İlk ağızdan: 'Bu önerilere bakmadan karne tepkisi vermeyin'

ADİLE TOPÇU
Abone Ol

Ara dönemin sona ermesiyle beraber çocuklarda karne heyecanı başladı. Karne günü bazı öğrencilerin yüzü gülecek bazıları ise hayal kırıklığı yaşayacak. Karnesi zayıf olan çocuklara anne, babalar bazen tepkiyle yaklaşabiliyor. Peki karne günü anne ve babalar çocuklarına nasıl davranmalı? Bu sorunun cevabını Psikolog Burcu Düzoğlu Polat cevapladırdı.

Yine bir karne dönemi daha geldi. Çocuklarımız bir telaş içerisinde, ebeveynler ayrı bir telaş. Bugünün her öğrenci ve her aile için farklı bir heyecanı olduğu yadsınamaz. Bu heyecanın kötü anılara dönüşmemesi ve çocuklarımızın özgüvenlerinin incinmemesi için bütün ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hassas noktalar var. Bu noktaların ne olduğuna dair Psikolog Burcu Düzoğlu Polat önerilerde bulundu.

'Çocuklarımızın notlarında payımız var'

  • Her ebeveyn öncelikle şunu bilmek durumunda. Çocuklarımızın karnelerinde pay sahibiyiz. Karneleri başarılı geldiğinde nasıl ki seviniyorsak, başarısız notlarla karşılaştığımızda da çocuğa kızıp bir kenara çekilmemeliyiz.

Psikolog Burcu Düzoğlu Polat.

'Başarılı karneyi ödüllendirin'

  • Çocuklarımız başarılı bir karne getirdiğinde mutlaka ebeveynden alınacak bir karşılığı olmalı. Bu karşılık maddi bir hediye olmak durumunda değil. Çocukla beraber bir başarı elde etmişçesine sergilenen samimi bir sevinç, daha fazla ilgi, biraz daha fazla vakit geçirmek, sözlü taltifler, sıcak ve içten bir sarılış da ödüllendirme yöntemidir. Ödül, çocuk eğitiminde yerinde ve zamanında uygulandığı takdirde her zaman işe yarar ve yarış içerisindeki çocuğun kendisine olan güvenini pekiştirir.

Fotoğraflar arşivdir.

'Çocuğun kendisine vakit ayırmasını sağlayın'

  • Tatil döneminde yeni dönem için çocuğunuza sürekli dersleri hatırlatmayın. Başarılı karne için bir ödül yöntemi de budur. Olabildiğince dinlenmeli ve gönlünden geçtiği gibi bir tatil geçirmesine, bazen şımarmasına izin verin.

'Kötü karne için öfke kesinlikle bir çözüm değil'

  • Ebeveynler olarak şunu bilmemiz gerekiyor. Bir başarısızlığı, daha başarısız yöntemlerle düzeltmek imkansız. Amacımız ortada olan başarısız bir süreci iyileştirmek mi, yoksa daha da işin içinden çıkılmaz bir hale sokmak mı?
  • Başarısız karne sadece çocuğumuza ait değil. Bu yüzden karne bizi mutlu etsin veya etmesin çocukla çatışmaya girmek işleri daha da kötü bir hale sokacaktır.
  • Çocuğu utandırmak, eleştirmek, öfkeli çıkışlar yapmak bir sonraki dönem için olumlu etkisi olmayacaktır.

Fotoğraflar arşivdir.

'Öfke yerine motive'

  • Çocuğunuzun eksiklerinin farkına vararak, yeni dönem için motive edici bir yaklaşım sunun. Karnesi iyi de olsa, kötü de olsa sizde olan yerini fark etmesini dengeli bir şekilde sağlayın. İlk karne günü biraz daha fazla vakit geçirin ve yeni dönem için nasıl bir yol izlerseniz notların düzelebileceği hakkında konuşun.

  • Saygıyla ve sabırla dinleyin. Siz de kendi düşüncelerinizi olabildiğince yumuşak bir dille aktarın.

    Kendisini anlatmasını sağlayın. Kendisini anlatırken kızmayacağınızdan emin olması, daha net ve doğru cümlelerle size açılmasını sağlayacaktır.

Fotoğraflar arşivdir.

'Tatille birlikte ders programı'

  • Karnesindeki zayıf notlar için tatil ile birlikte ders programı yapmanız gerektiğini ifade edin ve onu bunaltmayacak bir programı birlikte hazırlayın.
  • Bunun için gerekirse ve imkanlarınız yeterliyse bir danışmandan yararlanabilirsiniz.
  • Programına uyum sağladığı taktirde başarılı olacağına inandığınızı ifade edin. Sizin yanında olduğunuzu ve ona inandığınızı hissetsin.

'Davranış notlarını yok saymayın'

  • Karnedeki davranış notlarını yok saymadığınızı, insan davranışının ne kadar kıymetli bir şey olduğunu çocuğunuza hissettirin ve bunun üzerine bir sohbet gerçekleştirin. Ders notları zayıf olsa bile davranış notlarından dolayı tebrik ederek, sizi nasıl mutlu ettiğinden bahsedin.

Fotoğraflar arşivdir.

'Çocuğunuzun karnesini bir başka çocuğun karnesiyle kıyaslamayın'

  • Çocuğunuz bir yarışta daha yeni ara verdi. Onu tekrar başka bir yarışa sokmak, üstelik ebeveyni olarak bunu yapmak hiç doğru değil.
  • Sınıf arkadaşlarının, mahalle arkadaşlarının, komşu çocuklarının karneleriyle çocuğunuzun karnesini kıyaslamaktan kaçının. Kıyas hiçbir yaşta hoş karşılanmayan ve asla bir ebeveynin sergilememesi gereken bir yaklaşım şeklidir. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Çocuğunuzun kişisel gelişiminde derin izler bırakabilirsiniz.

Karnesi kötü olan çocuğa nasıl davranmalı?
Hayat