Kuzey Kore'den başarısız uydu fırlatışı: Güney Kore ve Japonya alarma geçti

HABER MASASI
Abone Ol

Kuzey Kore, sabah saatlerinde yaptığı casus uydu fırlatma operasyonunun roket sisteminde yaşanan arıza nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu. Kore Yarımadası'nın batı kıyısı açıklarındaki sulara düşen uydu nedeniyle Güney Kore ve Japonya'da alarm verildi.

Kuzey Kore ajansı CNA'nın haberine göre, ülkenin kuzeyindeki Sohae Uydu Merkezi'nden fırlatılan Malligyong-1 askeri keşif uydusu, taşıyıcı roketiyle birlikte Kore Yarımadası'nın batısında denize düştü.

Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresinden (NADA) yapılan açıklamada, taşıyıcı roketin ikinci aşama ateşleme sisteminin zamanında çalışmaması nedeniyle ivmesini kaybettiği belirtildi.

[Güney Kore, uzay aracına ait olduğu belirtilen parçanın fotoğrafını paylaştı

Fırlatış nedeniyle Güney Kore'nin başkenti Seul ve Japonya'nın Okinava Adası'nda sirenle uyarılar yapıldı.

Güney Kore Genel Kurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin kuzeybatı sahilinden ateşlenen roketin Eocheong Adası'nın 200 kilometre açığına düştüğünün belirlendiğini, roketin denize düşen bir parçasının ele geçirdiklerini bildirdi.

Devlet Başkanı'na bağlı Ulusal Güvenlik Konseyi, acil toplanarak durumu ele alırken fırlatış nedeniyle Kuzey Kore'yi kınayan açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Başarısız olup olmamasına bakılmaksızın bu fırlatış BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali ve Kore Yarımadası'nın barış ve güvenliğine yönelik ciddi bir provokasyondur." ifadesine yer verildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı da ABD'li, Güney Koreli ve Japon yetkileri arasında telefon görüşmesi yapıldığı ve tarafların fırlatışı 'güçlü şekilde kınadıkları' kaydedildi.

Fırlatış, Kuzey Kore'nin 2016'dan bu yana yaptığı 6. başarısız uydu fırlatma denemesi oldu.

Pyongyang yönetimi, 31 Mayıs ile 11 Haziran arasında bir tarihte uydu fırlatışı yapacağına dair Japonya'yı ve Uluslararası Denizcilik Örgütünü bilgilendirmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, nükleer silah programı nedeniyle uyguladığı yaptırımlar kapsamında Kuzey Kore'nin güdümlü füze teknolojisi ile fırlatışlar yapmasını yasaklamıştı.

Kuzey Kore'nin başarısız uydu fırlatma operasyonu bölgeyi alarma geçirdi

Kuzey Kore devlet medyasında yer alan açıklamaya göre, uyduyu taşıyan roket, birinci ve ikinci kademesinin ayrılmasının ardından itme kuvvetini kaybetmesiyle Kore Yarımadası'nın batı kıyısı açıklarındaki sulara düştü.

Bilim insanlarının, operasyonun neden başarısız olduğunu incelediği duyuruldu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında ise roketin 6.30 civarında Kuzey Kore'nin ana uzay fırlatma merkezinin bulunduğu kuzeybatı Tongchang-ri bölgesinden fırlatıldığı bilgisi verildi.

Güney Kore ordusu, roketin suya düşmeden önce 'anormal bir uçuş' yaptığını bildirdi.

Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno da gazetecilere yaptığı açıklamada, uzaya hiçbir nesnenin ulaşmadığına inanıldığını söyledi.

Başarısız fırlatma girişiminin ardından Güney Kore'nin başkenti Seul'de halka tahliye için hazırlanmalarına yönelik çağrı yapıldı.

Ancak daha sonra, herhangi bir zarar tespit bildirilmeyince alarm durumu kaldırıldı.

Japon hükümeti de önce füze uyarı sistemini etkinleştirdi daha sonra bu uyarıyı kaldırdı.

Kuzey Kore Ordusu hakkında her şey
Kuzey Kore ile Güney Kore'nin tam 73 yıldır savaş halinde olduğunu biliyor muydunuz?
Peki, Kuzey Kore neden sürekli roketler fırlatıyor?
Ve eğer bir gün tekrar 'Kore'yi birleştirmek' için saldırırsa, neler yaşanabilir?

Özellikle nükleer güce sahip olması ve Pakistan ile yaşadığı sınır anlaşmazlıkları ile ön plana çıkan Hint Ordusu'nun dikkat çeken yönlerini gelin birlikte GZT'de ele alalım.

Kim Jong Un'un yönetimi süresince toplam 165'i aşkın füze deneme atışı yaptığı biliniyor. Bu sayı, babası Kim Jong-il ve dedesi Kim Il-Sung'un denemelerinin on katından daha fazla... Peki sürekli denize roket atan böyle bir ülkeden komşuları neden o kadar tedirgin olmuyor? Ya da farklı bir açıdan sorarsak, Dünya için bu kadar tehlike oluşturan bir devlete neden kimse hiçbir müdahalede bulunmuyor?

Kuzey Kore açlık sıkıntısı çekmesine rağmen silah programlarını nasıl fonlayabiliyor?
Eğer bir gün ABD'ye nükleer başlıklı füze atarsa ne olur?
Kuzey Kore ile Güney Kore2nin barışması mümkün mü?

Özellikle kalabalık yapısı ve Kim Hanedanlığı'nın son üyesi Kim Yong Un'un nükleer programıyla ön plana çıkan Kuzey Kore Ordusu tam 1 milyon 200 bin aktif personel barındırıyor. Sahip olduğu nükleer güç bağlamında Kim'in askerleri yalnızca yakın tehdit olarak tanımladıkları Güney Kore ve Japonya'yı değil aynı zamanda uzak tehdit ABD'yi de oldukça rahatsız ediyor.

200 bin özel kuvvet personeliyle de Kuzey Kore'nin dikkatleri üzerine çektiğini söylemek mümkün.

Kuzey Kore Ordusu'na ilişkin tüm sorular ve çok daha fazlası, Fatih Başar Kutlu'nun hazırladığı serimiz Modern Ordular'ın yeni bölümünde Asya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Barış Adıbelli ile yanıt buluyor.

Uzmanlar GZT'ye değerlendirdi: Moskova'ya saldıran İHA'lar hakkında ne biliyoruz?
Jurnal.ist