Üstün insan, üstün eylem: Ölüm Kararı / The Rope
Hitchcock'un hem yapımcılık hem yönetmenlik yaptığı tek film olan Ölüm Kararı, yeni teknolojileri denemeyi seven Alfred Hitchcock'un ilk renkli filmi olma özelliğini taşıyor.
- Yönetmen: Alfred Hitchcock
- Senaryo: Arthur Laurents, Ben Hecht
- Oyuncular: James Stewart, John Dall, Farley Granger
- Yapım Yılı: 1948
Philip ve Brandon, beraber yaşayan iki üniversite öğrencisidir. Hocaları Rupert'ın, Nietzche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabındaki üst-insan (Übermensch) kavramından bahsettiği bir konuşmasından etkilenerek, okuldan arkadaşları David Kentley'i öldürürler. Daha sonra cinayetlerinin ne kadar kusuruz olduğu ispatlamak için David'in yakınları ile Rupert'ın da aralarında bulunduğu bir grup insanla parti verirler. "Cinayet işleme sanatı" üzerine konuşmaların yapıldığı evde bulunan ve yerini sadece katillerin bildiği bir sandıkta ise David'in cansız bedeni vardır. "Yeteneksiz kişilerin yaşamaya hakkı olmadığı" fikrinden yola çıkan cinayette, sormamız gereken esas soru ise şudur: Düşünce ile eylem arasındaki fark nedir?
- 1924 yılında Chicago Üniversitesi'nde okuyan Nathan Leopold ve Richard Loeb adlı iki öğrencinin Nietzche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabındaki üst-insan (Übermensch) kavramından etkilenerek bir arkadaşlarını öldürdükleri "Leopold ve Loeb" cinayeti uzun süre kamuoyunu meşgul etmişti. Filmin senaryosu da bu olaya dayanmaktadır.
Hitchcock'un hem yapımcılık hem yönetmenlik yaptığı tek film olan Ölüm Kararı, yeni teknolojileri denemeyi seven Alfred Hitchcock'un ilk renkli filmi olma özelliğini de taşıyor.
- Ölüm Kararı, Hitchcock'un aynı dönemde çektiği Çok Şey Bilen Adam, Arka Pencere, Harry'nin Derdi ve Ölüm Korkusu filmleriyle beraber telif hakları nedeniyle "5 Kayıp Hitchcock filmi" olarak adlandırılan filmlerindendir ve 30 yıl süreyle hiçbir yerde izlenememiştir.
Alfred Hitchcock, filmlerinde çok kısa bir süreliğine gözüktüğü "cameo roller" ile meşhurdur. Ölüm Kararı'nda ise açılışta kalabalıkta yürüyen insanlardan biridir. Ayrıca, filmin 55'inci dakikasında pencereden fark edilen bir neon tabelasında da gözükmüştür.
- O zamanki analog film teknolojisi bir filmin tamamının plan sekans (tek kayıtta) çekilmesine izin vermezken Hitchcock, 80 dakikalık filmde toplamda 10 sekans kullanarak ve bu sekansları da genellikle kamera duvara doğru bakarken veya kameraya arkası dönük karakterler üzerinden yaparak tek mekânda geçen filmi seyircinin plan sekans gibi algılamasını sağlamıştır.
Film stüdyoda çekilmesine rağmen; stüdyonun pencerelerinin arkasında gerçekleşen, bulutların filmle eş zamanlı ve kesintisiz bir biçimde hareket etmesi ve havanın yavaştan kararması, özel bir projeksiyonla görüntülerin pencere arkasına yansıtılmasıyla sağlanmıştır. Filmde kullanılan, "cyclorama" adı verilen bu teknoloji, sinema teknolojisinin de ilklerinden biriydi.