Mustafa Akıncı’ya sadece AK Parti tabanı değil tüm parti tabanları tepkili!

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yarın sandık başına gidiyor. Seçimin ikinci turunda Başbakan ve Ulusal Birlik Partisinin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ile bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı yarışacak.

İki adaydan 'Ada'da federal bir çözüm' taraftarı olan Mustafa Akıncı, Kıbrıs Barış Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı ile ilgili söylediği sözler ve KKTC'nin geleceğine ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle sadece AK Parti tabanından değil tüm parti tabanlarından tepkilere neden olmuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için vatandaşlar yarın sandık başına gidecek.

  • Sandığın galibi; ülkede 5 yıl cumhurbaşkanlığı görevini yürütecek.

Kimler yarışacak?

KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci turunda Başbakan ve Ulusal Birlik Partisinin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ile bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı yarışacak.

Mustafa Akıncı neden eleştiriliyor?

İki adaydan biri olan Mustafa Akıncı, yaptığı açıklamalarla sadece AK Parti tabanından değil tüm siyasi tabanlarından tepki çeken bir aday olarak dikkati çekiyor.

Mustafa Akıncı'ya göre Kıbrıs'ta çözüm: Bir miktar toprak verilmeli
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 'Kıbrıs'ta çözüm istiyorsak Rumlardan aldığımız topraklardan bir miktarını iade etmemiz lazım' açıklamasında bulundu.
Bu açıklamaya tarihsel planda tekrar bakalım.

Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı

Türkiye karşıtı sözleri nedeniyle sık sık eleştirilen Akıncı, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonu Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin 'Barış Pınarı da olsa akan su değil kandır' ifadesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da tepki gösterdiği bir lider. Sadece AK Parti değil MHP, CHP, İYİ Parti'den de tepki alan Akıncı, birçok yazarın da eleştirilerine neden olmuştu.

Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye'ye bağlanma ihtimalini 'korkunç' olarak nitelendiren Mustafa Akıncı'ya Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok talihsiz bir beyan" değerlendirmesinde bulunmuştu.

MHP de tepki gösterdi

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Geçtiğimiz şubat ayında MHP lideri Bahçeli de Akıncıyı eleştirmiş ve istifaya davet etmişti. İngiliz The Guardian gazetesine verdiği röportajda, "Güney Kıbrıs ile anlaşma sağlanamadığı takdirde Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye tarafından yutulacağı" yorumunda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı MHP lideri istifaya davet etmişti. Bahçeli, "Anavatan-yavru vatan ayrımına karşı çıkan, Türkiye'ye ekonomik bağımlılığı azaltmak için Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu küstahça seslendiren ve gizli niyetlerini itiraf eden Akıncı ENOSİS'in yörüngesine çoktan girmiştir" açıklamasında bulunmuştu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı, ve MHP İstanbul Milletvekili Semih Yalçın, da Mustafa Akıncı'nın Türkiye karşıtı açıklamalarına tepki göstermişti.

Yalçın, "Oturduğu makamın gerektirdiği ciddiyet ve basireti göstermekten aciz olduğu ortaya çıkan Cumhurbaşkanı; asla kabullenmeyeceğimiz sorumsuzca açıklamalarıyla, Türkiye’nin karşısında âdeta şer ittifakı oluşturan ülkelerle riyakâr uluslararası örgütlerin ekmeğine yağ sürmüştür" şeklinde konuşmuştu.

CHP'den Mustafa Akıncı'ya tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Bu ülkede Kıbrıs konusundaki duruşu en net parti Cumhuriyet Halk Partisidir. Bunu çok açıkça ifade ediyorum, 1974’de biz neredeysek bugün de oradayız. KKTC Cumhurbaşkanının sözleri büyük talihsizliktir ve son derece vahimdir. KKTC adı üstünde bizim gözümüzde bağımsız bir devlettir. Bağımsız bir devlet olarak tanınması için de elden gelen yapılmalıdır. Ama bugün kalkıp da siz KKTC’nin ilhakından bahsetmeye başlarsanız bu kabul edilebilir bir husus değildir ” ifadelerini kullanmıştı.

İYİ Parti: Denktaş'tan sonra bu densizler ortaya çıktı

Akıncı'nın Kıbrıs'ta federal çözümüne bir an önce varılması gerektiği konusundaki, "Acele etmemiz lazım. Bunca yıldan sonra bir dönüm noktasına, belirleyici bir ana geldik" açıklamasına ifadelerinde bulundu.İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da tepki göstermişti. Çıray, Akıncı'nın haddini aşan bir açıklama yaptığını söyleyerek, "Bu Annan Planı’nıyla başlayan şımarıklığın etkisidir. O plandan bu yana, merhum Rauf Denktaş devreden çıkarıldıktan sonra bu tür densizler ortaya çıktı. Boş bir laf, hiçbir işe yaramayacaktır" demişti.

11 Ekim'de yapılan seçimin ilk turunda Akıncı, yüzde 29,80 oy alarak Tatar'dan sonra ikinci olmuştu.

Gazeteci Rahmi Turan: "Mustafadis Akincakis"

Sözcü gazetesi yazarı Rahmi Turan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın adını değiştirerek ona “Mustafadis Akincakis” adını koysak yeridir. Rum adı böyledir" ifadesini kullanmıştı.

Turan, "Bir Rum yandaşı haline gelen bu adamın niyetini bir yıldan bu yana defalarca yazdım. Tabii ki Akıncı, birçok şeyi eleştirebilir, bu hakkıdır. Ancak… Bütün bunlar, onun gidip Rumların kucağına oturmasını gerektirmez! Bu, papaza kızıp oruç bozmaya benzer! Akıncı'nın yaptığı budur" ifadesiyle tepkisini dile getirmişti.

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı
Jurnal.ist

Emete Gözügüzelli : KKTC de başkanlık sistemine geçmeli!
Gerçek Hayat

46 yıldır kapalıydı: Kapalı Maraş'ın bir kısmı açıldı
Jurnal.ist

46 sene sonra hasret bitiyor: Maraş neden Türk toprağı?
Jurnal.ist