BM: Husiler çocuk askerleri kullanmayı bırakmayı kabul etti

HABER MASASI
Abone Ol

Birleşmiş Milletler, Yemen'deki Husi isyancılarının, ülkenin yedi yıllık iç savaşı sırasında binlercesini savaşçı olarak kullandığı çocuk asker saflarından kurtulmayı kabul ettiğini söyledi.

Savaşın harap ettiği Yemen'de ateşkes başladı
Mecra

Birleşmiş Milletler (BM) ve Husiler, Yemen'de çocukların savaşçı olarak kullanılmasına son vermeye yönelik bir anlaşma imzaladı.

BM ve Husiler, savaşlarda ve çatışmalarda çocukların kullanılmaması, ölmesi ve sakat kalmasının önlenmesine yönelik bir eylem planı konusunda anlaştı.

İmzalanan anlaşma doğrultusunda, okullara ve hastanelere saldırıların engellenmesi konusunda da mutabık kalındı.

Husiler, çocukların silahlı çatışmalarda askere alınmasını veya kullanılmasını, çocukları öldürmeyi veya sakat bırakmayı ve okullara ve hastanelere saldırmayı sona erdirmek ve önlemek için bir “eylem planı” imzaladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "silahlı çatışmalarda çocuklar" konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba, çocukların korunmasına yönelik bu adımı memnuiyetle karşıladı ve taraflara ülkedeki ateşkesin çocuk hakları ve ihtiyaçlarına öncelik verilmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmesi çağrısı yaptı.

  • Eylem planı kapsamında, Husiler savaşçı olarak kullanılan çocukların belirlenmesi ve serbest bırakılması taahhüdü verdi.

Yemen'de hükümet ve Husiler, ramazan öncesi iki aylık ateşkes konusunda anlaştı ve ateşkes 2 Nisan'da yürürlüğe girdi.

Yemen Savaşı'nda yüzlerce çocuk asker hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler, 2020 yılında Yemen'de Husi isyancıların saflarına kattığı yaklaşık 1500 çocuğun öldüğünü, geçen yıl da yüzlerce çocuk savaşçının hayatını kaybettiğini söyledi.

Yemen'de yedi yıldır devam eden iç savaş sırasında binlerce çocuk asker Husilerin safında savaştı.

Güvenlik Konseyi'ne sunulan raporda uzmanlar, isyancıların hala çocukları silah altına aldığını, yaz kampları ve camileri de ideolojilerini yaymak için kullandıklarını belirtmişti.

300 sayfalık raporda uzmanlar, Husilerin silah altına almasından sonra 2020'de hayatını kaybeden çocukların adının bulunduğu 1406 kişilik bir liste aldıklarını belirtti. 2021'in Ocak-Mayıs ayları arasında ise 561 çocuk öldüğünü aktardı.

Yemen'deki iç savaş

Yemen, İran destekli Husilerin başkent Sana dahil olmak üzere bazı bölgelerin denetimini elinde bulundurduğu Eylül 2014'ten bu yana şiddet ve istikrarsızlıkla boğuşuyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Medrese sıralarından cepheye: Hûsîlik
Mecra

Husiler, Yemen'in başkenti Sanaa'yı 2015'ten bu yana ellerinde tutuyor.

Yemen hükümetini eski durumuna getirmeye çalışan Suudi liderliğindeki koalisyon, var olan durumu daha da kötüleştirdi. BM tahminlerine göre, bölgedeki yaklaşık %80 veya yaklaşık 30 milyon insan, insanî yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor ve 13 milyondan fazlası açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insanî kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.