Kuzey Kore ile Güney Kore'nin tam 73 yıldır savaş halinde olduğunu biliyor muydunuz? Peki, Kuzey Kore neden sürekli roketler fırlatıyor? Ve eğer bir gün tekrar 'Kore'yi birleştirmek' için saldırırsa, neler yaşanabilir?
Özellikle nükleer güce sahip olması ve Pakistan ile yaşadığı sınır anlaşmazlıkları ile ön plana çıkan Hint Ordusu'nun dikkat çeken yönlerini gelin birlikte GZT'de ele alalım.
Kim Jong Un'un yönetimi süresince toplam 165'i aşkın füze deneme atışı yaptığı biliniyor. Bu sayı, babası Kim Jong-il ve dedesi Kim Il-Sung'un denemelerinin on katından daha fazla... Peki sürekli denize roket atan böyle bir ülkeden komşuları neden o kadar tedirgin olmuyor? Ya da farklı bir açıdan sorarsak, Dünya için bu kadar tehlike oluşturan bir devlete neden kimse hiçbir müdahalede bulunmuyor?
Kuzey Kore açlık sıkıntısı çekmesine rağmen silah programlarını nasıl fonlayabiliyor? Eğer bir gün ABD'ye nükleer başlıklı füze atarsa ne olur? Kuzey Kore ile Güney Kore2nin barışması mümkün mü?
Özellikle kalabalık yapısı ve Kim Hanedanlığı'nın son üyesi Kim Yong Un'un nükleer programıyla ön plana çıkan Kuzey Kore Ordusu tam 1 milyon 200 bin aktif personel barındırıyor. Sahip olduğu nükleer güç bağlamında Kim'in askerleri yalnızca yakın tehdit olarak tanımladıkları Güney Kore ve Japonya'yı değil aynı zamanda uzak tehdit ABD'yi de oldukça rahatsız ediyor.
200 bin özel kuvvet personeliyle de Kuzey Kore'nin dikkatleri üzerine çektiğini söylemek mümkün.
Kuzey Kore Ordusu'na ilişkin tüm sorular ve çok daha fazlası, Fatih Başar Kutlu'nun hazırladığı serimiz Modern Ordular'ın yeni bölümünde Asya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Barış Adıbelli ile yanıt buluyor.