Değişen dünya düzeni ve yaşam şartları, beraberinde çok sayıda sağlık sorununu da getirmiş durumda... Şehrin gürültüsü, kalabalığı, iş temposu derken; kendinizi zinde hissetmek neredeyse imkansızlaşıyor. Her ne kadar önemsenmese de, bu konu hiç de hafife alınacak türden değil. Peki, şehir insanının neredeyse yarısından fazlasının şikayetçi olduğu bu durumun sebepleri neler? İşte sürekli yorgun ve bitkin hissetmenin nedenleri !
Sıcak havaların da verdiği halsizlikle, sürekli yorgun ve bitkin hissediyorsanız; aman dikkat!
Sürekli yorgun ve bitkin hissetmenin nedenleri !
1. Sporu bırakma
Yoğun çalışma temposunda spora vakit ayıramadığınızı tahmin ediyoruz; ancak çivi çiviyi söker. Yorgunluğunuzu atıp zinde kalmanın en etkili yolu, düzenli spor yapmak...
2. Yeterince su tüketmeme
Hiç şüphesiz; su insan yaşamının en vazgeçilmez gerekliliklerinden biri... Doğru ve yeterli miktarda su tüketerek, çok sayıda hastalıktan korunmak mümkün. Aynı zamanda gün içinde tüketilen su sayesinde, zinde ve enerjik hissedeceksiniz.
3. Demir eksikliği
Halk arasında kansızlık olarak bilinse de, halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, saç dökülmesi ve daha birçok faktör bağlı olan demir eksikliği, halsizliğin en büyük habercisi... Sık sık baş dönmesi, saç dökülmesi, el ayak tırnaklarında kırılma gibi sağlık sorunları yaşıyorsanız; sizde de demir eksikliği olabilir. Tüm bunların da, beraberinde halsizlik ve bitkinlik getirmesi kaçınılmazdır.
4. Mükemmeliyetçilik
Başa ne geliyorsa, bu yüzden değil mi zaten? Yaşam bir maratondan farksız ve hep en iyinin en güzelin peşinde koşmakla geçiyor. En iyi olmaya çalışırken harcanan efor ve beraberinde yaşanılan stres, ömürden ömür götürüyor. Tüm bunlar da, beraberinde geriye bitkin ve halsiz bir gün bırakıyor.
5. Pireyi deve yapmak
İnsan psikolojisi, kişinin sağlığını doğrudan etkileyen etmenlerin başında gelir. Sorunlara çözüm odaklı yaklaşmak yerine onları ne kadar büyütürseniz, bir o kadar mutsuz olursunuz.
6. Kahvaltıyı ihmal
Günün altın öğünü kahvaltı, gün içinde enerji toplamanıza imkan veren en önemli detaydır. Sabahları düzenli saatlerde yapılan sağlıklı bir kahvaltı sayesinde, gününüzü enerji dolu geçirmeniz mümkün.
7. Abur cubur yeme alışkanlığı
Paketlenmiş gıdalar büyük tehlike! Tükettiğiniz esnada bu durumdan keyif alsanız da, birkaç saat sonra yaşadığınız mide sorunları ve şişkinlik yüzünden halsiz hissedeceksinizdir.
8. Hayır diyememe
Size dayatılan her şeyi kabul ettiğiniz takdirde mutsuz ve beraberinde güçsüz hissedeceksinizdir. Bu yüzden 'hayır' demeyi bilmek gerekiyor.
9. Ofisin dağınıklığı
Gününüzün neredeyse yarısından fazlasını geçirdiğiniz ofisler de, motivasyonunuz konusunda oldukça güçlü bir önem taşıyor. Düzensiz, dağınık ve kontrolünüz dışında olan çalışma ortamları, beraberinde enerjinizi de düşürecektir.
10. Tatilde çalışma
Tatil psikolojisine girmişken iş yerinde ya da herhangi bir tatil beldesinde çalışmak hiçbir şey değiştirmiyor. Tatile gittiğiniz zaman, iş stresi ve tüm şehir sendromunu geride bırakmanız gerekiyor. Stresinizi ve yorgunluğunuzu ancak bu şekilde atabilirsiniz.
11. Aşırı kafein tüketimi
Aşırı kafein tüketimi kalp ritminde bozukluk, halsizlik, huzursuzluk, uykusuzluk, baş ağrısı ve benzeri çok sayıda sağlık sorunu beraberinde getirebilir. Bu nedenle, kafein tüketimini mutlaka kontrol altına almayı deneyin.
12. Uykusuzluk
Uyku düzeni, gün içinde zinde ve enerjik olmanız için oldukça önemli. 18- 25 yaş arası genç yetişkinlerin 6 saatten az, 11 saatten fazla uyumaması gerekiyor.