“Dünyanın bilinen ilk havacısı İbn Firnas'tır"

SAMET TINAS
Abone Ol

Türklerin hemen her sahada geri kaldıkları ileri sürülür ki bunlardan birisi de havacılık. Peki, gerçekten öyle mi? Ketebe Yayınevi’nden konu ile ilgili kitabı çıkan araştırmacı yazar Arif Emre Gündüz’e sorduk.

Eserinizde okuyucuyu neler bekliyor?

Akif Emre Gündüz

Okuyucu, kitabımı okuduğunda, ülkemizde havacılığın nasıl doğduğunu, nasıl başladığını ve ilk olarak hangi aşamalardan geçtiğini görecek. Ayrıca havacılık tarihimizin nasıl ilkleri içinde barındırdığını fark edecek. Havacılık tarihimizde isimleri öne çıkan kahramanları tanıma fırsatı bulacak. Üstelik bunların hepsi de belgelerle ispat edilmektedir.

Hep geri kaldığımız söylendi yıllarca. Havacılıkta 20. yüzyılda dünyaya göre ne durumdaydık?

Araştırmalarım ve belgeler, ülkemizde bugün anladığımız anlamda modern havacılık ile ilgili ilk girişimlerin Sultan II. Abdülhamid tarafından yapıldığını gösteriyor. Ayrıca dünyada hava kuvvetlerini kuran ilk ülkeler arasındayız. Yine ilk akrobasi uçuşları, ilk filo uçuşları, ilk gece bombardımanı vb. gibi havacılık tarihi açısından birçok ilki içinde barındıran bir havacılık tarihine sahibiz. 1. Dünya Savaşı boyunca hava kuvvetlerimizin envanterine 400’e yakın uçak girmiştir.

Osmanlı ordusunda havacılık birimini kim, niçin kurdu?

Sultan 2. Abdülhamid, tahttan indirilince havacılık ile ilgili projeleri akim kaldı. Ama İstanbul’da balon ve uçak ile uçuş denemeleri devam etti. İtalyanlar, Trablusgarb’da dünyadaki ilk bombardımanı Osmanlı askerleri üzerine gerçekleştirince, dönemin Harbiye Nazırı Mahmud Şevket Paşa’nın emriyle Süreyya (İlmen) Bey ilk askerî havacılık birimlerinin kurulması görevini ifa etmiştir.

İbn Firnas deyince ne bilmemiz lâzım?

İkinci bin yılın siyasî müceddidi: Sultan Alparslan
Gerçek Hayat

İbn Firnas, 800’lü yıllarda kuş tüylerinden yaptığı kanatlarla uçmayı başaran Endülüslü bir Müslüman bilim adamıdır. Ahmed Zeki Paşa, havacılık tarihi ile ilgili yazdığı risalede İbn Firnas’ın, akbabaların üzerinde uçtuğunu ifade etmiştir. Dünyanın bilinen ilk havacısı diyebiliriz İbn Firnas için.

Eseriniz 1918’e dek gelmiş. Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ gibi isimleri de yazmayı düşünüyor musunuz?

Kitabımın devamını Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ’ı içinde barındıracak ve hatta Şakir Zümre ve Emrullah Ali Yıldız’ı da içine alacak şekilde yazdım. Yakında neşrini umuyorum.

  • ARİF EMRE GÜNDÜZ
  • 1981 senesinde Malatya’da doğdu. Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde başladığı üniversite eğitimini, Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü’yle devam ettirdi. Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Anabilim Dalı İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı’nda yaptığı yüksek lisansını “Kentlerde tarihî dokunun korunmasında yerel yöneticilerin rolü: İstanbul örneği” adlı teziyle bitirdi. İrfan Mektebi dergisi, Marmara Üniversitesi Sosyal Araştırmalar dergisi, Osmanlıca Dergi, The Pen Magazine ve Derin Tarih dergisinde toplamda 200’ün üzerinde makalesi yayınlandı. Yayınlanmış iki kitabı bulunmaktadır: “İslam Medeniyetinin Osmanlı Yorumu” ve “Türk Kartallarının Doğuşu.”