Tasarımcı olmak hayal değil: ‘Ön lisans mezunları DGS ile Moda Tasarımı okuyabilir’

DİLARA ŞEVVAL FİDANCI
Abone Ol

Birçok ön lisans mezununun heyecanla beklediği DGS sonuçları, 25 Temmuz tarihinde ÖSYM tarafından açıklandı. Adaylar, sınav sonuçlara ÖSYM’nin sonuç sayfasından erişebiliyor. Hazır giyimin yanı sıra kişiye özel tasarımlarında oldukça talep edildiği toplumumuzda, işverenler tarafından aranan mesleklerden biri de moda tasarımcılığı haline geldi. Tasarım ve giyim alanında bir ön lisans bölümünden mezun olan adaylar, üniversitelerin 4 yıllık moda tasarım bölümünde öğrenim görebiliyorlar. Moda tasarım ve DGS ile ilgili detaylı bilgiler için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Mezun olunan ön lisans bölümü ile geçiş yapılan fakülte arasında müfredattan benzerlik gösteren dersler var ise öğrenciler bu derslerden muaf tutuluyor. Çizim ve proje ağırlıklı bir bölüm olduğu için bitirme süreci 3 yılı bulabiliyor.

Tüm bunlara ek olarak bu bölümü tercih eden kişilerin tasarım alanında yetenekli olması da gerekiyor. Bölüme geçiş yapma süreci tamamlandıktan sonra sabır ve yeteneğe oldukça ihtiyaç duyacak olan adayların tüm bunları karar verirken göz önünde bulundurması, sağlıklı bir tercih için önemli faktörlerden biri. Zahmetli ve masraflı bir öğrencilik sürecinin olduğu mezunlar ve öğrenciler tarafından sık sık dile getirilen bir gerçek. Zahmetli olması tasarımsal ve detaylı çalışılması gerektiğinden; masraflı olması ise kullanılan malzemelerin fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklanıyor.

ÖSYM’nin kılavuzunda belirttiği üzere aşağıdaki ön lisans bölümünden mezun olan adaylar ‘Moda Tasarım’ bölümüne geçiş yapabiliyorlar:

1) Ayakkabı ve Saraciye Tasarımı

2) Ayakkabı Tasarım ve Üretimi

3) Ayakkabı Tasarımı

4) Çorap ve Moda Tasarımı

5) Deri Konfeksiyon

6) Giyim Öğretmenliği

7) Giyim Üretim Teknolojisi

8) Hazır Giyim

9) Konfeksiyon (Hazır Giyim)

10) Kostüm Tasarımı

11) Moda-Konfeksiyon

12) Moda Tasarımı

13) Moda ve Tekstil Tasarımı

14) Moda Yönetimi

15) Örme

16) Saraciye Tasarımı ve Üretimi

17) Tekstil Baskı / Tekstil-Baskı

18) Tekstil Dokuma

19) Tekstil İplikçilik

20) Tekstil Teknolojisi

21) Tekstil

Bir tasarımın üretiminden son haline kadar olan her aşamasından moda tasarımcısı sorumludur.

Moda tasarımcısı kimdir?

Orijinal giysiler, takılar ve ayakkabılar tasarlayan meslek grubuna moda tasarımcısı denir. Parçaları çizer, kullanılan materyalleri ve desenleri belirler ve bu parçaların üretim aşamasındaki üretim sürecini planlar. Moda tasarımcısı; haute couture, sokak modası, hazır giyim modası gibi kullanıcılara göre farklı kategoriler altında çalışabilir.

Moda tasarımcısının görev tanımı neleri kapsar?

• Bulunulan dönemin tasarım eğilimlerini takip eder ve kullanıcıların ilgisini çekecek ürünlere karar verir,

• Tasarımlar için hedef pazarları ve demografileri tanımlamak,

• En son üretilen tasarımları için bir tema belirlemek,

• Ürün tasarımını oluşturmak ve görselleştirmek için elle çizim yapmak ya da bilgisayar destekli tasarım programları kullanmak,

• Farklı kumaş tipleri görmek için üreticileri ya da ticari fuarları takip etmek,

• Parçaları ortaya çıkarmak için diğer tasarımcılarla ve ekip üyeleriyle çalışmak,

• Tamamlanana kadar ürünleri her aşamada denetlemek,

• Prototip halindeki tasarımı modeller üzerinde inceleyerek, kıyafetlerin hedef tüketicilerin yaş, cinsiyet, stil ve sosyoekonomik statüleriyle eşleştiğinden emin olmak ve gerektiğinde giysileri yeniden tasarlamak.