Sakız çiğnemenin cezası 3000 dolar!
Hint Okyanusu'nda bulunan etrafı birden fazla adacıkla sarılı olan Singapur bir şehir devleti olmasından dolayı kendine özgü şehircilik ilkeleriyle ziyaretçilerini şaşırtan bir ülke. Katı kurallarla koyulmuş yasaklar Singapur'a giden turistleri en çok şaşırtan şeylerin başında yer alıyor. Ne mi bu yasaklar? Bu yazımda size bana en ilginç geleninden bahsedeceğim. Singapur'da sakız çiğnemenin cezası tamı tamına 3000 dolar!
1992 yılında Singapur'un ilk başbakanı Lee Kuan Yew'in başlattığı sakız yasağı günümüzde de katı cezalarla devam ediyor. Uzak Doğu ülkeleri arasında oldukça gelişmiş ve düzen konusunda bambaşka bir boyutta bir sistem işleyişinin söz konusu olduğu Singapur'da sakız çiğnenemenin ve satmanın yasak olmasının farklı rivayetleri olsa da en yaygın olanı yerlere atılan sakızların çevre kirliliğine sebebiyet vermesinden ötürü duyulan rahatsızlık.
Dünyada sakız çiğnenemenin kanunen yasaklandığı tek ülke olan Singapur'da tüm sakızların kullanımı ve ticareti yasak. Ancak 2004 yılından sonra diş teli tedavisinde kullanmak üzere doktorunuz kimlik bilgilerinizi hükümete gönderdiği takdirde sakızı eczanelerden temin edebilir ve kullanabilirsiniz.
Tedavi amaçlı değil de keyfi olarak kanun dışı bir şekilde sakız temin ederek çiğnerseniz bunun bedelini ya 3000 dolar ya da 2 yıl hapiste kalarak ödersiniz. Tüm bu bilgilerden sonra sakız çiğneme alışkanlığı olanlar için Singapur tercih edilmemesi gereken bir rota olabilir mi dersiniz?