Çankırı'dan İngiltere'nin '10 Numara'sına: Boris Johnson'ın hikayesi tamamlanacak mı?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit krizi nedeniyle partisinin liderliğinden istifa etmesinin ardından başlayan liderlik ve başbakanlık yarışında en kuvvetli aday olan Boris Johnson'ın söylemleri, Türkiye ile olan köken bağı ve vaatlerini derledik.

23 Temmuz'a kadar Başbakanlık görevine devam edecek olan Theresa May’in Brexit krizi nedeniyle partisinin liderliğinden istifa etmesinin ardından başlayan liderlik ve başbakanlık yarışında 10 isim ön plana çıkıyor.

Boris Johnson'ın İngiltere'nin yeni başbakanı olması bekleniyor.

10 adayın arasında öne çıkan isim ise Boris Johnson. İktidardaki Muhafazakar Parti’nin liderlik yarışında partinin Avam Kamarası grubunda yapılan ilk tur oylamada Dışişleri eski Bakanı Boris Johnson 114 oyla ilk sırayı aldı.

İngiltere'nin yeni başbakanı kim olacak?
Gündem

İlk turun galibi: Boris Johnson

Parti kurallarına göre 8 milletvekilinin desteğini alarak resmen adaylık başvurusu yapanların sayısı 10 olmuştu.

Muhafazakarların parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasındaki 313 milletvekilinin katıldığı liderlik yarışı oylamasında Johnson 114 oyla birinci gelirken, onu 43 oyla mevcut Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt takip etti.

  • Oylamada Çevre Bakanı Michael Gove 37, eski Brexit Bakanı Dominic Raab 27, İçişleri Bakanı Sajid Javid 23, Sağlık Bakanı Matt Hancock 20, Uluslararası Kalkınma Bakanı Rory Stewart 19 oy aldı.

İngiltere'nin muhtemel başbakan adaylarını tanıma rehberi
Gündem

Boris Johnson'ın Türkiye ile köken bağlı bulunuyor.

İlk turda 17 oyluk barajın altında kalan 3 aday ise elendi

Avam Kamarasındaki ikinci tur oylama 17 Haziran'da yapılacak. Oylama turları en çok milletvekilinin oyunu alan iki aday kalana dek devam edecek. Son iki aday partinin yaklaşık 125 bin üyesinin posta yoluyla katılacağı oylamada yarışacak. Partinin yeni lideri ve ülkenin yeni başbakanı olacak isim 23 Temmuz'da ilan edilecek.

Yeni lider seçimi devam ederken, May liderlik görevine vekalet edecek ve başbakanlığı sürdürecek.

Boris Johnson ve söylemleri

Yarışın en güçlü adayı olan 54 yaşındaki Boris Johnson, Avam Kamarasındaki ilk turda aldığı oy ile de bunu kanıtlamış oldu.

Johnson, 2008-2016 yıllarında iki dönem Londra Belediye Başkanlığı ve 2016-2018 yıllarında Dışişleri Bakanlığı yaptı.

Boris Johnson gazetecilere açıklama yaparken görünüyor.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasını istiyor

Sert Brexit yanlısı Johnson, ülkenin AB’den ayrılması için yapılan kampanyanın en önemli isimlerindendi.

Brexit sürecini İngiltere için "Beka sorunu" olarak değerlendirmesiyle öne çıkan Johnson, liderlik kampanyasını "Ülkemiz beka sorunuyla karşı kaşıya ve Brexit'i 31 Ekim’de gerçekleştiremezsek asla affedilmeyeceğiz." ifadesiyle başlattı.

Johnson, ülkenin AB’den anlaşmasız bir şekilde olsa da ayrılmasını isteyenlerin desteğini almış bulunuyor. Johnson’ın liderlik vaatleri arasında ülkenin, AB’ye daha önceki taahhütlerinden kaynaklanan yaklaşık 40 milyar sterlinlik ayrılık ödemesini yapmayacağı da yer alıyor.

Aşırı sağcı Nigel Farage’ın Brexit Partisi'nin Muhafazakar Parti’yi eritmesinin önüne geçebilecek isim olarak da girdiği belediye başkanlığı ve referandum oylamalarında ortaya koyduğu seçim başarısı nedeniyle Johnson öne çıkarılıyor.

Johnson 2016’da dönemin başbakanı David Cameron’ın Brexit referandumunu müteakip istifasının ardından da liderlik için aday olmuş ancak yarıştan son anda çekilmişti.

Johnson’ın liderlik vaatleri arasında orta eğitim bütçesini ve polis sayısını artırmak da bulunuyor.

Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderliğinde öne çıkıyor.

Türkiye ile bağı bulunuyor

Johnson, Kurtuluş Savaşı'na muhalefet ettiği için halk tarafından linç edilen Damat Ferit Paşa hükümetinin İçişleri Bakanı Ali Kemal Bey'in, İngiliz eşinden olan torunun oğlu olarak Türkiye ile de kan bağına sahip olmasıyla biliniyor.

Brexit kaosu 'İrlanda' için derin krize dönüşecek mi?
Gündem

Ata memleketi Çankırı'dan destek geldi

Johnson'a ata memleketi Çankırı'nın Kalfat köyünden destek geldi. Kökeni Çankırı'ya uzanan Johnson'un, Kalfat köyünden Londro'ya uzanan hikayesini köylüler anlattı.

