Kara şifâ mumya

Haber Merkezi
BAĞDAGÜL ÖZ
Abone Ol
‘Mumya’ kelimesi  ‘vücudu muhafaza edici’ mânâsındadır. Arapçası ‘hafız el-ceset’tir.

Mumya genelde dağların arasında, aşırı sıcak yerlerde çok bulunur. Kaya taşlarının köşelerinden sarkık şekilde çıkar. Kimyevî terkibinde kalsiyum, magnezyum, silis­yum, demir, titan, manganez, potasyum, sodyum, bakır, kobalt, baryum, vanadyum ve aminoasitler bulunur. Bu sebepten, ona “küçük kimya deposu" denilir.

Mumya denilince akla ilk Firavunların cesetlerinin çürümesini engellemek için yaptıkları işlem gelir. ‘Mūm’ kelimesinden türeyen ‘mūmiyā’ köken olarak Farsçadır. Eski Mısır’da kullanılan mumyalama, daha sonra farklı milletlerce de denenmiştir. Günümüzde de uygulanagelmektedir. Ancak bugün mumyalamadan değil, şifalı mumyadan söz edeceğiz.

Tedavinin tarihi ve Tibet tıbbı
Tedavinin tarihi ve Tibet tıbbı
Gerçek Hayat

‘Mumya’ kelimesi ‘vücudu muhafaza edici’ mânâsındadır. Arapçası ‘hafız el-ceset’tir. Birmanya’da, dağ kanı mânâsında ‘kao-tun’ denen ilâç vardır. Tibet ile Moğolistan’da, mumyaya ‘baraşgun’ denilir. Mânâsı ise ‘kaya şırası’dır. Doğu halkları gibi Kırgızlar da mumyayı yaygın biçimde kullanırlar. Kırgızlar halk dilinde mumyaya ‘kara şifâ’, ‘sarı şifâ’, ‘arkar taş’ demişler.

Eski tabipler, mumyayı bedenin hâlsiz bölgesini canlan­dırmak, eski hâline getirmek amacıyla kullanagelmişlerdir.

Mumya, vücudun bütününü çürüyüp yok olmaktan, bozulmaya uğramaktan korur. Hâlsiz vücudu canlandırır. Beynin çalışmasını güçlendirdiği ve sinir hücrelerinin zayıflığını canlandırdığı ispatlanmıştır.

Mumyanın rengi, koyu kahverengi veya simsiyahtır. Parlayan, yumuşak bir kütleden oluşur. Sertliği, bileşimindeki su ile bulunduğu yere bağlıdır. Tadı acıdır, suda kolay erir, eridikten sonra koyu demlenmiş çayı andırır.

Mumya Ne İhtiva Eder?

Kimyevî terkibinde kalsiyum, magnezyum, silis­yum, demir, titan, manganez, potasyum, sodyum, bakır, kobalt, baryum, vanadyum ve aminoasitler bulunur. Bu sebepten, ona “küçük kimya deposu" denilir.

Mumya genelde dağların arasında, aşırı sıcak yerlerde çok bulunur. Kaya taşlarının köşelerinden sarkık şekilde çıkar. Mumyayı kullanırken, tam ölçüyü ve hangi şifalı bitkilerle karış­tırılacağını bilmek gerekir. Eski tabipler doğuştan sağır olanları tedavi etmek için mumyayı kullanırmış. Hayvan ödüne veya üzüm şırasına karıştırılan mumya ile ağız gargarası yapmayı tavsiye ederlermiş. Ancak bunlar ehil kişilerce doğru ölçü dâhilinde yapılırsa şifa verir.

İbn Sînâ ve Mumya

İbn-i Sînâ, 0,071 gr. mumyayı, yabanî mercanköşk şırasına karıştırıp, migreni, kulak iltihabını, kemik kırılmalarını, kemik çıkıklarını, kemik ağrısını tedavi etmeyi tavsiye etmiştir. Beynin bir kısmı cansız duruma geldiğinde 0,035 gr. mumyayı gülün ezilmiş şırası veya ekşimiş üzüm şırasıyla vermek yararlıdır.

Kim bilir, belki de parkinson, alzaymır, beyin ölümleri, beyin rahatsızlıkları, beyin kaynaklı engelli doğumların şifası bundadır.

Sinir sisteminin tedavisinde kullanılması da bunun bir delili olabilir. Ama modern tıp bunlarla ilgilenmez, ilgilenmek de işine gelmez. O, ilaç firmalarının sözde ilaçlarından başka her şeye gözlerini, kulaklarını kapatmıştır.

İbn-i Sînâ, akciğer kanamasında 0,1 gr. mumyayı keskin sirkeye katarak vermeyi tavsiye etmektedir. Mide-bağırsak hastalık­larını 1,9 gr. mumya, ipek gülü ve mercimeğin kaynatılmış şırası ile tedavi etmek mümkündür. Bala karıştırılmış mumyayı, idrar kesesi ile böbrek ağrısında, alkol zehirlenmesinde, zehirli örümcek soktuğunda tavsiye etmişlerdir.

Solunum, kalp-damar sistemi hastalıkları ve kadın hastalıklarında da mumyadan faydalanılır.

Mumyanın Bazı Faydaları

  • ■ Mumya, yemeğin çabuk sindirilmesine yardım eder.
  • ■ Baş ağrısını giderir.
  • ■ Felci tedavi eder.
  • ■ Kemik ağrısında eşsiz şifâ vericidir.
  • ■ Kemik kırılmasında ve parçalanmış kemiklerin kurtarılmasında etkisi büyüktür.
  • ■ İçmeden önce bal, şeftali ve gül yağı ile karıştırmak gerekir.
  • ■ Yabanî hindibanın, maydanozun, frenk kimyonu tohumunun, salatalığın şırasına karıştırıp, mide yarasında (ülser) ve yemek sindirimi zorlaştığında tedavi amacıyla kullanılır.
  • ■ Şeftali yağına katılarak verilirse, kabız ve basur hastalığına iyi etki eder.
  • ■ Havuç şırası ile karıştırılarak verildiğinde, erkeğin cinsel gücünü çok artırır, kısır kadınların hamile kalmasına yardım eder.
  • ■ Mumya, erkeğin cinsî gücünü arttır. Bunun için 0,2-0,3 gr. mumyanın balla karıştırılarak içilmesi yeterlidir.
  • ■ Erkeklerin meni ve spermi yetersiz olduğu durumda, mumya ile yumurtanın sarısı mümkünse geyik sütüne katılarak içilmelidir.
  • ■ Mumya tereyağına katıla­rak alkol bağımlılarına yedirilirse, alkolden kurtulur.
  • ■ Solunum organları hastalığında, mumya, meyan ile karıştırılarak uygulanır.