Türkiye'den iki üniversite dünyanın en iyileri arasına girdi
İngiltere'de yüksek öğrenimle ilgili yayımlanan Times Higher Education (THE) dergisinin, "Dünyanın En İyi Üniversiteleri" listesinde ilk 500'e Türkiye'den Çankaya ve Sabancı üniversiteleri girdi. Sıralamada öğretim kurumlarının bilimsel araştırmalarının, uluslararası çalışma ve konumları gibi 13 unsurun baz alındığı belirtildi.
İngiltere'de yüksek öğrenimle ilgili yayımlanan Times Higher Education (THE) dergisinin, "Dünyanın En İyi Üniversiteleri" listesinde ilk 500'e Türkiye'den Çankaya ve Sabancı üniversiteleri de girdi.
THE World University Rankings 2020: results announced #THEunirankings https://t.co/6DS6nMAsG6 pic.twitter.com/EOadslNbzy
— TimesHigherEducation (@timeshighered) September 11, 2019
THE'nin 2020 yılını göz önüne alarak yaptığı listede ilk 600'ün içine Bilkent, Hacettepe, Koç; ilk 800'ün içine ise Boğaziçi, İTÜ ve ODTÜ girdi.
Sıralamada hangi ölçütler baz alındı?
Times Higher Education dergisi bu sıralamayı yaparken öğretim kurumlarının bilimsel araştırmalarını, uluslararası çalışma ve konumlarını, gelirlerindeki artışları ve listede geçen yıl bulunduğu sıralama gibi 13 unsuru göz önüne alıyor.
2019 sıralamalarında Türk Üniversitelerinin durumu
2019 listesinde Sabancı Üniversitesi ve Koç Üniversitesi ilk 500 içinde yer almıştı. Türkiye'nin listede değerlendirmeye tabi tutulan toplamda 34 üniversitesi var.
İngiltere'deki Oxford Üniversitesi, dört yıldır listede dünyanın en iyi üniversitesi olarak ilk sıradaki yerini koruyor. Oxford Üniversitesi'ni ikinci sırada ABD'den California Institute of Technology, üçüncü sırada İngiltere'den Cambridge Üniversitesi izliyor.
İlk 200'e ABD'den 60 üniversite girdi
Yeni listeyle ilgili yayımladıkları açıklamada THE, Oxford Üniversitesi'nin birinciliğine rağmen İngiltere'deki diğer üniversitelerin sıralamalarda geriye düştüğünü aktardı.
Buna göre ilk 200'de yer alan İngiltere'den 28 üniversitenin 18'i geçen yıla göre sıralamada aşağıya kaydı.
İlk 200 üniversite içinde ABD'den 60, İngiltere'den 28, Almanya'dan 23 ve Avustralya'dan 11 üniversite yer alıyor.
THE'nin yaptığı açıklamaya göre Çin'deki üniversiteler aldıkları devlet fonları sayesinde güçlenirken ABD halen dünyanın en seçkin öğrencilerinin tercih ettiği ülke olarak öne çıkıyor.
Günümüzde dünyanın birçok noktasındaki eğitim sistemleri göz önüne alındığında sistemlerin içeriğinde mesleki beceri ve teknolojinin yanında, sosyal yapıyı güçlendirici ve sosyal dinamikleri hareket geçirici birtakım özellikler dikkati çekiyor.
Bir ülkedeki yetişkin okuryazarlık oranı, eğitim hayatında geçirilen ortalama yıl sayısı , temel bilgiye erişim düzeyi gibi bileşenler eğitim sistemlerinin kalitesini belirliyor.