Düzce'de 5,9 büyüklüğünde deprem: 80 yaralı

HABER MASASI
Abone Ol

AFAD, saat 04.08'de merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Deprem İstanbul ve Ankara'da da şiddetli şekilde hissedildi. Depremde yaralanan 80 kişiden 23'ünün tedavisi sürüyor. Deprem sonrası 100'ü aşkın artçı meydana geldi.

Düzce’de bugün sabaha karşı merkez üssü Gökova ilçesi olan Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara ve İç Anadolu bölgelerindeki birçok ilde hissedilen depremde, Düzce’de bazı köylerde ahırlar yıkıldı, evlerde hasar ve duvarlarında çatlaklar oluştu. Deprem nedeniyle 80 kişi yaralandı.

Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde oturan vatandaşlar, güne Düzce merkezli depremle uyandı. AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD), saat 04.08’de olan depremin merkez üssünü Gökova ilçesinin Kemeryani köyü, büyüklüğünü ise 5.9 olarak açıkladı.

İstanbul ve çok sayıda ilde hissedildi

Yerin 6.81 kilometre derinliğinde olan deprem, Düzce’nin yanı sıra Bursa, Sakarya, Yalova, Bolu, Kocaeli, Zonguldak, Bartın, Ankara, Eskişehir, Kütahya, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne’de hissedildi. Birçok ilde vatandaşlar, sarsıntıyla birlikte yataklarından fırlayıp, panik içinde sokaklara çıktı. Depremin merkez üssü Düzce’de elektrik kesintileri yaşandı. Düzce’de itfaiye, jandarma, polis ve sağlık ekipleri teyakkuza geçti. Düzce, Ankara, İstanbul ve Sakarya’dan AFAD ile Kızılay ekipleri de bölgeye sevk edildi. Ekipler, bölge genelinde hasar tespiti için çalışma başlattı.

Depremin merkez üssüne yakın bölgedeki köylerde bazı ahırlar yıkıldı, birçok binada da hasar ve çatlaklar oluştu.

80 kişi yaralandı

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, depremin ardından bölgede en büyüğü 4,3 olmak üzere toplam 138 artçı sarsıntı meydana geldi.

Deprem nedeniyle Düzce'de 37, İstanbul'da 2, Zonguldak'ta 10, Sakarya'da 26, Bolu'da 1 ve Bursa'da 4 kişi olmak üzere toplam 80 kişi yaralandı, yaralılardan 23'ünün tedavisi hastanelerde sürüyor.

Kalp krizinden hayatını kaybetti

Düzce’nin Çay Mahallesi'nde oturan Sevim Çengel (63), deprem sırasında fenalaştı. Hastaneye kaldırılan, kalp krizi geçirdiği tespit edilen Çengel, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

8 bin konutta hasar tespit

Deprem bölgesindeki gelişmeleri takip eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ''8 bin konutta özellikle Gölyaka'da hasar tespit çalışması yapılacak'' dedi.

"Hasarlı binalara girmeyin"

AFAD, ekiplerin hasar tespit çalışmalarına başladığı duyuruldu. Yapılan açıklamada, hasarlı yapılara "kesinlikle girilmemesi" gerektiği belirtildi.

Önlem amaçlı elektrik kesintisi

Bölgede deprem sonrası kentin bazı bölgelerinde elektrik kesintisi de yaşandı. AFAD kesintinin kontrol amaçlı yapıldığını duyurdu.

  • Deprem nerelerde hissedildi?
  • Düzce merkezli deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi.

Adliye binasında hasar

Düzce Adliyesi'nde çatıdan kopan bazı beton parçalarının yere düştüğü görüldü. Deprem nedeniyle araçlarına yakıt almak isteyenler, akaryakıt istasyonlarında yoğunluk oluşturdu. Artçı sarsıntıların devam ettiği kentte soğuk hava nedeniyle battaniyelere sarılan vatandaşlar ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

Vatandaşlar dışarıda sabahladı

Depremin ardından Düzce’de korkuyla dışarıya çıkan vatandaşlar, sabaha kadar ateş yakıp dışarıda bekledi. Bazı vatandaşlar ise araçlarında sabahladı. Kızılay, vatandaşlara, battaniye ve sıcak çorba dağıttı. Polis ekipleri, olası hırsızlık olaylarına karşı tedbir aldı.

17 Ağustos 1999 depreminin merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi ile Sakarya’da da vatandaşlar, gün ağarıncaya kadar sokaklarda ve parklarda bekledi.

Üç il ve bir ilçede okullar tatil edildi

Depremin merkez üssü Düzce ile sarsıntının yoğun olarak hissedildiği Bolu ve Sakarya ile Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde okullar bir günlüğüne tatil edildi.

Bölge beşik gibi

Saat 04.08’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede saat 09.05’e kadar 101 artçı sarsıntı oldu.Bu depremlerin en büyüğü merkez üssü Gölyaka ilçesinde de saat 06.50’de 4.3 olarak ölçüldü.

'8 bin konutta hasar tespit çalışması yapılacak'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Okullardaki genel durumun tespiti için tarama yapılacağını belirten Soylu, "Yaklaşık 50 hafif yaralımız var, 33'ü taburcu olmuş. Köylerden çok büyük hasar bilgisi almadık." bilgisini paylaştı.

Hasar tespitine ilişkin soru üzerine Soylu, bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'la görüşme yaptığını dile getirdi.

Bakan Soylu, "8 bin konutta özellikle Gölyaka'da hasar tespit çalışması yapılacak. Gerekli ekipler gönderildi. Valiliğin koordinasyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün koordinasyonunda gerekli taramalar yapılacak." dedi.

Deprem sonrası Düzce'de artçı sarsıntı 100'ü aştı
Jurnal.ist

Düzce'deki 5.9'luk depremle ilgili uzmanlardan ilk açıklama
Jurnal.ist

'ÇÖK KAPAN TUTUN' hareketinin önemi ❗
Çök-kapan-tutun hareketi, bir afet esnasında hedef küçülterek hayatımızı kurtarmaya yönelik yapılacak en doğru davranış şekli. Buradaki amaç, hedef küçülterek kendi hayatımızı bir nevi kurtarmaya yönelik. Ama bunları yaparken belirli şartların oluşması lazım. Örneğin sarsıntı hisseder hissetmez ilk etapta sakin kalacağız, panik yapmayacağız. Özellikle balkon, merdiven, asansör gibi yerlerden uzak duracağız. Sağlam olduğuna inandığımız bir nesnenin yanında iki dizimizin üzerine çökeceğiz, mümkün mertebe ne kadar hedef küçültürsek o kadar iyidir. Ardının o hedef küçülttüğümüz nesnenin yanında başımızı kapatıp üzerimize devrilebilecek olan cisimlerden kendimizi koruyup o nesneyle birlikte tutunarak hareketimizi tamamlayacağız.