Adım adım kılavuz: Mutfağı ve içindeki hemen her şeyi pırıl pırıl yapmak için temizlik rehberi
Adım adım kılavuz: Mutfağı ve içindeki hemen her şeyi pırıl pırıl yapmak için temizlik rehberi
Mutfak temizliğini günlük rutin temizlik; yemek sonrası temizlik, derin temizlik gibi parçalara bölebilir ve uygun temizleme malzemeleriyle işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Biz bu rehberimizde neyin nasıl temizleneceğine ve hangi sırayla temizlik yapmanız gerektiğine dair altın ipuçları sunuyoruz. Ancak, mutfak temizliğinizi kısa tutmak istiyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Şimdi ilk etapta o iki maddeye bakalım.
Yiyecek, içecek ve diğer gıda maddelerinin çıkış noktası olarak düşündüğümüzde ev hayatının merkezinin mutfaklar olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden temiz bir mutfağa sahip olmak, tamamen temiz bir eve sahip olmanın ilk adımı gibi hissettiriyor denilebilir. Mutfağı günlük olarak düzenlemek her zaman iyi hissettirdiği gibi aynı zamanda derinlemesine temizlik de insanın içini önemli oranda ferahlatıyor. Ama mutfaklar için ana fikrin daimi temizlik olduğunu unutmamak gerekiyor.
Mutfak temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler
Mutfak temizleme deneyiminizi olabildiğince keyifli ve verimli hale getirmek için şunları mutlaka doğru araçları kullanmaya ve planlama yapmaya özen gösterin.
Doğru araçları kullanın
Elinizin altında doğru temizlik malzemeleri olduğunda her işi daha tatmin edici ve etkili şekilde halledebilirsiniz. Yani aslında birazdan yer vereceğimiz gibi mutfaktaki birçok yüzeyi limon ya da sirke gibi malzemelerle temizleyebilirsiniz. İnatçı lekeler için elbette kimyasal katkılı ürünleri de tercih edebilirsiniz. Ama öncesinde doğal malzemeler ve yöntemlere göz gezdirmekte yarar var.
Derin temizlik için plan yapın
Eğer aynı gün içinde hem mutfak dolaplarını hem fırını ve diğer malzemeleri derinlemesine temizlemek istiyorsanız enerjiniz hızlıca tükenebilir. Hemen her işte olduğu gibi bu temizlik operasyonunda da önceliklerinizi belirleyip buna göre bir planlama yapabilirsiniz. Bu şekilde sizin için çok daha verimli olacağına emin olabilirsiniz.
Mutfak temizliği: Adım adım kılavuz
Burada bahsettiğimiz temizlik rutinleri, mutfağınızı ne kadar yoğun kullandığınıza bağlı olarak haftalık veya iki haftada bir şeklinde uygulanabilir formatta. Mutfağınızı bir saat içinde pırıl pırıl yapmanızı sağlayan öneriler sunuyoruz. Buyurun, başlayalım:
Dağınıklığı toplayın
İlk aşama dağınıklığı toplayıp düzenli bir ortam oluşturmaktan geçiyor. Bu yüzden mutfak tezgahını temizleyin; tezgahta bulunmaması gereken araç-gereçleri kaldırın.
Bulaşıkları yıkayın
Tezgahı düzenlemenin ilk yöntemlerinden biri elbette bulaşıkları yıkamak ya da makineye yerleştirmek. Böylece tezgah üzerini büyük oranda boşaltmış olacaksınız. Bulaşık makineniz doluysa önce kalan bulaşıkları yıkayın ve ardından temizlemeye devam etmeden önce bulaşık makinesini çalıştırın.
Buzdolabı ve dolapların üst kısımlarının tozunu alın
Her neresi olursa olsun temizliğe yukarıdan başlamak çok daha mantıklıdır. Bu şekilde, kir ve tozları alt yüzeylere taşımadan temizlemiş olursunuz. Mutfakta temizliğe üst noktalardan başlama kısmında buzdolabı ve dolapların üst kısımlarını örnek alabilirsiniz. Toz almayla bu işe başlarsanız çok daha sağlıklı olur.
Küçük aletleri temizleyin
Ardından, küçük mutfak araç - gereçlerini hızla temizleyin. Bunun için çok fazla zaman harcamak ya da derinlemesine temizlik yapmak istemezsiniz. Ancak mikrodalgadan, kahve makinesinden ve ekmek kızartma makinesinden kalıntıları çıkartmak ve temizlemek için iyi bir fırsat olduğunu unutmayın. Bu tip ürünlerde temizlemeye iç kısımdan başlayın. Mikrodalga fırınınızın içini sirkeli suyla ıslatacağınız bir bezle silebilirsiniz.
Tezgahınızda kalan her şeyi temizleyin
Düzenli olarak kullanılan bazı küçük cihazlara ek olarak, tezgah üzerindeki yemeklik yağ, fincan veya pişirme kaplarını tutan bir aparat olabilir. Bu ögelerin temiz olduğundan emin olun. Tepsilere toz varsa yıkayın veya silin. Şişeleri veya kapları silin ve hazır oradayken tezgahlarda sakladığınız bir şey olup olmadığına da bakın. Eğer varsa dolaba veya çekmeceye gizleyip gizleyemeyeceğinizi de değerlendirin.
Ocağı temizleyin
Gazlı bir ocağınız varsa öncelikle ızgaraları çıkarın ve alt yüzeyini çok amaçlı bir temizleyiciyle silin. Eğer elektronik bir ocak tercih ediyorsanız yine bulaşık deterjanıyla güzelce temizleyebilirsiniz.
Lavaboyu derinlemesine temizleyin
Lavabonuzu derinlemesine temizlemek aslında göründüğünden çok daha kolay. Öncelikle durulayın. Daha sonrasında ovarak temizleme yapabileceğiniz ürünlerle ve fırçayla köşeleri hatta çatlakları iyice elden geçirin. Musluğunuzu ve varsa sabunlukları da fırçalayın. Her şeyi güzelce durulayın. En sonunda ise lavabonuzu sıcak suyla doldurup çamaşır suyu ekleyerek bitirin. Yaklaşık 10 dakika kadar bekletin ve ardından suyu lavabo giderinden gönderin.
Buzdolabını boşaltın
Bu, buzdolabının tamamen derinlemesine temizlemek için doğru zaman olmayabilir. Ancak raflarınızı gözden geçirin ve bozulan ya da bozulmak üzere olan ürünleri ayıklayın. Dolap içine raflara dökülen bir şeyler varsa silin ve eşyaları güzelce yerleştirin.
Beyaz eşyaların dış yüzeyini silin
Buzdolabı, bulaşık makinesi ya da fırınınızın dış yüzeyini güzelce silin. Uygunsa paslanmaz çelik temizleyiciyle cilalayabilirsiniz.
Çöp kutunuzu boşaltın ve silin
Çöp tenekesini boşaltabilir ve içini dışını silip temiz hale getirebilirsiniz.
Zemini süpürün ve paspaslayın
Artık mutfak içindeki temizlikte sona yaklaşırken zemini de süpürün ve paspasla güzelce temizleyin. Eğer süpürge mutfak dolaplarının altına girebiliyorsa o kısımları da mutlaka temizleyin.
Son rötuşları yapın
Son olarak mutfağınıza şöyle bir bakıp her şeyi yerli yerince yerleştirin ve son rötuşları yapın.