Pitbull masum olabilir mi? Köpek saldırıları cinsle mi eğitimle mi ilgili?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

● Pitbulların içgüdüsel özellikleri ve DNA’sında bulunan ‘öldürme’ dürtüsü onları birer potansiyel silah haline getirebiliyor. Fakat bu içgüdüsel dürtü sadece Pitbull cinsine özgü değil.

● Pitbullar, ABD'de yayımlanan bir araştırmaya göre 15 yıllık veriler ışığında, beş ve dokuz yaş arasındaki çocukları ısırma ihtimali en yüksek olan köpek cinsi oldu.

● GZT'nin ulaştığı Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Köklü, Pitbull saldırılarına ilişkin bunun bir cins meselesi değil bir yetiştirme meselesi olduğunu söyledi.

ABD'de yapılan bir araştırma; çocukların en çok Pitbull ve kırma köpekler tarafından ısırıldığını ortaya koydu.

15 yıllık çalışma sonucu

ABD’nin Ohio eylatinde bulunan Wxner Sağlık Merkezi'nden kulak burun boğaz uzmanı Garth Essig’in, Virginia Üniversitesi ve Ulusal Çocuk Hastaneleri’nden gelen 15 yıllık verileri inceleyerek yaptığı çalışmaya göre beş ve dokuz yaş arasındaki çocukları ısırma ihtimali en yüksek olan köpek cinsinin Pitbull olduğunu söyledi.

Aydın'da Pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan ve vatandaşların uzun uğraşları sonucu kurtarılan kedi tedavisinin sürdüğü klinikte öldü.

Pitbullar en fazla 5 ila 9 yaş arası çocuklara saldırıyor

Ebeveynler için hangi köpek cinsini alacaklarına dair bir kılavuz oluşturmak isteyen Essig, ayrıca 1970 yılından kalan 'köpek ısırığı yaralanmaları evraklarını' da kontrol ederek cins, ebat ve kafa yapısı olarak ısırıkların vereceği zararı inceledi.

  • Araştırma sonucunda beş ila dokuz yaş arası çocukları yaralama ihtimali en yüksek olan; aynı zamanda en yüksek hasarı veren köpek cinsleri Pitbullar ve kırma köpek olduğu ortaya kondu.

Esenyurt’ta 6 yaşındaki kız çocuğunu pitbull cinsi iki köpek ısırmıştı.

Kırma köpek yaralamalarının oldukça sık görüldüğünü belirten Essig, “Kırma köpeklerin yaralamalarında elimizde cins hakkında yeterli veri olmadığı için araştırmamızda köpeğin ebatlarını ve kafa yapısını da dikkate aldık” diyor.

ABD'de her yıl 4,7 milyon köpek saldırısı oluyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, ülkede her yıl 4,7 milyon köpek ısırma vakası görülüyor.

Kırşehir'de, pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan kızını kurtarmak için canını hiçe sayan anne,

Pitbull saldırıları önlenemiyor

Pitbullar, İngilizce bir kelime olan ve ‘toprak, yer’ anlamına gelen ‘terra’ kelimesinden geliyor ve bu tür, toprakta yaşayan sıçan ya da kemirgenler gibi zararlı hayvanları öldürmede kullanılıyordu.

Günümüzde, geçmişteki özelliklerinin çok uzağında bir amaçla beslenen pitbulların saldırıları yasalar ve onlarca tedbire rağmen önlenemiyor.

Çayyolu'nda 25 dönüm arazi kiralayıp barınağa çeviren Köklü, masrafları gönüllülerin bağışlarıyla karşılıyor.

"Kabul etmiyorum"

GZT'nin ulaştığı Hayvan Kurtarma Derneği Genel Başkanı Zekiye Köklü, ABD'nin Pitbull cinsi köpeklerle ilgili açıkladığı araştırma raporunu kabul etmediği söyledi.

2008'de Ankara'da trafik kazalarında yaralanan sokak köpeklerini veterinere götürerek sokak hayvanlarına yardım etmeye başlayan Zekiye Köklü, ardından kiralayarak başladığı ve farklı cinsten 455 köpeğin bulunduğu 25 dönümlük barınakta gönüllü olarak çalışıyor.

Konuya ilişkin sorularımızı yönelttiğimiz Köklü Pitbulların da her köpek gibi uysal ve sevimli olabileceğine dikkati çekerek, "Bu ne yazık ki acı bir durum. Ben ABD'deki araştırmaya katılmıyorum. Pitbulllar da diğer cinsler gibi köpek. Tamamen eğitimle ilgili bir durum söz konusu burada." dedi.

Barınakta yaşama mücadelesi veren 455 köpeğin içinde birçok cins köpek de bulunuyor.

"Köpek saldırıları bir cins meselesi değil bir yetiştirme meselesidir"

Köklü yavru halde alınan köpeklerin yetiştirilme tarzına ilişkin şöyle konuştu:

"Siz Pitbulu nasıl yetiştirirseniz o şekilde bir sonuç alırsınız. Pitbull sevilerek büyürse, çocuklarla bir arada büyürse, çocuklara bir zarar vermesi mümkün değildir. Aynı şekilde farklı bir cins dayakla, bağırmayla yetiştirilirse çocukları görmemişse çocuklara saldırmaya müsait davranacaktır. Dediğim gibi bunun bir cins meselesi değil bir yetiştirme meselesi olduğunu görüyoruz."

