Evden çalışma kurallarına dikkat: İşinizden olabilirsiniz

HABER MASASI
Abone Ol

Koronavirüs tedbirleri kapsamında pek çok iş yeri evden çalışma düzenine geçti. İşveren çalışana tüm imkanları sunmakla yükümlüyken, işçi de iş telefonu ve bilgisayarının başından ayrılmamalı, iş bilgisayarını film – dizi izlemek için kullanmamalı. Aksi halde, ücret kesintisi, iş sözleşmesinin feshi gibi sonuçlar doğabilir.

Koronavirüs tüm dünyada çalışma dinamiklerini değiştirdi. Yayılımın engellenmesi adına kalabalık alanlarda bulunmama yönünde alınan tedbirler, iş yerlerinin pek çoğunda uzaktan çalışma alternatifinin hayata geçmesine neden oldu. Uzaktan çalışmanın sık kullanıldığı bu dönem Türkiye’de de önemli bir deneyim yaşanmasını sağlıyor. Uzaktan çalışma aslında İş Kanunu’na girmişti ancak çok fazla kullanılmıyordu. Peki bugünlerde pek çok iş yerinin kullanmaya başladığı bu yöntemde işveren ve çalışanın ne gibi yükümlülükleri bulunuyor?

Kurala uymayan işçi işten çıkarılabilir

Evde İlk Gün
GZT ekibi olarak ofisi evlerimize taşıdık. Evden çalışmaya, sizin için haber içerikleri, videolar ve infografikler hazırlamaya devam ediyouz. Editörlerimiz evde geçen ilk günlerini değerlendiriyor.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün köşe yazısında yer alan bilgilere göre, işverenler bu konudaki yükümlülüklerini uzaktan çalışılan süreci sağlıklı planlayıp, iyi yöneterek yerine getirebilir. İşçiler de işverenin belirleyeceği kurallara uymalı. Aksi taktirde ücret kesintileri, iş sözleşmesinin feshi gibi istenmeyen sonuçlar doğabilir. İşçiler evde işverenden gelecek bildirimleri sık sık takip etmeli, iş telefonu ve bilgisayarının başından ayrılmamalı, iş bilgisayarını film – dizi izlemek için kullanmamalı.

İşverenin yükümlülükleri

Bu süreçte işverenin yükümlülükleri şöyle:

- İşçiye laptop vermek, internet sağlamak durumunda.

- İşçiye evde çalışırken karşılaşabileceği iş sağlığı ve güvenliği riskleri hakkında bilgi verilmek zorunda. Çünkü evde çalışırken geçirilen kaza iş kazası sayılıyor.

İşçinin sigorta priminde kesinti olmaz

- İşveren çalışma sürelerini denetlemekle yükümlü. Çünkü bu sayede işçinin evde kaldığı sürede ne kadar çalıştığını kontrol etmek ve fazla çalışma gerçekleştiyse bunu belirleyip fazla mesai ücreti ödemek mümkün.

  • - İşçinin ücretinde herhangi bir kesintiye gidilemez. İşçiye normal dönemde ödenen yol, yemek parası gibi giderlerin de ödenmeye devam edilmesi gerekir.

- Uzaktan çalışmaya geçen kişilerin sigorta prim günlerinde hiçbir kesinti olmaz.

İşçilerin sorumlulukları

İşçilerin sorumlulukları da şöyle:

- İşverenin verdiği laptop, şirket telefonu yalnızca iş amaçlı kullanılmalı. Laptop çocukların eline verilmemeli, telefondaki internet Netflix için kullanılmamalı. Aksi taktirde işveren bu durumu tespit ederse iş ilişkisini sonlandırabilir.

- İşverenin iş sağlığı ve güvenliği yönündeki bilgilendirmelerine uyulmalı. Yarım saat arayla oturuş pozisyonu değiştirilmeli, kısa molalar verilmeli.

- İşverenin belirlediği çalışma süresinde bilgisayar başında olunmalı, belirlenen işler zamanında yapılmalı.

Sosyal medya paylaşımlarına dikkat!

  • - Sosyal medya kullanımına çok dikkat edilmeli. İşçi evden çalışması gereken sürede, ev dışında olduğuna, tatile gittiğine ve hatta ‘uzaktan çalışmanın çok güzel olduğuna’ dair paylaşım yaparsa, işveren bunu ispatlayarak iş sözleşmesini feshedebilir.

- İşçiler kurallara uydukları taktirde ne ücret, ne de sigorta primi açısından kayıp yaşamayacak. İkramiye ya da prim gibi haklar da devam edecek.

Evden çalışırken üretken kalmak için 10 ipucu
Jurnal.ist

Evde çalışırken interneti hızlandırmak için 6 ipucu
Jurnal.ist