Libya'da Rus Pantsir'leri 'imha eden' SİHA operasyonu nasıl yapıldı?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Libya ordusu son günlerde Hafter milislerine ait Rus yapımı hava savunma sistemi olan 9 adet Pantsir'i imha etti.

Sosyal medyada imha edilen Pantsir'lere ait görüntülerin dolaşıma sokulmasının ardından GZT'nin ulaştığı Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz Libya'da yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Libya'da sadece Türk Silahlı Kuvvetleri değil MİT'in de çok iyi çalıştığına işaret eden Oğuz, operasyonların büyük bir istihbarat ve kurmay zeka başarısı olduğunu söyledi.

Son günlerde Halife Hafter milislerine karşı askeri alanda pek çok başarı elde eden Libya ordusu, stratejik öneme sahip Vatiyye Askeri Üssü'nü ele geçirmiş, 9 adet Rus üretimi Partsir hava savunma sistemi hava unsurları tarafından imha edilmişti.

GZT'nin ulaştığı Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, Pantsir hava savunma sistemlerinin SİHA'lar tarafından imha edilme sürecinde yaşananları aktardı.

"Büyük bir istihbarat başarısıdır"

Libya'da kısa süre içinde 9 adet Pantsir S-1'in imhasının videolarla birlikte gösterilmesinin önemine değinen Turan Oğuz, "Bu noktada dikkati çeken şey; sadece birinin üzerindeki radarın aktif olduğu ve döndüğü sırada imha edilmiş olmasıydı. Diğerleri yolda veya herhangi bir yerde dururken imha edildi. Libya'da sadece Türk Silahlı Kuvvetleri değil MİT de iyi çalışıyor. Öncelikle şunu söylemem gerekiyor bu her şeyden önce çok büyük bir istihbarat başarısıdır" dedi.

İmha edilen Pantsir böyle görüntülendi.

  • Hava savunma sistemlerinin herhangi bir zarar üretmeyecek haldeyken yok edilmesi ve hiçbir riskle karşılaşılmamasına dikkati çeken Oğuz, "Araştırma, takip ve sahadan sürekli bilgi elde edilmesi, dururken vurulması gibi önemli detaylar var. Bu başarının olabilmesi için de Libya unsurlarının da eğitilmesi gerekiyordu. Birkaç kişinin yapmasının mümkün olmadığı bir durumdur. Bir ekip işidir ve teknik açıdan başarı için kontrol mekanizmasının sağlıklı işlemesi gerekir. Yoldayken imha edilen bu sistemler için çok iyi bir istihbarat ağının olması gerekir bu başarı da bu ağların Libya'da tamamlandığını faaliyet gösterdiğinin kanıtıdır" şeklinde konuştu.

Türkiye destekli Libya ordusu Vatiyye Üssü'nü ele geçirdi: Ele geçirilen silahlar ne olacak?
Jurnal.ist

Operasyonlarda Bayraktar TB2'nin rolü

Yapılan operasyonlara ilişkin "Büyük bir istihbarat ve kurmay zeka başarısıdır" diyen Turan Oğuz Bayraktar TB2 insansız hava araçlarına ilişkin de şöyle konuştu:

"Bir defa büyük öncelik buradadır. Bunun ardından elektronik ekipman başarısı geliyor. Yine işin büyük kısmının Bayraktar TB2'ler ile yapılığını görüyoruz. Bunun yapılabilmesi için iki ana etken gerekiyor. Ya elektronik harp desteğiniz olacak, dibine kadar girseniz dahi sizi göremeyecek ya da ikincisi İHA/SİHA'nızın radara kesit alanı çok küçük olacak ki onun radarı amiyane ifadeyle sizi göremeyecek. Burada ikisinin etkileri gözüküyor. Sahada hangi elektronik desteklerin verildiğini bilemiyoruz"

Bayraktar TB2 ile kaydedilen bir görüntü.

Libya'da yakın bir zamana kadar Bayraktar TB2'lerin düştüğünü ya da düşürüldüğünü belirten Turan, insansız hava araçlarının bir haftadan uzun süredir tehlikenin içine özellikle girmesine rağmen düşürülemediğini açıklayarak şu ifadeleri kullandı:

"Dolayısıyla Hafter terör örgütünün dış destekli aldığı sistemlerin zayıf ve zafiyet yönünü bulduk, çözdük ve şu anda onu kullanıyoruz. Hava unsurları yüksek bir tehditle karşı karşıya kalmadan görevlerini yerine getirebiliyorlar"

  • Tarihsel ve stratejik anlamda aralarında derin bağlar bulunan Türkiye ve Libya, Doğu Akdeniz'deki enerji güvenliği açısından da birlikte hareket etmek için uzlaşmaya varmıştı.

Libya ordusuna Türkiye dokunuşu

Son operasyon: Libya'da ne oluyor?
Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı Libya ordusu, gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin işgali altındaki stratejik öneme sahip Vatiyye Askeri Üssü ile birlikte birtakım silahları da ele geçirdi. Vatiyye üssünde bulunan mühimmat, silah ve ekipmanlar ne olacak sorusunun peşine düştük. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar'ın verdiği bilgilerle COVİD-19 salgınının ardından dünya gündemine girmeyi başaran Libya'daki gelişmeleri anlattık.


Türkiye'nin askeri eğitim anlamında Libya'ya gitmesiyle birlikte tüm dünyanın tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı Libya ordusunda farklılıklar görüldüğüne işaret eden Oğuz, "Bu nasıl oldu? Sahada kontrol eden, idare eden ve zekayla birlikte hareket ederek bu işler yapılıyor. Gerektiğinde Türkiye Cumhuriyeti denizden de destek verebiliyor. Deniz tarafından saldırıların azalması da Libya açıklarında bekletilen 4 adet fırkateynin olmasıdır" ifadelerine yer verdi.

Envanterdeki İHA/SİHA sayısı 140'a yükseldi: TB2, ANKA'dan neden daha fazla?
Jurnal.ist