Bursa’daki peş peşe yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor

HABER MASASI
Abone Ol

Bursa’nın Mudanya ilçesinde zeytinlik alanda çıkan yangın ekiplerin hızlı müdahalesi sonucu kontrol altına alınırken, Tuzaklı mevkiinde başlayan yangına ise müdahale devam ediyor.

Bursa’nın Mudanya ilçesi Hançerli Mahallesi’ndeki zeytinliklerde kısa sürede büyüyen ve henüz nedeni belirlenemeyen yangına ihbar üzerine çok sayıda itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekip sevk edildi. 5 araç 16 personelin müdahalede bulunduğu yangın hızlı müdahale sonrası kontrol altına alındı.

Öte yandan, Tuzaklı mevkiinde ormanlık alanda yangın çıktı. Ekipler bölgede yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Türkiye'nin 4 ilinde orman yangınına müdahaleler sürüyor
Hava sıcaklıkları arttı, orman yangınları başladı. 6 ilde başlayan orman yangını sürüyor. Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği durdu, yaklaşık bin personelle müdahaleye devam ediliyor.

Her yaz olduğu gibi bu sene de hava sıcaklıklarının artmasıyla peş peşe orman yangını haberleri gelmeye başladı. Çanakkale ve Uşak'ta başlayan orman yangınları sürüyor. Ekiplerin havadan ve karadan müdahale çalışmaları aralıksız devam ediyor. İzmir'in Dikili ilçesi, Balıkesir, Bursa ve Manisa Spil Dağı'nda çıkan yangın ise kontrol altına alındı.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde başlayan yangın tarım arazisinde ve ormanlık alanda etkili oldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 575 hektarlık alanın zarar gördüğünü, yangına 540 personel ve 9 helikopter, 6 uçakla havadan müdahale edildiğini belirtti. Yangının ilerlemesi durduruldu fakat tam anlamıyla kontrol altına alınmış değil. Ayrıca Gelibolu Tarihi Alanı'na girişler ve Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği tek yönlü durduruldu.

Türkiye'de geçen yıl çıkan 2 bin 160 orman yangınından 830'unun ihmal ve kazalardan meydana geldiği belirlendi.

Peki orman yangınlarını önlemek için neler yapabiliriz?

Türkiye'nin pek çok şehrinde Eylül ayının sonuna kadar ormanlara girişler yasaklandı ya da girişlerin serbest olduğu alanlarda mangal yakımına izin verilmiyor. Orman yangınlarının önüne geçebilmek için öncelikli olarak bu kurallara uyulmalı. Ateş izni olan alanlarda ise rüzgarsız havada ya da güvenlik tedbirleri alarak ateş yakılmalı ve ateşin tamamen söndüğünden emin olunmalı. Cam kırıkları, plastik, sigara ve izmarit gibi maddeleri ormanlık alanlara atmayarak yangınların önüne geçebilirsiniz.

Ormanlara giriş yasaklandı
Ormanlara giriş 4 ay yasaklandı. Türkiye genelinde yangın riski taşıyan 27 ildeki ormanlara giriş yasaklandı.

Meteorolojiden alınan hava tahminlerine göre hava sıcaklıklarının yükseleceği ve rüzgarın kuvvetli olarak etki göstereceği bazı kentlerde çeşitli tedbirler alındı.

Marmara'da 8, Ege'de 6, Akdeniz'de 5, İç Anadolu ve Karadeniz'de 4 olmak üzere 27 ilde, 1 Mayıs ile 30 Kasım arasındaki farklı tarihlerde ormanlara giriş yapılmaması kararı alındı.

Tabiat parkları, mesire ve günübirlik kullanım alanlarında mangal, kamp ateşi, semaver ve ateş yakılması da bazı bölgelerde tamamen yasaklandı. Bu kararla dikkatsizlikten kaynaklanan yangınların önlenmesi hedefleniyor.

Karar kapsamında; bazı şehirlerde 1 Mayıs'tan, bazılarında ise 1 Haziran tarihinden itibaren Ekim ayının sonuna kadar ormanlara girilemeyecek.