19 ilde üretilen kenevirin yasal prosedürleri

HABER MASASI
Abone Ol

Sayısız faydası, sanayiden kağıt üretimine kadar birçok üründe bitkisel ham madde özelliğiyle dikkati çeken kenevir, Türkiye'de 19 ilde üretilebiliyor. Uyuşturucu madde olarak kullanılmasından kaynaklı devlet kontrolünde üretilebilen kenevir için yasal prosedürler bulunuyor. Gelin kenevirin üretim sürecine birlikte göz atalım.

Dünyada en eski bitkisel ham maddelerden biri olarak bilinen kenevir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda biz de bunun çalışmasını yapıyoruz” tekrar Türkiye gündemine girdi.

2016 yılında kontrollü denetim ile 19 ilde üretimi serbest bırakılan kenevirin dikkati çeken detaylarına birlikte bakalım.

Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.

Kenevir hangi illerde yetiştirilecek? Yetiştirmek için şartlar nelerdir?

2016'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karara göre Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verilmişti.

Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak hayata geçirildi.

İzinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu,Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabiliyor.

Kenevir 8 kez kağıda dönüştürülebilirken bu oran ağaçta sadece üçtür.

  • Fakat Yönetmelik çerçevesinde belirlenen hükümlere uymak şartı ile bilimsel araştırma amacıyla ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliğine belirtilen bölgeler dışında da izin verilebiliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Kenevir Yetiştiriciliği̇ ve Kontrolü Hakkında Yönetmeliği” Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Kenevir yetiştiriciliğine getirilen düzenleme ile bu ürüne bağlı uyuşturucu madde üretiminin engellenmesinin sağlanmasına yönelik izinli ve izinsiz kenevir yetiştiriciliğine dair yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti.

İhtiyaç hallerinde yetiştiricilik bölgelerini azaltmak veya çoğaltmak için Bakanlık tek yetkili. Bu kapsamda, Bakanlık yeni yetiştiricilik bölgeleri ihdas edebileceği gibi mevcut yetiştirme bölgelerini de iptal edebiliyor.

Kenevir ortalama 4 ayda yetişir, bir ağacın yetişebilmesi için 20 ila 50 yıl gibi bir süre gereklidir.

Yetiştiricilik izni üç yıl geçerli

Kenevir yetiştiriciliği için başvuruda, çiftçinin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine ilişkin taahhütname verilmesi gerekiyor.

Yönetmeliğe göre yetiştiricilik izni; lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik başvurularda en fazla bir üretim dönemi, bilimsel araştırmalar için yapılan başvurularda proje uygulama süresi dikkate alınarak en fazla üç yıl geçerli oluyor.

Ayda bir kez kontrol

Ayrıca, Bakanlığın il veya ilçe müdürlükleri teknik personelince kenevir yetiştiriciliği izni verilen yerler kenevirin ekiminden hasada kadar en az ayda bir defa kontrol edilecek.

Kenevir, radyasyon temizleyicidir.

Kenevir yetiştirmek için koşullar neler?

Lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler, 1 Ocak-1 Nisan tarihlerinde yetiştiricilik yapacakları yerin en büyük mülki idare amirliğine başvuracak.

Kenevir yetiştiriciliği yapan çiftçiler, kamu görevlilerinin yetiştiricilik alanında yapacağı kontrollere yardımcı olmakla, hasat sonrasında esrar elde edilmesini önlemek için kenevirin yan dal, yaprak ve çiçek gibi artıkları derhal imha etmekle yükümlü kılındı.

Hangi amaca yönelik olursa olsun izinsiz yetiştirilen kenevirler imha edilecek ve konu adli mercilere intikal ettirilecek.

Kenevir hangi sektörlerde kullanılıyor?

  • *İlaç yapımı
  • *Kâğıt yapımı
  • *Yakıt yapımı (bio yakıt)
  • *Kumaş yapımı
  • *Otomotiv sektörü
  • *Petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif
  • *Kozmetik ve sabun yapımı
  • *Kenevirin medikal ve çevresel kullanımı
  • *AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini, ayrıca ağrıyı azaltmada kullanılıyor.
  • *Glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Türkiye üretimde atağa kalkıyor: Kenevir
Gündem