Unutulmaya yüz tutan 7 Ramazan geleneği

ADİLE TOPÇU
Abone Ol

En bereketli aylardan biri olan Ramazan ayı geldi. Sofraların şenlendiği, bereket dolu yemeklerin yendiği Ramazan ayı özellikle Osmanlı zamanında birbirinden farklı geleneklere de ev sahipliği yapıyordu. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş birçok gelenek var. 'Hangi gelenekler unutuldu?' sorusunu 7 maddede derledik.

Ramazan ayıyla özdeşleşmiş adet ve gelenekler zamanın akışında değişikliklere uğrasa da bir çoğu unutulmaya yüz tutuyor. Ramazan gelenekleri bölgelere göre farklılık gösterirken, her bölgenin bildiği, zamanla azalan ve yok olma seviyesine gelen gelenekleri sürdürmeye çalışan belediyeler Ramazan'ı yaşatmaya devam ediyor. Biz de unutulmaya yüz tutmuş bazı gelenekleri sizin için derledik.

0. Ramazan çadırı

Ramazan çadırı geleneği, eskiden daha fazlaydı. Son zamanlarda azalmış olsa da bazı belediyeler tarafından bu gelenek yaşatılmaya ve sürdürülmeye devam ediliyor. 

0. Meddah

Tek bir kişinin topluluk karşısında taklitlere ve güldürüye dayanarak anlattığı hikayelere meddah oyunu denir. Bu oyunu tek başına anlatan ve canlandıran kişiye de meddah denir. Özellikle de Osmanlı'nın geleneklerinden olan bu oyun günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur. 

0. Ramazan davulcusu

Ramazan davulcusu kavramı yıllardır süregelen bir gelenek olmasına rağmen son zamanlarda uygulama olarak oldukça azalmış durumda. 

0. Ortaoyunu
Orta oyunu, çevresi izleyicilerle çevrili bir alan içinde oynanan, yazılı metne dayanmayan, içinde müzik, raks ve şarkı da bulunan doğaçlama bir oyundur. Osmanlı'nın gözdesi olan bu Ramazan eğlenceleri, günümüzde yok denecek kader azdır. 
0. Hacivat Karagöz

Hacivat ve Karagöz oyuncu Ramazan eğlencelerinin olmazsa olmazıdır. Osmanlı'nın yaşattığı bu gelenek günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur. 

0. İftar Topu

İftar topu atılınca orucu açma geleneği günümüzde kullanılmıyor. Yine eski zamanlarda kullanılan bu gelenek günümüze taşınamadan kaybolmuştur.