Türkiye'nin 4 ilinde orman yangınına müdahaleler sürüyor

Hava sıcaklıkları arttı, orman yangınları başladı. 6 ilde başlayan orman yangını sürüyor. Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği durdu, yaklaşık bin personelle müdahaleye devam ediliyor.

Her yaz olduğu gibi bu sene de hava sıcaklıklarının artmasıyla peş peşe orman yangını haberleri gelmeye başladı. Çanakkale ve Uşak'ta başlayan orman yangınları sürüyor. Ekiplerin havadan ve karadan müdahale çalışmaları aralıksız devam ediyor. İzmir'in Dikili ilçesi, Balıkesir, Bursa ve Manisa Spil Dağı'nda çıkan yangın ise kontrol altına alındı.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde başlayan yangın tarım arazisinde ve ormanlık alanda etkili oldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 575 hektarlık alanın zarar gördüğünü, yangına 540 personel ve 9 helikopter, 6 uçakla havadan müdahale edildiğini belirtti. Yangının ilerlemesi durduruldu fakat tam anlamıyla kontrol altına alınmış değil. Ayrıca Gelibolu Tarihi Alanı'na girişler ve Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği tek yönlü durduruldu.

Türkiye'de geçen yıl çıkan 2 bin 160 orman yangınından 830'unun ihmal ve kazalardan meydana geldiği belirlendi.

Peki orman yangınlarını önlemek için neler yapabiliriz?

Türkiye'nin pek çok şehrinde Eylül ayının sonuna kadar ormanlara girişler yasaklandı ya da girişlerin serbest olduğu alanlarda mangal yakımına izin verilmiyor. Orman yangınlarının önüne geçebilmek için öncelikli olarak bu kurallara uyulmalı. Ateş izni olan alanlarda ise rüzgarsız havada ya da güvenlik tedbirleri alarak ateş yakılmalı ve ateşin tamamen söndüğünden emin olunmalı. Cam kırıkları, plastik, sigara ve izmarit gibi maddeleri ormanlık alanlara atmayarak yangınların önüne geçebilirsiniz.