Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hayvan hakları talimatı: Bir an önce çıkartın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hayvan hakları yasanın bir an önce çıkarılması talimatını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hayvan hakları yasanın bir an önce çıkarılması talimatını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayvanlara işkence ederek öldürenlerle ilgili son dönemlerde medyaya yansıyan haberlere dikkat çekerek, “Yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın. Hayvanlara işkence eden ve öldürenlere verilen cezaları da arttırın” ifadelerini kullandı. Hayvan haklarına dair mevcut yasada neler olduğunu, taslakta hayvan haklarına dair yapılacak olan değişiklikleri derledik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti MYK toplantısında Hayvan Hakları Yasası’na dair talimatta bulundu. Erdoğan, “Bu yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın” dedi. Erdoğan, hayvanlara işkence yapanlarla ilgili haberleri ve kamuoyunun tepkilerini dile getirerek, “İnsanlıktan nasibini almamış, bu vicdansızları her gün görüyoruz. Bu nedir böyle” diyerek tepki gösterdi.

AK Partili belediyelere uyarı

Erdoğan, yasal düzenleme yapılana kadar AK Partili belediyelerin uyarılmasını ve bu konuya özen göstermelerini istedi. Erdoğan, “Başkanlar, bu konuda üzerlerine ne düşüyorsa yerine getirsin hayvan barınakları ve hayvanların korunması konusunda” dedi. AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki ise bazı belediyelerde hayvan barınağı olmadığını, olanların bazılarının ise çok kötü durumda olduğunu anlattı. Özhaseki, “Bazıları mezarlık gibi, oralarda hayvan yaşamaz” dedi.

“Cezalar arttırılsın”

Erdoğan bunun üzerine, “Öyle iş olmaz. Hayvanların yaşam koşullarına uygun mu değil mi bakılması gerekir. Veterinerlik hizmetlerinin verilmesi gerekir. Buna ilişkin tüm altyapıyı oluştursunlar. Öyle ki giriş ve çıkışları bile ona göre yapılmalı” dedi. Erdoğan, düzenlemenin bir an önce yasalaşmasını, hayvanlara işkence eden ve öldürenlere verilen cezaların da arttırılmasını istedi.

Yasalaşamayınca kadük oldu

Hayvan haklarına ilişkin düzenleme, son yıllarda sürekli konuşulmasına karşın bir adım atılmadı. Geçmiş yıllarda TBMM’nin gündemine kadar gelen düzenlemeler, yasalaştırılmayınca kadük oldu. Son olarak Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı taslak tartışmaya açıldı.

Kadük ne demek?

  • Kadük bir yasama dönemi içinde verilen bir yasa tasarısı veya yasa önerisinin, o yasama dönemi içinde yasalaşamaması durumunda o yasa tasarısı veya yasa önerisinin artık görüşülme olanağının kalmamasına denir.
Taslakte neler var?

                                    
                                    
                                    Taslağa göre, sahipli veya sahipsiz hayvanlara işkence yapan, öldürenlere 4 aydan başlamak üzere 4.5 yıla kadar hapis verilecek. Birden çok hayvana karşı bu suçu işleyenin cezası yarı oranında artırılarak 6 aydan 4.5 yıla çıkacak. Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanları öldürenler 7 yıla kadar hapse mahkûm edilecek. Hayvanları birbirlerine zarar verecek şekilde dövüştürenler 2 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

  


  
Sahipli hayvana karşı işlenen suçlar sahibinin şikâyetine, sahipsiz hayvanlara işlenen suçlar ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvurusuna bağlandı. Bakanlık bu görevi bölge müdürlükleri ile il ve ilçelerdeki taşra teşkilatları aracılığıyla yerine getirecek.
Taslakte neler var? Taslağa göre, sahipli veya sahipsiz hayvanlara işkence yapan, öldürenlere 4 aydan başlamak üzere 4.5 yıla kadar hapis verilecek. Birden çok hayvana karşı bu suçu işleyenin cezası yarı oranında artırılarak 6 aydan 4.5 yıla çıkacak. Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanları öldürenler 7 yıla kadar hapse mahkûm edilecek. Hayvanları birbirlerine zarar verecek şekilde dövüştürenler 2 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Sahipli hayvana karşı işlenen suçlar sahibinin şikâyetine, sahipsiz hayvanlara işlenen suçlar ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvurusuna bağlandı. Bakanlık bu görevi bölge müdürlükleri ile il ve ilçelerdeki taşra teşkilatları aracılığıyla yerine getirecek.
Hayvanlara dair mevcut yasada neler var?

                                    
                                    
                                    5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu‘na göre; hayvanların ölümüne, yaralanmasına, kalıcı olarak beden bütünlüğünün bozulmasına ruh sağlığının bozulmasına neden olan kişi para cezası ile cezalandırılır.
Hayvanlara dair mevcut yasada neler var? 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu‘na göre; hayvanların ölümüne, yaralanmasına, kalıcı olarak beden bütünlüğünün bozulmasına ruh sağlığının bozulmasına neden olan kişi para cezası ile cezalandırılır.
İllerdeki Hayvanları Koruma Kurulu’nun görevleri neler?

                                    
                                    
                                    5199 sayılı kanunun 16.maddesine göre; Hayvanları Koruma Kurulu’nun görevleri; sorunları belirleyip onlara dair 10 veya 15 yıllık çözüm projeleri üretmek ve uygulanmalarını sağlamak, ilde kurulacak hayvan bakımevlerini desteklemek, hayvan sevgisi, korunması ve yaşatılması için faaliyetler düzenlemektir.
İllerdeki Hayvanları Koruma Kurulu’nun görevleri neler? 5199 sayılı kanunun 16.maddesine göre; Hayvanları Koruma Kurulu’nun görevleri; sorunları belirleyip onlara dair 10 veya 15 yıllık çözüm projeleri üretmek ve uygulanmalarını sağlamak, ilde kurulacak hayvan bakımevlerini desteklemek, hayvan sevgisi, korunması ve yaşatılması için faaliyetler düzenlemektir.
Pet shoplarda hayvan ticareti yasal mıdır?

                                    
                                    
                                    5199 sayılı kanunun 10. maddesine göre; satılırken hayvanların sağlık durumlarının iyi ve barındıkları yerin temiz olması zorunludur.
Pet shoplarda hayvan ticareti yasal mıdır? 5199 sayılı kanunun 10. maddesine göre; satılırken hayvanların sağlık durumlarının iyi ve barındıkları yerin temiz olması zorunludur.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >