Sakin ol ve rahatla

HABER MASASI
Abone Ol

Okul ve derslerin arasında kendimizi sıkışmış hissetmemiz, aile bireyleri tarafından dönem dönem anlaşılmadığımızı düşünmemiz ve sosyal hayatta arkadaşlarımızla yaşadığımız olumsuz olaylar… Günümüz modern yaşam tarzının getirdiği stresli durumlardan akla ilk gelenleri sıraladık. Evet… İş, aile ve sosyal yükümlülükler arasında kendinize zaman ayırmak zor olsa da bu zamanı oluşturup rahatlatıcı yöntemler bulmak fazlasıyla önemli.

Rahatlamak, hem bedenimizin ve zihnimizin sağlıklı kalmasına hem de hayatın getirdiği günlük stresten kurtulmamıza yardımcı olur. Neyse ki ne kadar meşgul veya gergin olursanız olun; rahatlamak için neler yapabileceğinizi öğrenmek çok kolay. Şimdi bunlara birlikte bakalım.

Sakız Çiğneyin

Sakız çiğnemenin stresinizi azaltmada etkili bir yöntem olduğunu biliyor muydunuz? Kendinizi gergin hissettiğinizde sakız çiğneyerek beyninizin “rahat” olduğunuzu düşünmesini sağlıyorsunuz. Böylece sinirlenmek ya da paniğe kapılmak yerine zihninizi başka bir iş yaptığınıza dair ikna edecek ve sonuç olarak bu gergin uyarandan daha az etkilenmiş olacaksınız. İki yıl önce Cognitive Psychology’de yayımlanan bir makaleye göre, sakız çiğnemek aynı zamanda dikkati, konsantrasyonu ve öğrenmeyi geliştiriyor. Ayrıca yine aynı makalede ders çalışırken sakız çiğnemenin performansı iyileştirebileceğine yönelik sonuçlar da var. Ancak sakız çiğnemenin bu tür faydaları olmasına rağmen, çene ağrısı ve diş çürümesi gibi olumsuz yönlerini de düşünerek çok da aşırıya kaçmamak gerektiğini unutmayalım.

Derin Bir Nefes Alın

Rahatlamayı ve gevşemeyi sağlamanın bir başka yolu da nefes egzersizleri. Kendinizi aşırı stresli hissettiğiniz anlarda, rahatlamak istediğinizde, burnunuzdan nefes almaya başlayın ve içinizden 4’e kadar sayın. Ardından 7 saniye boyunca nefesinizi tutun. Daha sonra 8 saniye boyunca nefesinizi verin. Bu 8 saniye boyunca içinizdeki olumsuz duyguları dışarı attığınızı düşünün. Bu yönteme 4-7-8 tekniği adı veriliyor. Bu taktiği üç dört kez tekrarladığınızda gevşemeye başladığınızı hissedeceksiniz.

Egzersiz Yapın

  • Endişeli veya stresliyken egzersiz yapmak pek tercih edilmeyen bir yöntem olarak görülse de aslında harika sonuçları da beraberinde getirebiliyor.

Hızlı bir şekilde zıplama hareketi yapmak ve 15 şınav çekmek, stres seviyenizi normalleştirmeye yardımcı oluyor. Bu sayede vücudumuzda, doğal ağrı kesici ve mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin salgılanıyor ve stres seviyeniz düşüyor.

Klasik Müzik Dinleyin

Stresliyken yavaş veya klasik müzik dinlemek sakinleştirici bir etki oluşturabilir. Sakinleştirici müzik sayesinde nabız ve kalp atışı yavaşlar, kan basıncı ve stres seviyesi düşer. Youtube’da sakinleştirici müzik bulmanın kolay olduğu düşünüldüğünde, müzik dinlemek de etkili bir rahatlama tekniğidir diyebiliriz.

Kendinize karşı şefkatli olmayı unutmayın.

