Zelenskiy Zafer Planı'nı Ukrayna Parlamentosuna tanıttı

HABER MASASI
Abone Ol

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesine yönelik Kiev'in hazırladığı Zafer Planı'nın uygulanırsa savaşın "en geç gelecek yıla kadar" sona erebileceğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanlığından yayımlanan yazılı açıklamaya göre Zelenskiy, Ukrayna Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesine yönelik hazırlanan "Zafer Planı"nı milletvekillerine anlattı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy

Planın uygulanmasının Ukrayna'nın müttefiklerine bağlı olduğuna dikkati çeken Zelenskiy, "Ukrayna'nın Zafer Planı devletimizi güçlendirmeye, konumumuzu güçlendirmeye yönelik bir plandır." dedi.

Ukrayna Parlamentosu

Zelenskiy, Moskova yönetiminin bu savaşı sürdürmek istediğini ve Rusya'nın barışa zorlanması gerektiğini vurguladı.

Zafer Planı'nı bugün parlamentoya sunduğunu belirten Zelenskiy, "Bu Zafer Planı'na göre şimdiden hareket etmeye başlarsak, en geç gelecek yıla kadar savaşı sonlandırabiliriz" diye konuştu.

Kuzey Kore Rusya'ya destek veriyor

Kuzey Kore'yi Rusya ile işbirliği yaparak Ukrayna'ya karşı savaşa dahil olmakla suçlayan Zelenskiy, "Aslında bu, ikinci bir devletin Rusya tarafında Ukrayna'ya karşı savaşa katılmasıdır." dedi.

Zelenskiy, Ukrayna istihbaratının aldığı bilgilere göre Kuzey Kore'den Rusya'ya silah transferinin yanı sıra insanların da geçmeye başladığını ve bunların Rus fabrikalarında çalıştıklarını söyledi.

Ayrıca Zelenskiy, Çin'in de Rusya ile işbirliği yaptığını ve İran'ın Rusya'yı desteklediğini belirtti.

Zafer Planı 5 madde ve 3 gizli ekten oluşuyor

İlk maddenin jeopolitik, ikinci ve üçüncü maddelerin askeri, dördüncü maddenin ekonomik ve beşinci maddenin güvenlikle ilgili olduğunu açıklayan Zelenskiy, ilk dört maddenin savaşın sona ermesi dönemine ait olduğunu belirtti. Beşinci madde ise savaş sonrası dönemde güvenliğin garanti altına alınması ile ilgili.

Zelenskiy, 8 Temmuz 2024'te NATO'nun 75. yıl dönümü liderler zirvesi öncesinde Polonya'nın başkenti Varşova'da görüşmelere katılmıştı.

Zelenskiy, Zafer Planı'nın ilk maddesinin Ukrayna'nın NATO'ya açık bir şekilde davet edilmesi konusunu içerdiğini belirterek, "Bu nedenle Zafer Planı'nın başlangıç noktası burasıdır. Kararlılığın kanıtıdır. Şimdi, koşulsuz davettir." dedi.

Planın ikinci maddesinin ortaklar tarafından Ukrayna'nın savunma imkanlarını güçlendirmesi ile ilgili olduğunu ifade eden Zelenskiy, "Dolayısıyla Zafer Planı'nın bu ikinci maddesini uygulamanın anahtarı şudur: Topraklarımızda tampon bölgelerin önlenmesi amacıyla düşman topraklarının belirlenmiş alanlarında Ukrayna savunma ve güvenlik kuvvetlerinin operasyonlarının başarıyla sürdürülmesi lazım." diye konuştu.

Zelenskiy, planın üçüncü maddesinin caydırıcılık olduğunu belirterek, gizli bir eki de olan bu maddenin halihazırda ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya'nın liderlerine iletildiğini aktardı.

Söz konusu maddenin uygulanması durumunda Rusya'dan Avrupa'ya yönelik gelen olası tehditlerin de önlenmesinin mümkün olabileceğini savunan Zelenskiy, bunun, Rusya'dan gelebilecek herhangi bir askeri tehdide karşı nükleer olmayan kapsamlı stratejik caydırıcılık araçlarının Ukrayna'da konuşlandırılması olduğunu kaydetti.

Zelenskiy, gizli bir eki de olan dördüncü maddenin, Ukrayna ile müttefikleri arasında uranyum, titanyum ve lityum gibi değerli kaynakların üretimine yönelik yatırımlar konusunda anlaşmalar yapılmasını öngördüğünü vurguladı.

Beşinci maddenin ise savaş sonrası dönem için tasarlandığını aktaran Zelenskiy, Ukrayna ordusunun deneyiminin tüm ittifakın savunmasını güçlendirmek ve Avrupa'nın güvenliğini güçlendirmesi için kullanılmasını öngördüğünü ifade etti.

