Uşak, kış mevsiminin habercisi tarhana için tescil talep ediyor.

HABER MASASI
Abone Ol

Kış mevsimi kapıdayken hazırlığınızı sonbahardan yapın.

Kış mevsimi habercileri: Tüylü patikler, yumuşacık battaniye ve bir kase tarhana çorbası. Soğuk havalar yaklaşırken kışın olmazsa olmazı tarhana çorbası yapılmaya başlandı bile. Hem lezzeti hem soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle tarhana, kış mevsiminin vazgeçilmezi durumunda. Tarhanada iddialı olduğunu iddia eden Uşak halkı, kullanılan sebze oranı ve özel üretim koşulları ile en lezzetli tarhanayı yaptıklarını söyleyerek tescil başvurusu talebinde bulundu.
0. Proje hayata geçirildi

Geleneksel yöntemlerle üretilen Uşak tarhanasını tanıtmak, ticari amaçlı üretimde kalite standartlarını belirlemek amacıyla hazırlanan proje hayata geçirildi.

0. Standartları ev hanımları belirliyor

İl genelinde yaklaşık 200 ev hanımı ile görüşerek tarhananın üretim standartları belirlendi.

0. Çocuk çoluk herkes katkıda bulunuyor

7'den 70'e herkesin katkıda bulunduğu tarhana, kışa hazırlanıyor.

0. Önemli olan sebze kullanımı

Tarhanada dikkat edilmesi gereken en önemli husus sebzelerin kullanım oranı ve tazeliği.

0. Kullanılan malzemeler oldukça önemli

Türkiye'nin tamamında tarhana yapılıyor ancak; Uşak tarhanasında tam buğday unu, yoğurt, kırmızı biber, yeşil biber, soğan, domates, nane, ekşi hamur ve tuz belirli oranlarda kullanılıyor.

0. Uşak tarhanasının sırrı taze biber

Yoğun taze biber kullanımı ve sebzelerin çiğden yoğrulması da Uşak tarhanasını lezzetli kılan etkenlerden.



Kaynak: A.A.

0. Tarhana çok sayıda yararlı vitamin içeriyor
Tarhana bol miktarda A, B ve özellikle C vitamini içeriyor.
0. Şeker seviyesini dengeler
Uzmanlar, tarhananın vücuttaki fazla tuzu attığını belirterek pankreası çalıştırarak kanda şeker seviyesini dengelediğini söylüyor.
0. Bağışıklığı güçlendirir
Kış mevsiminde hastalıklara karşı direnmenize yardımcı olup bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
0. Ev tarhanası yapımı
Sırasıyla domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp, ince ince doğrayın. Üzerine 1 lt. su ekleyerek iyice yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişirin. Sonrasında haşlanmış nohutu da ekleyerek blender yardımı ile ezip süzgeçten geçirin. Hazırladığınız karışımı yoğurmak için bir kaba alın; yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırın. Elenmiş un ile katı bir hamur yaparak bir kaba koyun; üzerini kapatın. Hamuru 6-7 gün bekletin; her sabah yeniden yoğurup beklemeye devam edin. 1 hafta sonunda bir örtü üzerine ufalayarak dökün. Kurudukça ufalamanız daha kolay olacaktır. Son olarak kullanacağınız kadar poşetlere ayırabilirsiniz.
0. Gerekli malzemeler
1 kg. domates
1 kg. kırmızı biber
1 kg. kuru soğan
Yarım kg. haşlanmış nohut
1 kg. yoğurt
3 yemek kaşığı tuz
yarım demet maydanoz
1 demet nane
5 kg. un
0. Tarhana çorbası yapımı
Öncelikle, tarhana kullanımı evde kaç kişi olduğunuza bağlı olarak değişir. Yaklaşık 4 kişilik bir çorba için 5 yemek kaşığı tarhanayı orta boy bir tencereye dökün. Üzerine bir yandan çırparak 1 litre ılık su ilave edin. Kısık ateşte pişmesini beklerken bir yandan içerisine bir miktar tuz ekleyin. Tarhananın yapımı sırasında baharat kullanmadıysanız baharat ilave edebilirsiniz. Tavuk ya da et suyu ile de yapmanız mümkün. Dilerseniz bir yemek kaşığı salça ile tat katabilirsiniz. Orta ateşte kaynamaya bıraktığınız çorbanıza, bir kaç damla sıvı yağ ya da küçük bir parça tereyağ da ilave etmenizi öneriyoruz. Dilerseniz kaşar ile de süsleyin. Afiyet olsun :)