Tek tip askerlikte son durum: Askerlik 9 aya düşecek mi?

HABER MASASI
Abone Ol

Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın çalışmalarında sona yaklaşıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklama yaptı.'Kısa dönem askerlik için bir düzenleme olacak mı?', 'Askerlik 9 aya düşecek mi?', 'Tek tip askerlik ne zaman yürürlüğe girecek?' Ayrıntılar haberimizde.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kayseri Valiliği ziyareti sonrası gazetecilere yeni askerlik düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı.

'Askerlik düşecek mi ? Tek tip askerlik düzenlemesi ne zaman yapılacak?' sorularına milyonlarca genç yanıt arıyor. Vatandaşlar devletin zirvesinden yapılan açıklamaları yakından takip ediyor. Askerlik 9 aya düşecek mi? Tek tip askerlik ne zaman yürürlüğe girecek?

"Konu bütün boyutlarıyla çalışılmakta"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gazetecilere yeni askerlik düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı. Milli Savunma Bakanı Akar şu ifadeleri kullandı:

  • "İnşallah ülkemize, milletimize, gençlerimize hayırlı bir sonucu yakın bir zamanda belirleyeceğiz.Herkes müsterih olsun, konu bütün boyutlarıyla çalışılmakta"

"Bedelli, dövizli askerlik gibi tartışmalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz"

Bedelli askerlik konusunda geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Binbaşı Nadide Şebnem Aktop, 4 Ocak 2019 tarihi itibariyle 635 bin 582 vatandaşın müracaat işleminin tamamlandığını, bunlardan 98 bin 630’unun temel eğitimlerinin sona erdiğini bildirmişti.

En çok merak edilen konulardan birisi olan yeni askerlik sistemi ile ilgili çalışmalarda sona gelindiğini açıklayan Aktop, "Bütün bakanlık ve kurumlarla yakın işbirliği içinde yaptığımız çalışmayla her seferinde gündeme gelen ’bedelli’, ’dövizli askerlik’ gibi tartışmalarının/sistemlerin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Diğer bir maksadımız da öngörülebilir bir sistem kurarak herkesin yaşamıyla ilgili plan ve programını buna göre yapabileceği bir çalışmayı hayata geçirmek.

Gençlerimizin herhangi bir şekilde askerlikten dolayı mesleklerini geliştirmelerine zarar vermemek için gayret gösteriyoruz. Çeşitli talepler, isteklerin yanı sıra belirli ihtiyaçları da göz önünde tutuyoruz. Ancak diğer taraftan askerlik de milli bir görevdir. Yeri geldiğinde, ihtiyaç duyulduğunda Silahlı Kuvvetlerin görevlerinin icrası, ülkemiz ve milletimizin savunulması bakımından yükümlü askerlere de ihtiyacımız var. Bu çerçevede, yeni sistemdeki en önemli ilkelerden birini yükümlülerle uzman askerler arasında sağlıklı bir dengenin kurulması oluşturuyor. Silahlı Kuvvetlerinin tamamının uzmanlardan oluşturulmasının tarihimiz ve kültürümüze uygun olmadığını görüyoruz. Bunun yerine hem yükümlülerin hem uzmanların görev yaptığı bir silahlı kuvvetlerin çok daha etkili ve caydırıcı olacağını değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni askerlik sistemine yönelik çalışmamızı tamamlayıp Cumhurbaşkanımızın onayına sunacağız. Onaya müteakip, kesinleşecek yeni sistemi de kamuoyuyla paylaşacağız" şeklinde konuşmuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tek tip askerlik konusunda, geçtiğimiz aylarda "Geçici bir konu olmayacak, ilgili bakanlıklarla kalıcı bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Dikkatli ve hassas bir şekilde ilerliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akar, önemli açıklamalar yaptı. Habertürk'ten Saliha Çolak'ın aktardığı bilgilere göre, Bakan Akar tek tip askerliğe dair şunları ifade etmişti:

  • "Çalışıyoruz. Geçici bir konu olmayacak, ilgili bakanlıklarla kalıcı bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Dikkatli ve hassas bir şekilde ilerliyor."

"Yeni askerlik sistemi ayrıntılı bir şekilde görüşülmüştü"

6 Aralık'ta Milli Savunma Bakanlığı'nda, Bakan Hulusi Akar'ın başkanlığında yapılan toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in yanı sıra kuvvet komutanları, bakan yardımcıları ve diğer yetkililer katılmıştı.

  • Söz konusu toplantıda, askerlik süresinin kısaltılması dahil yeni askerlik sistemi ayrıntılı bir şekilde görüşüldü. Üzerinde çalışılan formüllerden biri uzun dönemin 9 ay olması; ama bunun daha da kısalması söz konusu olabilir. Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın çalışmasında sona yaklaşıldı. Nihai karara bu çalışmanın ardından varılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı konuşmada şunları kaydetmişti:

  • "Bana kesin neticeyi vermedikten sonra bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. Birinci derece sorumlusu, Milli Savunma Bakanımız, genelkurmay başkanımız, kuvvet komutanlarımız çalışmayı yapacaklar. Yaptıktan sonra bize sunumlarını yapacaklar. Ve bu sunum neticesinde de uygundur, uygun değildir. bunu söyleyeceğiz. Adımı atacağız."

Milli Savunma Bakanlığı toplantısında askerlik 9 aya düşecek kararı alındı mı?

