Almanya'da Türkiye merkezli ilk üniversite: Berlin International
● Bahçeşehir Üniversitesinin (BAU) Almanya'daki kolu olan Berlin International Üniversitesi, kurumsal akreditasyon alarak bu ülkedeki ilk Türkiye merkezli üniversite oldu.
● Bünyesinde 375 öğrenci bulunduran üniversite, tasarım ve işletme fakültelerinde; iç mimarlık, ürün tasarımı, grafik ve görsel iletişim tasarımı, işletme, insan kaynakları yönetimi, dijital işletme ve işletme yönetimi programları ile 7 farklı bölümde tamamen İngilizce eğitim olanağı sunuyor.
● 2019-2020 akademik yılında lisans programlarına mimarlık bölümünü, yüksek lisans alanında işletme (MBA) ve mimarlık bölümlerini ekleyen üniversitede 68 farklı ülkeden öğrenciler eğitim görüyor.
Bahçeşehir Üniversitesinin (BAU) Almanya'daki kolu olan Berlin International Üniversitesi, Almanya'nın yüksek eğitim kurumu olan Bilim Konseyi'nden (Wissenschaftsrat) kurumsal akreditasyon aldı.
BAU Global eğitim ağının üyesi olarak 2014 yılında Almanya’nın başkenti Berlin’de kurulan Berlin International Üniversitesi, Bilim Konseyi (Wissenschaftsrat) tarafından kurumsal akreditasyonu alarak bu ülkedeki ilk Türkiye merkezli üniversite oldu.
Alman yasalarına göre kurulan ilk Türk üniversitesi
2012 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Berlin Kampüsü olarak başlayıp 2014’den beri "BAU International Berlin" adı altında faaliyetlerini sürdüren BAU Global’in Eğitim Ağı üyesi Berlin International Üniversitesi, Alman yasalarına göre kurulmuş ilk Türk üniversitesi olma özelliğini taşırken, Bilim Konseyi'nden aldığı tescille adını diğer Alman üniversitelerinin arasına yazdırdı.
Üniversitede hangi bölümler var?
- Almanya’da bulunan toplam 465 üniversite arasına giren ve bünyesinde 68 farklı ülkeden 375 öğrenci bulunduran üniversite, tasarım ve işletme fakültelerinde; iç mimarlık, ürün tasarımı, grafik ve görsel iletişim tasarımı, işletme, insan kaynakları yönetimi, dijital işletme ve işletme yönetimi programları ile 7 farklı bölümde tamamen İngilizce eğitim imkanı sunuyor.
Üniversitede 68 farklı ülkeden öğrenciler eğitim görüyor
2019-2020 akademik yılında lisans programlarına mimarlık bölümünü, yüksek lisans alanında işletme (MBA) ve mimarlık bölümlerini ekleyen üniversitede 68 farklı ülkeden öğrenciler eğitim görüyor.
"Beyin gücümüzle var olmaya ve katkı sunmaya geldik"
BAU Global Başkanı Enver Yücel de yaptığı açıklamada, akreditasyonun tanınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti:
- "Üniversitemiz Berlin’in 6 büyük üniversitesine ev sahipliği yaptığı bölgeye 7. üniversite olarak dahil olmuştur.
- Berlin farklıdır, önemlidir dedik çünkü, Türkiye-Almanya ilişkileri derin bir tarihi dostluğa dayanır. İlişkilerimiz hem ekonomik, hem siyasi hem de büyük dostluklar barındırmaktadır. Biz bundan 55 yıl önce bu ülkeye soydaşlarımızı işçi olarak çalışmaya gönderdik. Alman ekonomisine çok önemli katkılar sağladılar. Onların çocukları ve torunları olarak biz şimdi kas gücümüzle değil, beyin gücümüzle var olmaya ve katkı sunmaya geldik.
- Berlin'deki çalışmalarımızı baştan beri destekleyen eğitim politikaları uzmanı ve Eski Federal Milletvekili Özcan Mutlu'ya katkıları ve desteklerinden ötürü çok teşekkür ederim.
- İnanıyorum ki bu üniversite Türk-Alman ilişkilerine büyük katkılar sağlayacaktır.
- Nasıl ki Türkiye’de Türk-Alman Üniversitesi varsa Almanya’da da Berlin International Üniversitesi bu ilişkilere katkı sağlayacaktır."
"Türk kökenli öğrenciler kendilerini evinde hissedecek"
Bu üniversitenin önemli bir özelliği olduğunu söyleyen Berlin International Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dr. h. c. mult. Hans Dieter Klingemann şunları kaydediyor:
- “Burası Türkiye’den bir girişimcinin Almanya’da açtığı ilk üniversite. Diğer önemli bir özellik ise Türk kökenli öğrencilere burada evlerindeymiş gibi hissedebilecekleri bir ortam oluşturulmuş olması.
- Okulumuzun disiplinlerarası eğitimler vermesi de bizim için çok değerli.
- Burada İşletme ve Tasarım Fakültelerinde eğitim veriliyor. İki fakültenin öğrencileri birbirlerinin derslerinden istifade edebiliyor. Böylece karşılıklı bir öğrenme ortamı oluşturuluyor"
Bu yıl 40 öğrenci mezun olacak
İngilizce eğitim veren üniversite geçtiğimiz eğitim döneminde ilk mezunlarını vermişti.
68 farklı ülkeden 375 öğrenciye eğitim veren üniversite Almanya'da bulunan 400 üniversite arasında en çok uluslu okul olma unvanını da sahip olarak dikkati çekiyor.
