Türkiye üretimde atağa kalkıyor: Kenevir
Tekstilden kağıt üretimine, sanayiden kozmetiğe kadar birçok alanda bitkisel ham madde özelliğiyle dikkati çeken kenevir, Türkiye'de uzun yıllar boyunca yasaklandı. 2016 yılında kontrollü olarak serbest bırakılan kenevir üretiminde verimli bir artış gözlemlenemedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle tekrar gündeme gelen kenevir üretimine gelin yakından bakalım.
Bitkisel ham maddeler arasında en eskisi olduğu bilinen kenevir, uyuşturucu madde özelliğinden dolayı, Türkiye'de uzun yıllar üretilemedi.
2016 yılında yetiştirilmesi kontrollü olarak serbest bırakılan sanayi keneviri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleriyle tekrar Türkiye gündemine girdi.
Erdoğan'dan kenevir hamlesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve bu adımları atacağız. Yeniden bunu üreteceğiz" açıklamalarıyla gündemimize tekrar giren kenevir ekimi Rize dahil birçok ilde vatandaşlarda heyecan uyandırdı.
Kenevir üretimi ekonomiye katkı sağlayacak
İthal ürünlerin başında gelen kağıt, fiyatların dövize bağlı olarak artmasıyla gazete, kitap, dergi ve matbaa sektörü yeni arayışlar içine girmişti. Vatandaşların hemfikir olduğu konu ise 'kağıt krizini aşabilmek için kendi kağıdımızı üretmeliyiz' oldu.
Uzmanlar Türkiye'de kenevir ekim alanlarının artmasıyla daha dayanıklı ve uzun ömürlü kağıt üretilebileceği konusunda ise ortak görüşte.
Konu hakkında konuşan Erdoğan, kenevir üretiminin önemine vurgu yaptı ve kenevir üretimiyle ilgili Gıda Tarım Bakanlığı'nın konu hakkında çalışmalara başlayacağını duyurdu.
"Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savaşımızı kararlı bir şekilde başlattık. Anacığım evde file dokurdu. File ile alışveriş yapar gelirdik. Bunun toprakla bir dostluğu var. O zamanlar bunlar kenevirden yapılırdı" dedi.
“Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı” diyen Erdoğan, “Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda biz de bunun çalışmasını yapıyoruz” ifadesini kullandı.
100 günde yetişen Kenevirden alınan verim, bir ağaçtan 50 ila 100 yıl arasında alınıyor
12 Mart 1971 darbesiyle Türkiye'de yetişen kenevir ekimine ambargo uygulayan ABD, 28 Şubat 1997 postmodern darbesiyle kenevir ekimini tamamen yasakladı.
- Türkiye'nin kenevir üretimine engel koyanlar, ‘ithal etme' konusunda ise her daim Türkiye'nin yanında yer aldı!
Tekstil ürünlerinden kağıt üretimine, otomobil parçalarından birçok sanayi ürününe kadar bir çok üründe kullanılan kenevir 100 gün gibi kısa bir sürede yetişebiliyor.
Hal böyleyken kenevirden alınan verimi bir ağaçtan alabilmek için 50 ila 100 yıl arasında bir süreye ihtiyaç duyuyoruz.
Kenevir'in faydaları nelerdir?
- *Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.
- *Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kağıt üretilebilir.
- *Kenevir 8 kez kağıda dönüştürülebilirken bu oran ağaçta sadece 3.
- *Kenevir ortalama 4 ayda yetişir, bir ağacın yetişebilmesi için 20 ila 50 yıl gibi bir süre gereklidir.
- *Kenevir, radyasyon temizleyicidir.
- *Dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Kendisini böceklerden koruyabilen kenevir, tarım ilacına da ihtiyaç duymaz.
- *Kenevir ile yapılan tekstil ürünlerinin yaygınlaşması halinde tarım ilacı sektörünün tamamen ortadan kalkabileceği bilinmektedir.
- *İlk kot pantolon, kenevirden üretilmiştir. “Kanvas” kelimesi kenevir ürünlerine verilen addır.
- *Kenevir ayrıca ip, halat, çanta, ayakkabı, şapka gibi ürünler için de çok uygun bir ham maddedir.
- *Kenevir, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisinde kullanılır.
- *Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmaz.
- *Kenevirin üretimi oldukça ucuzdur.
- *Kenevirle beslenen hayvanların, hormon takviyesine ihtiyacı yoktur.
- *Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır.
- *Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olur.
- *Binaların yalıtımı için de kullanılan kenevir, dayanıklı, ucuz ve esnektir.
- *Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; yani tamamen doğa dostudur.
Kenevir nerelerde kullanılır?
- *Kurşun geçirmez yelek
- *Akü kapları
- *Uçak kaporta ve kanatları
- *Gemi gövdesi
- *Kağıt
- *Kumaş, iplik
- *Kiremit
- *Bina kaplaması
- *Tıbbi ilaçlar
- *Mobilya
- *Poşet
- *Gıda
Türkiye'de 19 ilde üretiliyor
Uyuşturucu yapımında da kullanılan kenevir, devlet gözetimi altında kotalı ve sınırlı şehirlerde üretilebiliyor.
Bakanlığın izinleri doğrultusunda Amasya, Antalya, Burdur, Bartın, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop,Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 19 ilde üretimi yapılıyor.
Denetimler devam ediyor
Kenevirin kötüye kullanım imkanı olmasından dolayı Türkiye’de bu bitkinin denetimleri tavizsiz bir şekilde devam ediyor.
Kenevir üretiminin belirlendiği yerlerde çiftçiler 1 Ocak ila 1 Nisan arasında il ve ilçe tarım müdürlüklerine giderek bakanlığın hazırlamış olduğu kenevir ekme formunu dolduruyor.
Formda çiftçinin hangi endüstri alanında ekim yapacağını belirtirken, ekim ve hasat dönemleri başladığı zaman Jandarma, ziraat mühendisleri ve ziraat teknikerleri ayda bir tarlanın gelişim sürecini takip ediyor. Kuralların dışına çıkıldığı takdirde tarladaki ürün imha ediliyor.