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yürütme kurulu üyesi Muhammed Mustafa'yı yeni kabinenin başına atayabilir.

Mustafa daha önce başbakan yardımcılığı ve Abbas'ın ekonomi konularında üst düzey danışmanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Filistin Yönetimi'ne yönelik eleştiriler

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a yönelik öfke 7 Ekim'den bu yana artıyor ve pek çok kişi onu İsrail'in saldırılarını ve Batı Şeria'da artan şiddeti sert bir şekilde kınamamakla eleştiriyor.

Filistin'in yönetimi 2007'den bu yana Batı Şeria'da sınırlı bir güce sahip olan Mahmud Abbas'ın Filistin Yönetimi ile Gazze'yi yöneten Hamas arasında bölünmüş durumda.

  • Hamas, 2006 yılında yapılan seçimi kazanmasının ardından Filistin Yönetimi'ni Gazze'den uzaklaştırdı ve yönetimi ele geçirdi. Filistin Yönetimi'nin aksine Hamas, İsrail'in tanınmasını gerektireceği için iki devletli bir çözüme inanmıyor.

Filistin’de 2005’ten bu yana devlet başkanlığı seçimi yapılamıyor. Arafat'ın 2004'te vefat etmesinden bu yana Filistin Yönetimi'ndeki başbakanlık görevini devam ettiren Mahmud Abbas, Filistin halkı arasında derin bir güvensizliğe sahip.

Aralarında ABD'nin de bulunduğu çok sayıda ülke, Gazze'deki savaşın sona ermesinin ardından tüm Filistin topraklarının yönetimini üstlenecek bir siyasî yapı çağrısında bulunuyor.

Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mahmud Abbas yönetimindeki Filistin Yönetimi'nin bir Filistin devletinin kontrolünü ele geçirmesi ve Gazze'yi yönetmesi çağrılarını birçok kez reddetti.

ABD, Iştiyye'nin istifasını memnuniyetle karşıladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Filistin yönetimindeki yenilenme sürecini memnuniyetle karşıladıklarını bildirerek, "Bu adım, Filistin yönetimi altında Gazze ile Batı Şeria'nın yeniden birleşmesini sağlamak için önemli." dedi.

ABD olarak Batı Şeria'daki reform ve yeniden yapılanma yönündeki çalışmaları desteklediklerini belirten Miller, Filistin'in geleceğine Filistinlilerin karar vereceğini kaydederek, "Bu süreç, bizim takip edeceğimiz ve olumlu bir süreç. Bu adım, Filistin yönetimi altında Gazze ile Batı Şeria'nın yeniden birleşmesini sağlamak için önemli." değerlendirmesini yaptı.