Öğretim kadrosunda da birçok değişik ülkeden akademisyeni bir arada bulunduran Berlin International Üniversitesi bu yıl ikinci mezunlarını veriyor.
Aralarında mülteci olarak Suriye’den Almanya’ya göç etmiş ve Almanya’nın ilk mülteci statüsünde diplomasını alacak öğrencisi olan Moataz Ghannam’ın da bulunduğu 40 öğrenci aldıkları eğitim ve diplomaları sayesinde Berlin ve Avrupa Birliği ülkelerinde oturum hakkı kazanarak iş hayatına atılabilecekler.
Almanya'da eğitim sistemi nasıl?
Eyaletlerden oluşan Almanya’da, her eyaletin eğitim sistemini kendi Eğitim Bakanlığı belirler.
Sistem her bireye yetenek ve kendi ilgi alanına göre en uygun eğitim imkanını sağlamak üzerine kuruludur.
Almanya’daki eğitim sisteminde okula gitme zorunluluğu çocuğun altı yaşını doldurduğu yıldan başlayarak 8-9 yıl sürer.
Eğitim temel olarak ücretsizdir ancak 40-50 Euro arasında ücret alınmaktadır. Harç ücreti, harç amaçlı alınmamakta sosyal bir katkı olarak talep edilmektedir.
Ortaokul (Hauptschule)
Öğrencilerin 5. sınıftan 9. sınıfa kadar temel eğitim aldıkları bir okul tipidir.
Yaklaşık olarak öğrencilerin üçte birinin eğitim aldıkları bu okullara genelde göçmen kökenli öğrenciler rağbet eder.
Öğrencilerin Hauptschule’de meslek hayatına hazırlanmaları öngörülmekte olup, bu nedenle teorik bilginin yanı sıra pratik bilgi ve beceriler özellikle teşvik edilmektedir. Hauptschule 5 yıl sürmektedir Bazı eyaletlerde bu okulun 10. sınıfı da vardır. Bu sınıfta öğrenciler başarı durumuna göre ikiye ayrılır. Not ortalamaları düşük olan öğrenciler Hauptschule diploması alabilirler.
Notlarına göre başarılı olan öğrenciler girdikleri sınavlar neticesine göre Realschule veya Gymnasiumun diploması almaya hak kazanabilirler.
10. Sınıfın son çeyreğinde LYS niteliğinde sınav yapılır. Sınav; Almanca İngilizce ve Matematik derslerini kapsar. Yapılan sınav ve derslerde aldığı notların ortalaması hesaplanarak öğrencinin başarısı belirlenir.
Meslek ve Genel Eğitim (Realschule)
Bu okullar, Hauptschule ile lise arasında yer alır. Öğrenciler bu okulda 10. sınıfa kadar okurlar. Realschule diplomaları genelde her tür üstün vasıflı meslek için temel sunarken, teknik okul, teknik lise veya ileri liseye geçiş hakkı sağlamaktadır.
Realschule daha kapsamlı bir genel eğitim verir. Burayı bitirenler meslek okuluna ya da meslek lisesine girmeye hak kazanırlar.
Ekonomi ve kamu hizmetlerinde orta düzeyde işlere girebilmek için, bu diploma şarttır.
Bu okullarda öğrenci başarısına göre Hauptschule, Realschule ve Gymnasium Diplomasi alınır. Bu okuldan alınan diplomayla (Fachoberschulereife) bir meslek lisesine devam edebilir ya da meslek eğitimine başlayabilirler. Başarılı öğrenciler liseye devam ederek lise diploması (Abitur) alabilirler.
Akademik Lise (Gymnasium)
Bu okullar daha bilimsel ağırlıklı eğitim vererek, “Kollegstufe“ olarak adlandırılan 11- 13. sınıf dönemlerinde öğrencileri yüksek öğrenime yani Abitur`a hazırlamaktadır. İlkokul sonrası gidilebilecek en iyi okul tipidir. Öğrenciler bu okulda 13. sınıfa kadar okurlar. Alman öğrencilerin %23’ i, Türk öğrencilerin ise ancak %5’i bu okullara gidebilmektedir.
Gymnasiumlar bu özellikleri ve eğitim kalitesi sebebiyle biraz daha yorucu olmakla birlikte, diğer okul türlerinden daha tercihlidir. Eğitim kalitesi diğerlerine oranla çok daha iyi düzeydedir.
Liseler iki diploma verirler. Birincisi, meslek yüksek okuluna devam hakkını sağlayan, 12. sınıftan sonra alınan diplomadır.
Yüksek Öğrenim
Almanya’da yüksek eğitim alanında sistem,
Üniversiteler/ Universitaet
Meslek Yüksek Okulları / Fachhochschule
Sanat Yüksek Okulu / Kunsthochschule şeklinde üç kısma ayrılmıştır.
Yüksek eğitimin omurgasını ve yabancı öğrencilere yönelik en geniş alternatifleri teknik üniversite ve klasik üniversite olmak üzere iki formda bulunan üniversiteler sunar.
Almanya’da üniversite eğitimi tıp eğitimi dışında 6 sömestr sürer. Devlet üniversiteleri çok çeşitli alanlarda eğitim verirler. Bunların arasında felsefe, tıp, din bilimi fakültelerini ve Doğa bilimleri, Sosyal ve İdari bilimler, Hukuk ve Ekonomi gibi çok çeşitli alanlar sayılabilir.
Devlet üniversitelerinde geleneksel olarak Diplom, Master ve Doktora dereceleri verilir. Ayrıca, Bolonya sürecine göre pek çok Alman üniversitesi artık Lisans (Bachelor) ve Yüksek Lisans (Masters) dereceleri vermektedir.