2024 Eylül'ünde ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Beyaz Saray'da görüşmüş ve Ukrayna'ya tam desteğini yinelemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, eylül ayında yaptığı konuşmasında, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek için Ukrayna olarak bir "Zafer Planı" hazırladıklarını bildirmiş, planı ABD Başkanı Joe Biden'a sunduğunu açıklamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, eylül ayında yaptığı konuşmasında, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek için Ukrayna olarak bir "Zafer Planı" hazırladıklarını bildirmiş, planı ABD Başkanı Joe Biden'a sunduğunu açıklamıştı.

Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son gelişmelere dair bilgi edinmek için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

İki talep savaşı bitirecek: Rusya-Ukrayna Savaşı'nda son durum ne?
Rusya Ukrayna savaşının üçüncü yılında ezberler bozulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir rapor savaşa maruz kalan Ukrayna halkının belki de çokça eleştiri yağmuruna tutulacak beklentilerini gözler önüne serdi. Beklenti gerçekten şaşırtıcı.Ukraynalılar barış karşılığında toprak vermeye bile hazır. Tabi bazı şartları var. Son zamanlarda savaş daha çok doğu ve güney Ukrayna'da yoğunlaşmış durumda. Özellikle Donbas bölgesi, iki tarafın da ağır çatışmalara girdiği bir yer. Rusya, bu bölgelerdeki stratejik şehirleri kontrol etmeye çalışıyor, ancak Ukrayna bu ilerlemeyi yavaşlatıyor ve bazı yerlerde geri püskürtüyor. Bu süreçte Batı ülkeleri de Ukrayna'ya askeri ve ekonomik destek sağlamaya devam ediyor. Taraflar arasında henüz barış görüşmelerinde bir ilerleme kaydedilmedi. Bu yüzden çatışmaların yakın zamanda sona ereceğine dair bir işaret de yok. Savaş, hem Ukrayna'da hem de Rusya'da ciddi kayıplara neden oldu. Ayrıca binlerce insan evlerinden oldu, birçoğu göç etmek zorunda kaldı. Ekonomik olarak da iki ülke, özellikle de Ukrayna, büyük zarar gördü. İki ülke arasında barışın sağlanamaması bölge vatandaşlarını yıpratımış durumda. Diğer devletlerin barışı sağlayamaması ise savaşın gidişatını belirsizliğe sürüklüyor. Ukrayna'nın zorunlu askerlik krizi, üstün bir düşmana karşı uzun süreli bir çatışmayı sürdürmenin ne kadar zor olduğunu gözler önüne serdi. Savaş uzadıkça, yenilikçi çözümlere duyulan ihtiyaç daha da kritik hale geliyor. Savaşın ne zaman ve nasıl sona ereceği ise belirsiz. Şimdi konuşulan konu ise şu: Ukrayna barış uğruna gerçekten topraklarından vazgeçecek mi?

Rusya-Ukrayna Savaşı'na dair değerlendirmeleri Özel Harp Uzmanı Mitat Ferhat Dur ile ele aldığımız videomuzdan dinleyebilirsiniz.

Rus ve Ukrayna ordularının çatışma görüntüleri: Özel Harp Uzmanı yorumluyor
GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun moderasyonunu yürüttüğü programımızda Özel Harp Uzmanı Mitat Ferhat Dur ile Ukrayna-Rusya Savaşı'na ait yeni görüntüleri izledik.

İkinci yılı tamamlanan Ukrayna-Rusya Savaşı'nda üçüncü yıla doğru ilerleyiş devam ediyor. Tarafların cepheden paylaştığı görüntülere her gün bir yenisi ekleniyor. Özellikle Ukrayna ordusuna bağlı bazı birliklerin resmi sosyal medya hesaplarından Rusya'ya karşı yapılan operasyonların video ve görsel materyalleri daha sık olarak paylaşılıyor.

Bu durum, harp sahasını analiz etmek isteyenlere, askerlere, gazetecilere ve konu ile ilgili araştırma yapmak isteyen herkes için sınırsız bir kaynak halinde geliyor.

Savaş devam ettikçe tarafların kullandıkları ekipmanların sayı ve çeşitleri de değişim gösteriyor. Ek olarak, günümüzde çatışmalar şehir merkezleri veya şehirlerin çeperleri yerine daha çok kırsal alanlara yayılmış durumda.

Bu içeriğimizde, irtibat hendeklerini, siperleri, mevzileri izledik. Drone ve çeşitli insansız araçların kullanımı ile Ukrayna ordusunun Rus askerlerine karşı yaptığı hamleleri değerlendirdik.

Askeri alanda kesintisiz ve sağlıklı iletişim için muhabere araçlarının önemli olduğuna değindik. Ayrıca, Özel Harp Uzmanı Mitat Ferhat Dur önleyici atış uygulamasının ne anlama geldiğini ve hangi şartlarda kullanıldığını anlattı.

Savaş neden uzuyor? Ukrayna ordusu Ruslara karşı hangi taktikleri kullanıyor? Dronelar savaşta ne kadar önemli?

Bu ve bağlantılı tüm soruların cevabı içeriğimizde yer alıyor.