İngiltere'de yaşayan farklı etnik kimliklerin simgesi olarak görülen Londra eski Belediye Başkanı ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın kökeni, Çankırı'nın Kalfat köyüne uzanıyor.

Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif ve Dahiliye nazırlığı yapan Ali Kemal'ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813 yılında Çankırı'nın Kalfat köyünde dünyaya geldi.

Hacı Ahmet Rıza Efendi'nin oğlu Ali Kemal'in torununun torunu olan Johnson'ın, şimdi İngiltere'de Avrupa Birliği'nden çıkma anlamına gelen Brexit süreciyle boşalan Başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor.

Kalfat köyü sakinleri, soyu Osmanlı'ya ve Kalfat köyüne uzanan Johnson'ın hikayesini anlattı. Johnson'ın büyük dedesi Hacı Ahmet Efendi'nin yaşadığı köyün sakinleri, Başbakanlık yarışında Johnson'ı gönülden desteklediklerini belirterek, koltuğa oturmasının ardından köyüne beklediklerini söyledi.

Kalfat köyü

Kalfat'tan Londra'ya uzanan hikaye

Kalfat köyünün eski muhtarı Adem Karaağaç, Johnson ile akrabalıklarının dedesi ve anneannesine dayandığını söylüyor. Karaağaç, dedesi ile amca çocukları olduklarını söylediği Johnson'ın hikayesini ise şöyle anlatıyor:

"Osmanlı zamanında köyümüzde doğan Hacı Ahmet Rıza Efendi, henüz 12 yaşındayken İstanbul'a gider. Mum üretimi ile uğraşan Ahmet, sarayın aydınlatılması için mum ticareti yapmaya başlar. Sarayla organik bağ içerisinde olan Ahmet, çocuğu Ali Kemal'e sarayda iş bulur. Zeki ve başaralı olduğu anlaşılan Ali Kemal'i saray yöneticileri Maarif Müdürlüğü'nde işe başlatır. Daha sonra yıldızı parlayan Ali Kemal, dışişlerinde göreve başlar. Ali Kemal, saraydayken bir Türk ve bir İngiliz kadınla evlenir. Kemal'in İngiliz eşinden Stanley Johnson isminde şu an Boris Johson'ın babası olan kişi doğar. Kemal'in Türk eşinden de eski Madrid Büyükelçisi Zeki Kuneralp isimli akrabamız doğar. Zeki Kuneralp, Cumhuriyet kurulduktan sonra dışişlerinin sınavına katılır, başarılı olur ve dışişlerinde göreve başlar."

Johnson'ın Kalfat'ta bulunan köylüleri açıklamalarda bulundu.

"Babası 2007'de Kalfat'a geldi"

Boris Johnson babası Stanley Jhonson'un 2007 yılında köylerini ziyaret ettiğini belirterek, "Boris Jhonson’un babası olan Stanley Jhonson, köyümüzü ziyaret ettiler, yanılmıyorsam 2007 yılıydı. Kendisine oğlunun köyünü ziyaret etmesi gerektiğini bildirdik. Biz babasına Türk adetlerine uygun bir yer sofrası kurduk. Tahta kaşıkla tarhana çorbası içirdik. Çok farklı duygular yaşadığını ifade etti ve gözleri doldu, ben şahit oldum" dedi.

Brexit süreci 2 başbakanı istifa ettirdi

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit referandumunun ardından istifa eden David Cameron'dan sonra Brexit sürecinin kurbanı olan ikinci başbakan oldu.

May, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda 3 kez reddedilmesinin ardından parti içi muhalefetin baskısına dayanmayarak liderlikten istifa etmişti.

İngiltere’nin 2016’da yapılan referandumla aldığı AB’den ayrılma kararını 29 Mart’ta hayata geçirmesi öngörülüyordu ancak parlamentonun Brexit anlaşmasını peş peşe yapılan oylamalarla reddetmesinin ardından Brexit 31 Ekim'e ertelenmişti.

Thresa May'in 23 Temmuz'da başbakanlıktan istifa etmesi bekleniyor.

AB ne diyor?

Avrupa Birliği (AB), İngiltere'de yeni seçilecek başbakanla birlikte Brexit anlaşmasında değişikliğe gidilmeyeceğini belirtti.

AB Komisyonu Başsözcüsü Margaritis Schinas, günlük basın toplantısında, Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık için yarışan Boris Johnson'un AB’ye daha önceki taahhütlerinden kaynaklanan yaklaşık 40 milyar sterlinlik (yaklaşık 296 milyar lira) ayrılık ödemesini yapmayacağı vaadine ilişkin soruyu yanıtladı.

AB Komisyonu Başsözcüsü Margaritis Schinas açıklamalarda bulundu.

Schinas, "Herkes masada olan anlaşmayı biliyor. Tüm üye ülkeler tarafından onaylanan Brexit anlaşmasının İngiltere'de yeni başbakan seçilmesiyle değişmesi söz konusu değil." açıklamasında bulundu.

Schinas, AB'nin İngiltere'de süren liderlik yarışına müdahale etmeyeceğinin altını çizdi.