Çalışanlara yapılan 'ayni' yardımlardan vergi alınmalı mı?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

● Çalışanlarına ramazan kumanyası vermek isteyen işletmelerden ayni ücret olarak değerlendirilen bu yardımlardan kaynaklı vergi isteniyor.

● Ayni ücretin KDV dâhil tutarı, çalışanlara ödenmiş net ücret olarak kabul ediliyor. Bu da çalışanlara ramazan paketlerinin verildiği aydaki ücret matrahına eklenerek, ücret geliri olarak gelir vergisi ve damga vergisi açısından vergilemeye tabi tutuluyor.

● Uzmanlar, toplumsal birleştirici bir güç oluşturan ramazan ayında yapılan sosyal yardımların gelir vergisi ve/veya SGK primi alınmaması gerektiğini savunuyor. Alınmadığı takdirde çalışanlara bir nefes alma fırsatı verileceği konusunda fikir beyan eden uzmanlar bu yönde bir düzenleme de talep ediyor.

İşletmelerin çalışanlarına verdiği Ramazan paketleri 'ayni ücret' yani işçiye para yerine mal ile yapılan ödeme olarak değerlendiriliyor.

Kanuna göre, çalışanlara verilen ayni ücretin KDV dâhil tutarı, çalışanlara ödenmiş net ücret olarak kabul ediliyor. Hesaplanan net ücret brütleştirilerek, çalışanların ramazan paketlerinin verildiği aydaki ücret matrahına ekleniyor ve ücret geliri olarak gelir vergisi ve damga vergisi açısından vergilemeye tabi tutuluyor.

Binlerce aileye Ramazan ayı öncesi gıda kolisi desteği verildi.

Ramazan ayında 'vergi' tartışmaları artıyor

Bu yıl 6 Mayıs'ta başlayan ramazanla birlikte işletmeler, çalışan personellerine Ramazan paketi, ramazan erzağı gibi gıda yardımları yapıyor.

Bazı uzmanlar bu yardımları, hem işletme personeline fayda sağlamakta hem de işletme personelinin işletmeye olan bağlılığını arttırarak işletme içerisindeki birlik ve beraberliğe destek olduğu gerekçesiyle çok faydalı buluyor.

Yardımlar şirketin 'vergisinde' önemli konumda

Yardımların vergi kanunları karşısındaki durumu işletmeler açısından büyük önem taşıyor.

Sokakta düzenlenen iftar programından bir kare.

"Vergi alınmamalı"

Star gazetesinden Resul Kurt'un bugün köşesine taşıdığı konu da ramazan kumanyası oldu. Kurt, ramazan ayının yardımlaşma, dostluk, huzur ve bereket ayı olduğuna vurgu yaparak şirketlerin ramazan dolayısıyla gerçekleştirdikleri yardımlardan vergi alınmaması gerektiğini savundu.

Kanun ne diyor?

Gelir Vergisi Kanunu Madde 61’e göre, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir" hükmü uyarınca verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden gelir vergisi kesilmektedir.

Yani kanuna göre, nakit haricinde işçiye yapılan yardımlar da istisnai durumlar dışında ücret kapsamında değerlendiriliyor. Bu durumun sonucunda vergiye tabi olması zorunlu bir hal alıyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, müşteri ilişkilerinin geliştirilmesi, hizmet kalitelerinin arttırılması, iş hacimlerine katkı sağlayacak satış teknikleri ve mevzuat hakkında pazarcı esnafına yönelik eğitim programı başlatmıştı.

"Gelir Vergisi Kanunu’na göre çalışanlara yapılan ayni yardım da bir ücrettir ve gelir vergisinin hesaplanması gerekmektedir." diyen Resul Kurt, "İşçiye sağlanan bazı menfaatler için gelir vergisinden muafiyet sağlanmıştır. Muafiyet kapsamı dışında kalan tüm yardımların KDV dâhil tutarı net olarak kabul edilerek üzerine gelir vergisi ve damga vergisi tutarı eklenerek vergilendirilmesi gerekmektedir." dedi.

İçinin aldığı ve vergiye tabi olmayan yardımlar neler?

Gelir Vergisi kesilmeyen bazı istisnai durum şöyle:

  • ● İş yerinde işçiye yemek verilmesi
  • ● Yemek kartı ya da kuponu olarak verilen yemek yardımı 2019 yılı için 19 TL’yi (KDV dahil 20,52.-TL) aşan kısmı vergiye tabidir)
  • ● Personele mülkiyeti işverene ait alanda konut temini, ışıklandırma ve suyun temini (100m2’yi aşan kısmı vergilendirir)
  • ● İşverenin işyerine toplu olarak getirip götürmek amacıyla işçilerine servis sağlanması
  • ● İşçilere iş icabı demirbaş olarak verilen ve ayrılırken geri alınan kıyafetler
  • ● İşverenin ödediği sağlık sigortası primleri ve bireysel emeklilik katkı paylarının işçinin brüt ücretinin yüzde 15’ini ve toplamda yıllık asgari ücret tutarını aşmayan kısımları.

Yukarıdaki maddeler haricinde kalan ve işçiye ayni yardım adı altında verilen her şey için Gelir Vergisi ödenmek zorundadır.

Söz konusu ödemeler, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunun 80. Maddesi kapsamında “ayni” adı altında olduğundan SGK sigorta ve işsizlik primi kesilmemektedir.

Marketler ramazana böyle hazırlanmıştı.

"Bu düzenleme yapılmalı"

Star gazetesindeki köşesinde işçilere verilen sosyal yardımlar hakkında bir yazı kaleme alan Resul Kurt, "Çalışanlara işverenler tarafından ayni veya nakdi sağlanan gıda paketi (Ramazan Yardımı/Kumanyası), bayram çikolatası, yol yardımı, yemek yardımı, konut yardımı, giyim yardımı, eğitim bursu, aile yardımı, çocuk yardımı, gibi sosyal yardımlardan da gelir vergisi ve/veya SGK primi alınmadığı takdirde çalışanlara bir nefes alma fırsatı verilmiş olacaktır. mutlaka bu yönde bir düzenleme yapılmalıdır." diyerek çağrıda bulundu.

Ronaldo'dan Filistin'e Ramazan bağışı
Cristiano Ronaldo, Ramazan'da kurulacak iftar sofraları için Filistin'e 1.5 milyon dolar bağışladı. Yıldız oyuncu, 2014 yılında yine bir Ramazan ayında Filistin'e 2 milyon dolarlık yardımda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl katıldığı GZT'nin canlı yayında Portekizli futbolcunun saha dışındaki insani karakterine dikkati çekmiş ve Filistin konusundaki duruşunu takdir etmişti. Filistin ve Suriye konularındaki hassaslığı ve cömertliğiyle gönüllerde taht kuran 34 yaşındaki oyuncu, bölge halklarının kahramanı konumunda.