Yazın

Stresi azaltmanın bir başka yöntemi düşüncelerinizi yazmak. Endişeli hissettiğinizde, tam anlamıyla nasıl hissettiğiniz veya gününüzün nasıl geçtiği hakkında kısa notlar yazmak için birkaç dakikanızı ayırın. Bunun için günlük, not defteri veya telefonunuzdaki not uygulamalarını kullanabilirsiniz. Her şeyi doğru bir şekilde, edebi bir kaygı duyarak yazmak için kendinizi zorlamayın. Sadece hislerinizi ifade etmeye odaklanın. Yazdıkça rahatlamaya başladığınızı fark edebilirsiniz.

Doğayla Kucaklaşın

Aşırı endişeli hissettiğinizde doğada vakit geçirmek rahatlamanıza yardımcı olabilir. Ciddi bir stres faktörüyle karşılaştığınızda dışarı çıkın, kısa bir yürüyüş yapın veya bir ormanda dolaşın. Ancak stresinizi azaltmak için doğada vakit geçirme imkanınız yoksa hafif bir müzikle tabiat temalı resimlere bakmayı deneyin. Bir bilgisayar ekranından birkaç dakikalığına yeşil ve mavinin buluştuğu doğa resimlerine göz gezdirmek sakinleşmenize yardımcı olabilir.

Gözlerinizi Kapatın

Stresli ve endişeli hissettiğimizde gözbebeklerimiz büyür ve yüzümüz gerilir. Bu gerilimi azaltmak için birkaç dakika boyunca gözlerinizi kapatın. Yüz kaslarınızı tamamen gevşetmeye odaklanın. Bu basit egzersiz sayesinde vücudunuza sirayet eden bu gerilim ortadan kalkabilir ve sakinleşmenize yardımcı olabilir.

Sizi Güldüren Bir Şey İzleyin

Olumsuz duygulardan kaçınmanın bir diğer yolu ise kahkaha… Düzenli olarak gülmek, gevşemeye yardımcı olur, kaygınızı giderir ve olumlu duygularınızı artırır. Hatta tamamen gülmeye dayalı bir yöntem bile var: Kahkaha Terapisi. Bu terapi yöntemi sayesinde 2017’de hemodiyaliz hastalarının kan basınçlarında gözle görülür bir değişim olduğu ve hastaların daha iyiye gittiği de kanıtlandı. Bu yüzden kahkahanın gücünden faydalanabilir, aşırı gergin hissettiğinizde gülebileceğiniz videolar izleyebilirsiniz.

Sakinleştirici Bir Koku Alın

Çiçeklerin sakinleştirici yönünü keşfetmiş miydiniz? Canlı çiçeklerin yakınında olma şansınız varsa bir nefes alın ve daha sakin hissetmeye odaklanın. 2015’te yapılan bir çalışma, çiçeklerle etkileşim kurmanın sinir sistemimizi de olumlu etkileyerek psikolojik ve fizyolojik stresi azalttığını ortaya koydu. Özellikle lavanta kokusunun depresyon, anksiyete, yorgunluk gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini de unutmayın.

Duş Alın

Vücudunuzu hızlı bir şekilde sakinleştirmenin diğer bir yolu, soğuk duş almak… Araştırmalar soğuk suda 20 dakika geçirmenin, sinir sistemimizi uyardığını ve rahatlama hissini de beraberinde getirdiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden soğuk bir suya girmeye hazırsanız, bu tekniği deneyebilirsiniz. Stresinizi sağlıklı bir şekilde nasıl yöneteceğinizi öğrenmek kıymetli. Ancak bu yöntemleri denemenize rağmen kendinizi stresli hissediyorsanız alanında uzman bir psikologdan yardım almayı düşünebilirsiniz. Stresli dönemlerde rahatlamak her zamankinden daha zor olabilir. Bu yüzden kendinize karşı şefkatli olmayı unutmayın.

Buğra Serdaroğlu-Klinik Psikolog