Barış anlaşması çözüm olmadı: Afganistan'da şiddet bitmiyor

HABER MASASI
Abone Ol

ABD-Taliban arasında 29 Şubat'ta imzalanan barış anlaşması saldırıların ve çatışmaların son bulmasına yetmedi. İmzaların atılmasından bu yana ülke genelinde Taliban militanlarınca düzenlenen 2 bin 804 silahlı ve bombalı saldırıda yaklaşık 240 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi, 300'den fazla güvenlik görevlisi de yaralandı. Bu sürede bahsi geçen saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralanan sivillerin sayısı da 789 olarak açıklandı. Taliban saldırılarına misilleme olarak güvenlik güçlerinin düzenlediği saldırılarda yaşamını yitiren ve yaralanan Taliban militanlarının sayısı 2 bin 737 oldu.

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat'ta imzalanan barış anlaşmasının ardından Afganistan'da şiddetin azalması beklenirken, saldırılar durmak bilmedi.

Öğrenciler Hareketi: Taliban
1996'da kurulan İslami Afganistan Emirliği altında 2001 yılına kadar Afganistanı yöneten Taliban, ABD'nin Afganistan müdahelesinden sonra gücünü büyük ölçüde kaybetmiştir. Fakat 2006'dan sonra tekrar büyümüye başlayan ve kaybettiği gücünü tekrar kazanmaya başlayan hareket Afganistan'ın en önemli aktörlerinden biri olmaya devam ediyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 29 Şubat'ta ABD ile Taliban arasında imzalanan barış anlaşmasından bu yana, ülke genelinde Taliban militanlarınca düzenlenen 2 bin 804 silahlı ve bombalı saldırıda yaklaşık 240 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 300'den fazla güvenlik görevlisi de yaralandı.

Militanlar, genellikle bu sürede askeri ve polis karakollarını hedef aldı ve kanlı eylemlerin yaşanmasına neden oldu.

Taliban, hükümetin Ramazan ayı boyunca ateşkes yapılması teklifini de geri çevirdi.

Barış anlaşmasına bu yana Taliban üyeleri, günlük ortalama 50 saldırı gerçekleştirdi.

Daha önceki tüm saldırılarıyla ilgili resmi açıklama yapan Taliban, barış anlaşması sonrası gerçekleştirdiği saldırılar konusunda ise sessiz kalmayı tercih etti.

Taliban sivil kayıpları reddediyor

Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası, Taliban üyelerinin 29 Şubat'tan bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralanan sivillerin sayısını 789 olarak açıkladı.

Sivil kayıpların da yüksek olduğu Afganistan'da Ramazanın ilk gününü karşılayan bir seyyar satıcı.

Yol kenarına yerleştirilen bombalar sivil kayıpların yaşanmasına neden olurken, Taliban ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalar da kayıpların yaşanmasındaki bir diğer neden olarak gösteriliyor.

Taliban ise sivil kayıplarını reddederken, bu kayıpların "Afgan ve ABD güçlerinin hava saldırısı sonucu yaşandığını" iddia ediyor.

ABD ile imzalanan barış anlaşmasını kutlamak üzere yapılan bir etkinliğe katılan Taliban militanları ve yerel halktan vatandaşlar.

Afganistan Ulusal Güvenlik Şurasına göre, Taliban saldırılarına karşılık olarak güvenlik güçlerinin düzenlediği saldırılarda yaşamını yitiren ve yaralanan Taliban militanlarının sayısı 2 bin 737 oldu.

Hayatını kaybeden militanların arasında Taliban'ın bölge yöneticilerinin de bulunduğu belirtiliyor.

Son bir hafta kanlı geçti

Son bir haftada Taliban tarafından düzenlenen silahlı ve bombalı saldırılarda ise 61 güvenlik görevlisiyle 34 sivil hayatını kaybetti, 62 sivil yaralandı.

Yoğunlukla Taliban mensuplarının kaldığı cezaevinin önünde nöbet tutan Afgan güvenlik güçleri.

Son bir haftada Taliban saldırılarına yapılan misillemede 309 militan öldürüldü ve 210 militan da yaralandı.

Militanların 20 Nisan'da ülkenin kuzeydoğusundaki Tahar vilayetinin Hoca-i Gar ilçesindeki askeri karakola düzenlediği saldırıda 17 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti ve bu saldırı "haftanın en kanlı eylemi" olarak kayıtlara geçti.

İkinci kanlı saldırı da 24 Nisan'da Badgis vilayetinde yaşandı ve militanların gerçekleştirdiği silahlı saldırıda 13 korucu yaşamını yitirdi.

Taliban ile mahkum takası

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" 29 Şubat'ta ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen törenle imzalanmıştı.

Afganistan'da barışa doğru
Mecra

ABD ve Taliban arasında mahkum takası yapılacağı da belirtilen anlaşmada, "Taliban olarak bilinen ve ABD tarafından bir devlet olarak tanınmayan Afganistan İslam Emirliği üyesi 5 binden fazla mahkum, karşı taraftan da 1000'den fazla mahkum Afganlar arasında siyasi diyaloğun başlayacağı 10 Mart 2020'ye kadar serbest bırakılacak." maddesi yer almıştı.

11 Nisan 2020'de Afgan hükümeti tarafından henüz salıverilen Taliban mensupları. Ancak salıverilen mahkumların ABD ile varılan mahkum takası anlaşmasıyla bir ilgisi bulunmuyor.

Takasın, iki taraf arasındaki görüşmelerin başlayacağı 10 Mart’ta gerçekleşmesi gerekiyordu ancak Kabil'deki siyasi anlaşmazlıklar sürecin ertelenmesine neden olmuştu.

Mahkum takası için 3 kişilik Taliban heyeti, 1 Nisan'da başkent Kabil'e gelmişti.

Şu ana kadar Afgan cezaevlerindeki 550 Taliban üyesi ve Taliban'ın elinde bulunan 60 rehine serbest bırakıldı.