"Ağızlık takılmalı"

"Çok güçlü bir çeneye sahip Pitbullar, o yüzden dışarı çıkarıldığında ağızlık takılmasını öneriyoruz biz." diyen Zekiye Köklü şu ifadeleri kullandı.

"Fakat çenelerinin sağlamlığına rağmen dünyanın en masum hayvanı da diyebiliriz. Biz 455 hayvan bakıyoruz. Birçok cins var barınağımızda ve en duygusalı en hassası bu cins köpekler.

Uzmanlar ağızlık takılmasını öneriyor.

"Sahibi cezalandırılmalı"

Saldırı gibi bir durum söz konusu olduğunda 'olumlu' ortamı sağlamayan sahibinin cezalandırılması gerekir. Çünkü insanlar 'saldırgan olsun, evimi korusun' mantığıyla acayip sesler çıkararak yetiştiriyorlar bu hayvanları. Ve dışarı çıkarttıklarında gerekli tedbirleri almıyorlar. İngiltere'de dadı olarak kullanılıyor. Saldırgan bir cins olsaydı İngiltere bunu 'dadı' olarak kullanmazdı sonuçta. Kötü eğitim verirseniz kötü sonuç alırsınız..."

Aydın'ın Efeler ilçesinde sahibi tarafından gezintiye çıkarılan pitbull cinsi köpek, bir anda saldırdığı sokak kedisini ısırıp sağa sola salladı.

Hayvanseverler Pitbull cinsi köpeklerin yasaklı ırktan çıkarılmasını istiyor

Marmaris Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Özlem Pınar Onur, “Bu hayvanların kısırlaştırılmalarını, kayıt altına alınmalarını ve tasmalı dolaştırılmaları şartıyla yasak ırktan çıkarılmasını talep edeceğiz.” demişti.

Pitbull cinsi köpeklerin yasaklı ırktan çıkarılması için çalışma yürüttüklerini belirten Onur, "Dernek olarak hazırladığımız bir dosya var. Marmaris hayvan barınağına çok sayıda Pitbull şikayeti geliyor ve buraya alınmak zorunda kalınıyor maalesef. Kanun aslında bu hayvanların beslenmesini yasaklamıyor ama sahiplenilmesini, satılmasını, reklamının yapılmasını yasaklıyor. Kanunda da çok açık noktalar var. Ama bu çok yoruma açık oluyor, şikayet üzerine alınmak zorunda kalınıyor. Bu durum hayvanların asosyalleşmesine ve burada bir hapis hayatı yaşamalarına ve barınakta sayının artmasına neden oluyor. Diğer işlerin yapılmasını geciktiriyor ve zorlaştırıyor. Biz Tugay bey ile oturup bir dosya hazırladık. Bu yasağın kaldırılmasını istiyoruz. Bu hayvanların kısırlaştırılmalarını, kayıt altına alınmalarını ve tasmalı dolaştırılmaları şartıyla yasak ırktan çıkarılmasını talep edeceğiz. Bunun için idari mahkemelere başvurumuzu yapacağız. Bundan sonuç almayı umuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Marmaris’te hayvanseverler Pitbull cinsi köpeklerin yasaklı ırktan çıkarılmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hayvan haklarıyla ilgili çalışmalarımız var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Meclisin bu dönemdeki çalışmaları içerisinde hayvan haklarıyla çalışmalarımız var." diyerek hayvan haklarıyla ilgili detayları paylaşmıştı.

Belediyelerin hayvan haklarına ilişkin yapacakları birçok çalışmalar olduğunu söyleyen Erdoğan, devlet olarak da bazı uygulamaların hayata geçirileceğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayvan haklarına ilişkin belediyeler ve hükümetin atacağı adımlar hakkında bilgi paylaşmıştı.

"Koruma altında olması lazım"

"Bu işin iki boyutu var, bir gerçekten hayvanlara yapılan bu vahşice muamele, bu insanı üzüyor, birde kontrolsüz olarak hayvanların caddelerde Allah göstermesin çocuklarımızın üzerine saldırıp parçaladıklarını görüyoruz. Onun için çok hassa bir hazırlık yapılacak." diyerek hassasiyet gösterilmesi gereken konulara dikkati çeken Erdoğan şöyle konuşmuştu:

"Pitbullar vesaire, bunlarda sıkıntılar oluyor, bunların koruma altında olması lazım. O zamanda bedeli bunun çok çok ağır oluyor. Toplum olarak hayvanlara karşı duyarlılığımızı artırmamız lazım. inşallah bu yasayla beraber buradaki o beklentiyi büyük oranda gidermiş olacağız.”

Hayvan Hakları Günü coşkuyla kutlandı "Onlar birer can olarak kabul edilmeli"
Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hayvan hakları talimatı: Bir an önce çıkartın
Gündem