Milli Savunma Bakanı Akar'ın 'tek tip askerlik' çağrısının perde arkası
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ve gelecek günlerde tamamlanacağını açıklayarak, "2-3 ay içinde bedelilidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor" diye konuşmuştu. Milli Savunma Bakanlığı’nın herkesin 9 ay tek tip askerlik yapacağı bir taslak üzerinde çalıştığı öğrenildi. Tek tip askerliğe dair düzenlenen taslağın detaylarını sizler için derledik.
Tek tip askerlik tartışmalarına ilişkin dün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan dikkat çekici bir açıklama geldi. Bakan Akar, yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek şunları kaydetmişti:
- "Bedelli askerlik dövizli askerlik klasik askerlik ne olacak bunun sonu diyorsunuz, 2-3 aydan beri çalışma yürütülüyor henüz sonuçlanmadı tartışmalı pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2-3 ay içinde bedelilidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor"
Tek tip askerlik ne kadar sürecek?
Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, tek tip askerlik 9 ay olacak. Bunun 3 ayı temel askerlik süresi ve zorunlu olurken, kalan 6 ay için bedel ödenebilecek. Bu bedelin ne kadar olacağı her yıl yeniden belirlenecek.
Yedek subay, kısa dönem, uzun dönem kalkıyor mu ?
Bakan Akar, yeni sistemde düşünülen detayları şu sözlerle açıkladı: "Önümüzdeki günlerde bu tamamlanacak ve bundan sonra ülkemizin, kamuoyunun gündeminden mümkünse bu bedellidir, dövizlidir, 6 ay mıdır, 7 ay mıdır, asteğmendir, üsteğmendir lafını çıkarıp bunu bir zemine oturtma gayretimiz sürüyor"
Askerlik hangi dönemlerde yapılacak?
Üzerine çalışılan taslağa göre doktor, öğretmen, hakim ve sporcu gibi meslek sahiplerine, hangi dönemde askerlik yapacakları konusunda tercih hakkı getirilecek.
Askerlik görevini yapacak bazı meslek görevlilerine ilişkin çalışma var mı?
Temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor. Nitelikli mesleklere sahip olanlar, askerlik yaparken cephede değil, kendi meslek gruplarına uygun görevlerde süreyi tamamlayacak. Hangi meslek grubunun hangi şartlarda ve dönemlerde askerlik yapacağı konusunda, Milli Eğitim, Sağlık ve Adalet gibi bakanlıklardan alınan görüşler düzenlemeye rehber olacak.
Devletin zirvesinden yapılan 'tek tip askerlik' açıklamaları
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da askerlik sisteminin değişip değişmeyeceğine ilişkin bir soruya şu yanıtı vermişti:
- “Zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine de getirilen bir konu bu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Böylece de zorunlu askerliğin yeniden formüle edilmesi, tek tip askerlik denilen şeyde sürelerin bir tek hale gelmesi konusu... Şimdi bu tabii uzun vadeli bir proje.”
AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı da yapılması planlanan yeni askerlik sisteminin amacını, ihtiyaçları karşılayıp tartışmaları sonlandıracak ve herkes için öngörülebilir olacak diye açıklamıştı. Bostancı, özetle şunları kaydetmişti:
- “Askerlik toplumun tümünü ilgilendiren önemli bir konu. Bu konuda yeni bir düzenlemeye giderken göz önünde bulundurduğumuz önemli hususlar var. Bu konudaki çalışmada da bütün bu hususlar dikkate alınıyor. Türkiye’nin milli ordu gerçeği, vatandaşla ordu arasındaki ilişki, yani aralarındaki gönül köprüsünün korunması, Türkiye’nin terörle mücadelesi ve bu çerçevedeki ihtiyaçlar, Türkiye’nin nüfus artış hızı ve gelecek perspektifi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kapasitesi ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir çalışma yürütülüyor. Ekim ayından sonra gündeme gelecek bu çalışmayla yapmak istediğimiz, bütün bunlara cevap verecek bir askerlik düzenlemesini gerçekleştirmek ve sonuçta da her bir vatandaşımız için askerlik konusunda ileriye baktığında kendisi açısından öngörülebilen bir sistem oluşturmak. TSK’nın asker ihtiyacına ilişkin belli bir kapasitesi var. Ancak şu anda askerlik çağındakilerin sayısı 5 milyonu aşmış durumda. Askerlik çağına yeni gelenlerle birlikte her yıl bu sayı daha da artıyor. Bu sayıyı mevcut sistem içinde eritmenin güçlüğü karşısında da konuya kalıcı bir çözüm bulunması zorunlu hale geliyor.”