Kırmızı et şifadır, ancak doğru tüketildiğinde!

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Kurban Bayramı’ndan çıkarken kurbanlık etler buzluklarda yerini almaya başladı bile. Uzmanlar bayram sonrasında da et tüketimi için uyarıp özellikle kırmızı etin kalbi yorduğunu belirtiyorlar.

Kurban Bayramı kimi için tatil yapmak ve dinlenmek için iyi bir fırsat anlamı taşırken; kimi için de gelenekleri, akraba ziyaretlerini ifade ediyor. Aileleri sevgi, saygı ve beraberlik içinde bir araya getiren bayramlar; bir yandan da lezzetli tatlıları, çıtır börekleri ve tabii öğünlerde fazlasıyla tüketilen kurban etlerini de simgeliyor. Özellikle Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et tüketimi, vücudun yapı taşı olan protein alımını da sağlıyor. Proteinlerin yanı sıra et tüketimi, sağlık açısından birçok olumlu etkiye de sahip; ancak gereğinden fazla et tüketimi de, dönüşü olmayan hastalıkların habercisi durumunda.
0. Zengin protein kaynağı
Et, en zengin protein kaynaklarındandır ve vücut etteki proteinin yüzde 80-90'ını kullanabilme yetisine sahiptir.
0. Kırmızı et vitamin deposu
Kırmızı et proteinin yanı sıra; demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri de içeriyor.
0. Hafızayı güçlendirici etkisi var
Özellikle B12 vitamini kırmızı ette bol miktarda bulunuyor ve damar kalitesini arttırmak, hafızayı güçlendirmek ve sinir sistemini korumak için ette bulunan bu vitaminlere fazlasıyla ihtiyaç var.
0. Saç ve tırnak sağlığı için gerekli
Başta protein olmak üzere, vitamin ve mineraller açısından zengin olan ve beslenme zincirinde hayati bir yer tutan kırmızı et; saç, cilt ve tırnak sağlığı açısından da son derece önemli.
0. Demir eksikliğini ortadan kaldırır
Et tüketimi, beraberinde demir eksikliğini de ortadan kaldırmaya yarar. Demir eksikliğinde halsizlik, uyku hali, baş dönmesi, mide bulantısı gibi sorunlar görülebilir. Vücudun en iyi demir kaynağı olan kırmızı et tüketimi, demir ihtiyacını tek başına gidermeye yeter.
0. Kalp, damar salığını etkiler
Kırmızı etin az tüketilmesi sağlık için oldukça olumlu; ancak aşırı tüketilmesi de fazlasıyla zararlıdır. Fazla tüketim; aşırı kilo almaya, kolesterol yüksekliğine, kalp ve damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine ayrıca bazı karaciğer ve barsak hastalıklarına yol açabilir.
0. Midede hazımsızlık yapar
Kırmızı et, sindirimi zor bir besin olduğu için, gereğinden daha fazla tüketilmesi durumunda midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetler de görülebilir.
0. Ölçülü tüketmelisiniz
Her insanın günlük kilosu başına; 1-1,2 gram kadar protein alması gerekiyor. Kırmızı eti haftada 2-3 defa 200-300 gram kadar tüketmek gereksinimlerimizi karşılamaya yeter.

0. Sebzeyle pişirin
Uzmanlar, kırmızı etin sebzelerle pişirilmesini öneriyor. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi besin çeşitliliğinin sağlanmasına katkıda bulunduğu gibi, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demir, çinko ve magnezyumun emiliminin vücutta kullanılmasını da arttırır.
0. Sebzeli et tarifi
Öncelikle et seçimi burada oldukça önemli; aşırı yağlı etlerden uzak durun. Eti yıkadıktan sonra haşlayın; bir yandan soğan ve biberleri kavurun. Biberler suyunu bırakınca, minik minik doğranan domatesleri de ekleyip kavurmaya devam edin. Haşlanmış etleri de içine katıp 20 dakika kadar kavurduktan sonra dilediğiniz baharatları ekleyip dinlenmeye bırakın. Aşırı baharat ve tuz eklemenizi tavsiye etmeyiz.
0. Gerekli malzemeler
200 gram kuşbaşı et
2 kırmızı biber
1 yeşil biber
2 küçük domates
1 küçük soğan
zeytinyağı
pulbiber
karabiber