Aizonai: Kütahya’nın gizli hazinesi

AYŞEGÜL ARSLAN ÖZŞAHİN
Abone Ol

Kütahya’nın tarihi ve kültürel mirası, Anadolu’nun köklü geçmişinin bir yansıması olarak nitelendirilebilir. Geçtiğimiz hafta, Kütahya’ya bir keşif gezisi düzenleme fırsatı buldum. Bu gezi, sadece memleketimin ne kadar zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu tekrar hatırlamama değil, aynı zamanda bu güzelliklerin hak ettiği değeri görmesi gerektiğine dair güçlü bir hisse kapılmama da vesile oldu.

Kütahya’nın en önemli hazinelerinden biri, Çavdarhisar ilçesinde yer alan ve adeta bir zaman tüneli gibi ziyaretçilerini binlerce yıl öncesine götüren Aizonai Antik Kenti. Anadolu’nun nadir incilerinden biri olan Aizonai, Roma döneminin en görkemli şehirlerinden biriydi. Dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapması, bu şehrin tarihi önemini daha da perçinliyor.

Aizonai’yi gezerken, zamanın adeta durduğunu hissediyorsunuz. Antik tiyatroda oturup, o dönemin sahne gösterilerini hayal ederken, hemen yanındaki stadyumda yapılan atletizm yarışmalarının coşkusunu hissediyorsunuz. Kentin kuzeyindeki stadyum-tiyatro kompleksi, sadece Roma döneminde değil, bugün bile mimari bir başyapıt olarak kabul ediliyor.

Ancak Aizonai sadece görkemli yapılarıyla değil, aynı zamanda ilk ticaret borsasına ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor. Bu borsa, ticaretin ve ekonominin tarihsel gelişimine tanıklık etmek isteyenler için adeta bir açık hava müzesi niteliğinde.

Bu antik kent, Kütahya’nın iç turizmde hak ettiği yeri alması gerektiğinin en büyük göstergesi. Kütahya’nın, Aizonai gibi değerli miraslarıyla hem yerli hem de yabancı turistler için vazgeçilmez bir durak haline gelmesi gerekiyor. Bu kadim topraklar, tarih ve kültürün yanı sıra, geleneksel Kütahya mutfağının benzersiz tatlarını da keşfetmek için ideal bir yer.