Okullara yeni tatil düzenlemesini anlama kılavuzu
● Milli Eğitim Bakanı Selçuk, 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasının nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlandığını belirtti.
● Bakan Selçuk ilk tatilin 18-22 Kasım 2019'da ikinci ara tatilin ise 6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında verileceğini açıkladı.
● Ara tatillerde bir ana tema başlığı belirlenecek ve bu başlık altında bilim, kültür, sanat, spor, gezi, fuar gibi etkinlikler planlanacak.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim-öğretim çalışma takvimiyle tatil ve okul zamanları daha dengeli hale geleceğini bildirdi. Bu kapsamda gelecek yıldan itibaren nisan ve kasım aylarında birer haftalık iki ara tatil yapılacağı duyuruldu.
Nisan ve kasım aylarında 1'er hafta tatil
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasının nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlandığını açıkladı.
Söz konusu dönemde öğretmenler görevlerine devam edecek ve seminer faaliyetlerine katılacaklar. Değişiklik sonucu öğretmenlerin yaz tatili sürelerinde değişiklik olmayacak.
Ara tatiller ne zaman?
İlk ara tatil 18-22 Kasım 2019'da yapılacak. 6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında da ikinci ara tatil verilecek.
- Bakan Selçuk, ara tatillerde bir ana tema başlığı altında bilim, kültür, sanat, spor, gezi, fuar gibi etkinlikler planlanacağını söyledi.
"Birer haftalık tatilde faaliyetlere katılmak hedefleniyor"
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, nisan ve kasım aylarında verilmesi planlanan birer haftalık ara tatillere ilişkin, "Bizim yaz tatilini kısaltmamız söz konusu değil. 11 haftaya düşürülmesi, yüzde 10'luk indirimden söz ediyoruz. Ara tatillerde öğretmenler, okullar kurumsal işleyişe yönelik bir takım öz değerlendirmeler yaparak çeşitli iyileştirmelere gidecekler. Yapılandırılmış ara tatillerde; çocuklara ve öğretmenlere dinlenme ve etkinliklere katılma fırsatı veriliyor. Öğretmenlerimiz çok yoruluyorlar. Ara tatillerde yeni bir yapılanma söz konusu. Birer haftalık tatillerin, sadece tatil olarak değerlendirilmemesi, çocukların eğitimsel faaliyetlere katılması da hedefleniyor.
Yaz tatili kaç hafta sürecek?
13 haftalık yaz tatili süresi, öğrencilerin öğrenme motivasyonlarını kaybedecek kadar okuldan uzaklaşmamaları için 11 hafta olarak düzenlendiğinin altını çizen Selçuk, "Yaz tatilinden alınan 2 hafta ise nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak verilecek. Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak." ifadelerini kullandı.
Yeni düzenlemeye göre okullar ne zaman açılacak?
● Daha önceki planlamaya göre 16 Eylül 2019'da başlaması kararlaştırılan 2019-2020 eğitim öğretim yılı yeni düzenlemeye göre 9 Eylül 2019’da başlayacak.
● Bakan Selçuk'un getirdiği yeni düzenlemeye göre ilk ara tatil 18-22 Kasım 2019’da bir hafta olarak verilecek. Bu tatiller hafta sonu tatilleriyle birleşince 9 güne çıkıyor.
● İlk ara tatilinin ardından 25 Kasım’da tekrar açılan okullar eğitim ve öğretime 17 Ocak’a kadar devam edecek.
● Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak. Hafta sonu tatillerinin birleştirilmesinin ardından bu tatilde 16 gün oluyor.
● İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de tekrar başlayacak.
● 06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek.
● 13 Nisan’da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı 19 Haziran’da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.
Ara tatillerle ne hedefleniyor?
Eğitim ve öğretimde yeni çalışma takvimi ile öğrencilerin ara tatillerde dinlenme fırsatı elde etmesinin yanında, öğrendiklerini kontrol etmesi ve öğrenmelerini derinleştirmesi hedefleniyor.
Ara tatiller 'telafiye' göre belirlendi
Ara tatiller öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin derinleşmeden ve yeni konular eklenmeden telafi edilebilmesi için uygun bir zaman olarak planlandı.
Öğretmenlerin tatil takviminde ise herhangi değişikliğin olmayacağını söyleyen Ziya Selçuk, "Sadece eğitim yılı kapanışı ve açılışındaki seminer dönemlerinin birer haftası yıl içerisinde alınacak. Öğrencilerin tatilde olduğu ara dönemler, öğretmen ve okulların kurumsal işleyişe yönelik ara değerlendirmelerle gerekli iyileştirmeleri yapabilmeleri için de bir fırsat olacak. Ara Tatillerde veli toplantıları, zümre toplantıları, mesleki gelişim çalışmaları, kişisel ve sosyal gelişim etkinlikleri, okulların fiziki yenilenmeleri yapılacak." dedi.
Ara tatillerde neler yapılacak?
Ara tatillerde bir ana tema başlığının belirleneceğine dikkati çeken Selçuk, şöyle konuştu:
- "Bilim, kültür, sanat ve spor alanında etkinlikler planlanacak. Çocukların ara tatillerde huzurevleri ziyaretleri, yardımlaşma faaliyetleri, aile ziyaretleri, okul kulüp çalışmaları gibi toplumsal fayda çalışmaları yapmalarına imkân tanınacak. Okul öncesi, ilkokul 1.sınıf, ortaokul 5. Sınıf ve ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerine uygulanan Oryantasyon Eğitimi okul açılmadan önceki hafta hayata geçirilmeye devam edecek."
Yeni dönemde öğrencilerin okula gitme süresinin 180 buçuk gün olacağı da açıklandı.
Uzmanlar memnun
TVNET'e konuk olan Eğitim Uzmanı Kariyer Planlama Uzmanı Nazik Kösegil, eğitime getirilen tatil düzenlemesinin verimli olacağına dikkati çekti.
15 tatilde herhangi bir değişiklik olmayacağına değinen Kösegil, yoğunluğun en fazla olduğu dönemlerde tatillerin planlanmasının doğru olduğunu söyledi. 13 haftalık yaz tatilinin gerçekten uzun bir süre olduğuna değinen Kösegil, ara tatillerin getirilmesinin verimli bir çalışma olacağını hatırlattı.