Öte yandan CNN Türk muhabiri Kenan Şener de, kritik toplantıyı ve detayları canlı yayında aktardı. Hürriyet'in verdiği bilgiye göre, Şener şunları kaydetti:

  • "Askerlik kısalıyor' demek yanlış olmaz ama bir tarih vermek yanlış olabilir. Henüz ne düzeyde kısalacağı, acemiliğin ya da usta döneminin ne kadar kısalacağı belli değil. Askerlik kısalacak bunu net olarak söyleyebiliriz. Bugün ilk kez Milli Savunma Bakanlığı'nda yeni askerlik sistemine ilişkin, içinde askerliğin kısalmasının da olduğu önemli konular ilk kez komuta kademesi tarafından bu konu masaya yatırıldı. Daha önce Milli Savunma Bakanlığı yeni askerlik sistemi üzerine uzman düzeyinde çalışma yürütüyor, belirli önerileri getiriyordu. Bugün o öneriler ilk kez masaya yatırıldı. Milli Savunma Bakanı Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarının da olduğu bir toplantıda bu konular ele alındı. Konuların başında da askerliğin kısalması da var."

‘Tek tip askerlik’ geliyor mu?

Kasım ayı başında da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ve gelecek günlerde tamamlanacağını açıklayarak, "2-3 ay içinde bedelilidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor" diye konuşmuştu.

Milli Savunma Bakanlığı’nın herkesin 9 ay tek tip askerlik yapacağı bir taslak üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Tek tip askerlik ne kadar sürecek?

Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, tek tip askerlik 9 ay olacak. Bunun 3 ayı temel askerlik süresi ve zorunlu olurken, kalan 6 ay için bedel ödenebilecek. Bu bedelin ne kadar olacağı her yıl yeniden belirlenecek.

Yedek subay, kısa dönem, uzun dönem kalkıyor mu ?

Bakan Akar, yeni sistemde düşünülen detayları şu sözlerle açıklamıştı:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

  • "Önümüzdeki günlerde bu tamamlanacak ve bundan sonra ülkemizin, kamuoyunun gündeminden mümkünse bu bedellidir, dövizlidir, 6 ay mıdır, 7 ay mıdır, asteğmendir, üsteğmendir lafını çıkarıp bunu bir zemine oturtma gayretimiz sürüyor"

Milli Savunma Bakanı Akar'ın 'tek tip askerlik' çağrısının perde arkası
Gündem

Askerlik hangi dönemlerde yapılacak?

Üzerine çalışılan taslağa göre doktor, öğretmen, hakim ve sporcu gibi meslek sahiplerine, hangi dönemde askerlik yapacakları konusunda tercih hakkı getirilecek.

Askerlik görevini yapacak bazı meslek görevlilerine ilişkin çalışma var mı?

Temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

Bedelli askerlik yapılacak birlikler ile ilgili bilmeniz gerekenler
Gündem

Nitelikli mesleklere sahip olanlar, askerlik yaparken cephede değil, kendi meslek gruplarına uygun görevlerde süreyi tamamlayacak. Hangi meslek grubunun hangi şartlarda ve dönemlerde askerlik yapacağı konusunda, Milli Eğitim, Sağlık ve Adalet gibi bakanlıklardan alınan görüşler düzenlemeye rehber olacak.

Milli Savunma Bakanı Akar: Tek tip askerlik geliyor
Gündem

Devletin zirvesinden yapılan 'tek tip askerlik' açıklamaları

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da askerlik sisteminin değişip değişmeyeceğine ilişkin bir soruya şu yanıtı vermişti:

  • “Zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine de getirilen bir konu bu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Böylece de zorunlu askerliğin yeniden formüle edilmesi, tek tip askerlik denilen şeyde sürelerin bir tek hale gelmesi konusu... Şimdi bu tabii uzun vadeli bir proje.”

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı da yapılması planlanan yeni askerlik sisteminin amacını, ihtiyaçları karşılayıp tartışmaları sonlandıracak ve herkes için öngörülebilir olacak diye açıklamıştı. Bostancı, özetle şunları kaydetmişti:

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı

  • “Askerlik toplumun tümünü ilgilendiren önemli bir konu. Bu konuda yeni bir düzenlemeye giderken göz önünde bulundurduğumuz önemli hususlar var. Bu konudaki çalışmada da bütün bu hususlar dikkate alınıyor. Türkiye’nin milli ordu gerçeği, vatandaşla ordu arasındaki ilişki, yani aralarındaki gönül köprüsünün korunması, Türkiye’nin terörle mücadelesi ve bu çerçevedeki ihtiyaçlar, Türkiye’nin nüfus artış hızı ve gelecek perspektifi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kapasitesi ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir çalışma yürütülüyor. Ekim ayından sonra gündeme gelecek bu çalışmayla yapmak istediğimiz, bütün bunlara cevap verecek bir askerlik düzenlemesini gerçekleştirmek ve sonuçta da her bir vatandaşımız için askerlik konusunda ileriye baktığında kendisi açısından öngörülebilen bir sistem oluşturmak. TSK’nın asker ihtiyacına ilişkin belli bir kapasitesi var. Ancak şu anda askerlik çağındakilerin sayısı 5 milyonu aşmış durumda. Askerlik çağına yeni gelenlerle birlikte her yıl bu sayı daha da artıyor. Bu sayıyı mevcut sistem içinde eritmenin güçlüğü karşısında da konuya kalıcı bir çözüm bulunması zorunlu hale geliyor.”

Türkiye’nin 148 yıllık uygulaması: Bedelli askerlik
Gündem