İşte dünyanın uğruna seyahat edilecek 10 gastronomi şehri!

BEYZA NUR ŞAHİN
Abone Ol

Bayrakları hazırlayın! UNESCO tarafından gastronomi şehri ilan edilen Gaziantep bir kez daha bizleri gururlandırdı... Dünya genelinde farklı yemek kültürlerini inceleyen TasteAtlas, binlerce yemek tarifini ve farklı yemek kültürlerini barındıran benzersiz bir gastronomik rehber. Kullanıcılarını dünya çapında gastronomik bir maceraya davet eden TasteAtlas bu kez en iyi yemek nerede yenir? Sorusuna cevap aramış ve kullanıcılardan gelen cevaplara göre listesini hazırlamış. Gaziantep ise bu listeye kaçıncı sıradan girmiş dersiniz?

Roma

Pizzasıyla,makarnasıyla, tiramisusuyla listeye ilk sıradan girmeyi hak eden Roma, bana soracak olursanız bu listede bu sırayı hak eden tek şehir. Listenin kalanının objektif olup olmadığı hususunda tüm yorumu sizlere bırakarak kalanını incelemeye devam edelim.

Bolonya

İtalya'nın kuzeyinde yer alan Bolonya'da hemen Roma'nın ardından listede yerini almış durumda. Genel hatlarıyla klasik İtalyan mutfağına dair izler taşısa da spesifik farklarıyla İtalya'nın güneyinden ayrılıyor.

Napoli

İtalya listenin ilk üçünü kimseye kaptırmadı. İtalya'nın güneyinde yer alan Napoli tıpkı Roma'daki gibi pizza, makarna, tiramisu, arancini ve limoncello gibi lezzetleriyle öne çıkan şehirlerden.

Viyana

Avusturya'nın başkenti Viyana'nın zengin kültürel geçmişine ve tarihine dayalı olarak şekillenen Viyana mutfağı, genellikle klasik Orta Avrupa lezzetlerini yansıtır. Öyle ki Avusturya'ya namı tüm dünyaya yayılan sachertorte'undan tutun da, schnitzel'ine sahip olduğu tüm lezzetler Orta Avrupa mutfağından miras.

Tokyo

Japonya'nın başkenti Tokyo yalnızca bir başkent değil aynı zamanda Japon yemek kültürünün de kalbinin attığı nokta. Durum öyle ki ramen, sashimi, tempura gibi Uzak Doğu mutfağı severlerin favorileri arasında yer alan lezzetlerin genellikle ilk yapıldığı yere baktığınızda sonuç sizi daima Tokyo'yu gösterir.

Osaka

İlk beşi geride bıraktık sıra geldi 6. şehrimize. Tıpkı ilk üçte olduğu gibi burada da Tokyo'nun hemen ardından Japonya'nın Kansai bölgesinde bulunan Osaka var. Sokak lezzetleriyle ünlü Osaka uğruna gastronomik bir seyahate çıkmaya değer mi bilemiyorum ancak Japon mutfağının Uzak Doğu'da en ilgi çekici mutfaklardan biri olduğunu düşünüyorum.

Hong Kong

Çin'in güney şeridinde yer alan Hong Kong'u Asya ve Batı mutfağının harmanlanmış bir versiyonu gibi düşünebilirsiniz. Geleneksel ve modern unsurların harmanlandığı Hong Kong bu listeye 7.sıradan girmeyi başararak uluslararası olarak da gastronomi dünyasında aldığı yeri ispatlar durumda.

Torino

İtalya'nın kuzeybatısında yer alan Torino Roma, Bolonya ve Napoli gibi listenin üst sıralarında yer almayı başaramasa da, İtalya'nın konumu gereği coğrafi etkileşimlerden de nasibini alarak oldukça gelişmiş bir mutfağa sahip bölgelerinden biri.

Gaziantep

VE İŞTE BAYRAKLARI ASMA VAKTİ! Tüm objektifliğimle söyleyebilirim ki bu listede en üst sırada yer almayı hak eden Gaziantep, ülkemizde de sıklıkla gastronomik seyahatlerin odak noktası olurken bu ününü dünyaya duyurmuş durumda. Hayatında en az bir kere İmam Çağdaş'ta Ali Nazik, Elmacı Pazarı Güllüoğlu'nda bir dilim baklava, Katmerci Cuma Ali Usta'da katmer yiyen birinin dönüp dolaşıp yine kendini Gaziantep'te bulacağına eminim...

Bandung

Endonezya'nın Batı Cava bölgesinin başkenti olan Bandung, Endonezya'nın gastronomik açıdan en gelişmiş bölgesi. Sahip olduğu mekanlarla Endonezya mutfağına ait kült lezzetleri en orijinal versiyonlarıyla deneyimleyebileceğiniz Bandung bu listede daha yukarılarda olmayı hak ettiğini düşündüğüm bir şehir.