Mevsim değişikliklerinden etkilenmemek için bağışıklık sisteminizi doğal yollarla güçlendirin

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Yaz mevsiminden sonbahara geçişte vücudun bağışıklığının düştüğünü söyleyen uzmanlar, bu dönemde grip, bronşit gibi üst ve alt solunum yolları hastalıklarına çok daha kolay yakalanıldığını belirtiyor.

Mevsim geçişlerinde özellikle hava değişiminin etkisiyle artan hastalık riskinin yanı sıra, halsizlik ve yorgunluk belirtileri de baş gösteriyor. Yaz mevsiminden sonbahara geçişlerde, diğer mevsim geçişlerinin yanı sıra depresyon belirtileri de artıyor. Uzmanlar özellikle bu dönemde vitamin, antidepresan ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanımının arttığını söylüyor.

0. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolu besinlerde
Vücudun aktif ve güçlü bir savunma mekanizma geliştirmesinin temelinde, doğru beslenme olduğunu belirten uzmanlar, özellikle mevsim geçişlerinde beslenme konusunda oldukça dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.
0. Sonbaharda nasıl beslenmeli?
Mevsim geçişlerinde hastalığa yakalanmamak için yapmanız gereken şey oldukça basit; doğru ve dengeli beslenin.
0. İlaçlara sığınmayın
Üst ve alt solunum yolu hastalıkları kimi zaman oldukça ağır olduğundan ilaçsız tedavi mümkün değildir; ancak mevsim geçişlerinde yakalanılan hafif hastalıkları önlemenin yolu ilaçlarda değil, doğru beslenmededir. Bu yüzden kutu kutu vitamin içmek yerine, vitamin ve mineral bakımından zengin yiyecekler tüketin.
0. Antioksidan deposu besinler
Mürdüm eriği, üzüm, şeftali, incir bol C vitamini ve antioksidan içerir; bunun yanı sıra limon, yeşil biber, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı besinler de yüksek miktarda antioksidan içerir.
0. Omega 3 yağ asitleri depresyonu önlüyor
Uzmanlar yaz mevsiminden sonbahara geçişte depresyon riskinin de arttığını söylüyor. Yapılan çalışmalar, omega 3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara karşı koruduğunu ve aynı zamanda depresyonu önlemede etkili olduğunu tespit etmiştir. <o:p></o:p>
0. Balık omega 3 deposu
Omega 3 yağ asitleri en fazla balıkta bulunduğundan haftada en az iki ya da üç defa tüketmeye bakın. Balık mevsiminin de başladığı su sıralarda, balığı yanında ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerle de servis edebilirsiniz.
0. B12 vitamini süt ürünlerinde
Özellikle yumurta, et, süt ve yoğurt gibi hayvansal ürünlerde bulunan B12 vitaminin eksikliğinin görülmesi de depresyon riskini arttırıyor. Bu yüzden vitamin bakımından zengin bu besinleri özellikle tüketin.
0. Bol su için
Havalar sıcakken içilen su miktarı, soğuyan havalarla birlikte yerini sıcak çay ve kahve tüketimine bırakıyor. Ancak unutulmamalı ki içinizi ısıtan çay ve kahve gibi içecekler, asla suyun yerini tutmaz. Bu nedenle gün içinde en az 10-12 su bardağı su içme alışkanlığı edinin.
0. Spor doğal antidepresan
Havaların kararması, soğuması ve mevsim değişikliğinin neden olduğu depresyon belirtileri ile birlikte antidepresan kullanım oranı da artıyor. Ancak unutmayın ki, spor yapmak en doğal antidepresandır.
0. Doktorlara danışmadan vitamin içmeyin
Bu dönemlerde yapılan en büyük hatalardan biri de, doktora başvurmadan vitamin tüketmek. Bu yüzden bu dönemde hastalığa yakalandığınızda sağlıklı beslenmenin yanı sıra, doktorunuza da başvurmayı ihmal etmeyin.
0. Eylül ayında ne yenmeli?
Mürdüm eriği, kavun, karpuz, incir, üzüm, hünnap, kızılcık, şeftali, semizotu, mantar, bamya, domates, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya, taze fasulye, kırmızı turp, börülce, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber, salatalık, sivri biber, havuç, fesleğen, biberiye, nane, tere, maydanoz, dereotu, reyhan ve soğan Eylül besinleridir.