Türkiye, Libya'da hangi ülkelerle karşı karşıya gelecek?

HABER MASASI
Abone Ol

Son zamanlarda Türkiye'nin ana gündem maddesi olan 'Libya tezkeresi' Meclis'ten geçti. 2011'de başlayan Arap Baharı ile birlikte Muammer Kaddafi'nin koltuğundan edildiği Libya'da o günden bu yana siyasi istikrar sağlanamıyor. Ülkede çok başlı yönetim söz konusu. Türkiye ise ABD, Fransa, Rusya gibi ülkelerin aksine Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) destekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gerekirse Libya'ya asker göndeririz" çıkışının ardından Türkiye'nin gündemine oturan Libya tezkeresi Meclis'ten geçti. 2011'den bu yana siyasi istikrarsızlığın sürdüğü Libya'da Türkiye, Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) destekliyor. UMH'nin karşısında ise ABD, Fransa, Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın ülkelerin desteklediği Hafter güçleri yer alıyor.

Libya siyaseten ikiye bölündü

Arap Baharı olarak tanımlanan kitlesel halk hareketinin rejim karşıtı çatışmalara dönüştüğü ve Muammer Kaddafi'yi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya'da birden fazla yönetim bulunuyor. Libya, 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü. Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti.

Türkiye'nin desteklediği güçler DEAŞ'ı ortadan kaldırdı

Öte yandan DAEŞ'in 2015'te varlığını hissettirdiği ülkede, örgüte bağlı savaşçılar Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kentini ele geçirdi. Ancak Türkiye'nin de desteklediği Misratalı güçler, DAEŞ'i aynı yıl içerisinde ortadan kaldırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Davete icabet ederiz

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Türkiye'den deniz, kara ve hava askeri desteği talep etmişti. Libya'nın destek talep etmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'ya asker gönderme konusunda, "Davet edildiğimiz yere gideriz, edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda bir davet olduğuna göre icabet ederiz" demişti.

Libya'da kim kimi destekliyor?

  • Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor. Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.

Türkiye Libya'ya neden asker gönderiyor?
Jurnal.ist

Darbeci General Hafter 'meşru' mu?
Halife Hafter, geçtiğimiz günlerde Trablus'u ele geçirmek için saldırı emri verdi. Kamuoyuna yansıtılanlara göre, Libya'da üstünlük Hafter ve ordusunun elinde. Peki gerçekten de öyle mi? Yoksa bu yalnızca Hafter lehine bir algı yönetimi mi? Libya'daki hareketliliği tüm detaylarıyla inceledik.