Mutfak temizliği ipuçları: Ocak nasıl temizlenir?
Daha önce mutfaklar için temizlik rehberlerine sıkça yer verdik.Bunlar arasında ‘dibi tutan tencereler nasıl temizlenir?’ ya da‘mutfak dolapları nasıl temizlenir?’ gibi içerikler epey yoğunilgi gördü. Zaten mutfak temizliğiyle alakalı hem internetsitemiz hem de sosyal hesaplarımız üzerinden de zaman zamançeşitli sorular alıyoruz. Dolayısıyla hazırlamış olduğumuzrehberlere olan bu bilgi, yeni temizlik rehberlerinin ortayaçıkmasını sağlıyor. Bu başlık altında ‘ocak nasıltemizlenir?’ tüm detaylarıyla anlatıyoruz. Yani aslında pırılpırıl bir mutfak için ocak temizleme yöntemlerini sizlerlepaylaşıyoruz.
Hanımlar gün içinde mutfakta çok fazla vakit geçiriyor. Sabah kahvaltısı; öğle yemeği ve akşam yemeği hazırlama derken mutfak aktif olarak kullanılıyor. Durum böyle olunca gün içinde mutfakta kullanılan malzemeleri sık sık temizlemek gerekebiliyor. Tavalar, tencereler, ocaklar ya da kaşık-kepçe ya da benzer materyaller de buna dahil. Mutfakta en fazla kirlenen yüzeylerden biri de ocaklar. Ancak yağ damlayan ya da iz kalan ocaklar temizlemek aslında sanıldığı kadar zor değil. En azından uygun malzemeleri kullandığınızda ocak temizliğini hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Ocak temizliğinde hangi malzemeler kullanılır?
Öncelikle ocak temizliği için hangi malzemelerin kullanılabileceğinden bahsedelim. Genel olarak mutfak temizliğinde tercih edilen birçok materyal aslında ocak temizliği için de geçerli diyebiliriz. Bu nedenle sirke, limon tuzu, çelik tel, sıcak su ya da sabun gibi malzemelerle temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca seramik yüzeyler için diş macunu ve mikrofiber bezleri de tercih edebilirsiniz. Biz yine de listeli bir şekilde de bahsedelim:
- • Sirke
- • Limon tuzu
- • Çelik tel
- • Sıcak su
- • Rendelenmiş sabun
- • Bulaşık deteryanı
Ocak temizliğine yönelik kritik ipuçları
Artık evlerde Inox ocak şeklinde isimlendirilen ocaklar kullanılıyor. Bu tip ocakları temizlerken özel deterjanları kullanmamakta yarar var. Aksi takdirde zamanla ocakların yüzeyi deforme olup renkleri değişebiliyor. Dolayısıyla bu ocakları temizlerken ılık suyla nemlendirdiğiniz bezleri kullanabilirsiniz.
Eğer ocağınızda çok fazla yağ lekesi ya da iz varsa bunları çıkarmak için az önce de bahsettiğimiz gibi sirke ve limon tuzundan yararlanabilirsiniz.
Daha önceki temizlik rehberlerimizde de bahsettiğimiz gibi hem sirke hem de limon tuzu bu konuda en önemli iki yardımcı. ‘Peki ama bu malzemeleri nasıl kullanacağız?’ diye düşünebilirsiniz. Şimdi de o kısma geçelim.
Yaklaşık 1-1.5 litre suyu kaynatın ve daha sonrasında içine sirke ve limon tuzu ekleyin. Buna bir de isterseniz az da olsa rendelenmiş sabun dahil edebilirsiniz. İlk etapta ocak gözlerini suyun içine yavaşça bırakın ve bu şekilde 30-40 dakika kalmasını sağlayın. Böylece ocak gözlerindeki yağlar ve kalıntıları kolayca arındırabilirsiniz. Hem de suyun içine bıraktığınız için elinizle silmekten çok daha iyi temizlendiğini söyleyebiliriz. Ardından en son kalıntılar için ocak gözlerini temizlemek için bulaşık telinden de faydalanabilirsiniz.
Ocağın yüzeyini temizlemek ve parlatmak için sabundan yararlanabilirsiniz. Derin bir kabın içine rendelediğiniz sabunun üzerine kaynar su ekleyin. Ardından bir bez yardımıyla ocak yüzeyini tamamen temizleyebilirsiniz. Burada sabun hem temizleme hem de parlatma görevini üstleniyor. Tabii isterseniz bulaşık deterjanını da kullanabilirsiniz.
Yani aslında ocak temizliği de diğer mutfak araç gereçlerinin temizliğinden pek farklı değil. Yalnızca ocak yüzeyine zarar vermeyecek; rengini artırmayacak malzemelerin ve materyallerin kullanılması önemli. Mutfak temizliğinde sıcak su, sirke ve limon tuzu üçlüsünü bol bol kullanabileceğinizi tekrardan hatırlatalım…