İnsan kalmak ne kadar mümkün? Modern Zamanlar
Agresif bir biçimde üretmek, tüketimi de agresifleştirir. İnsanlar yalnızca ürettikleri ve tükettikleri üzerinden değerlendirilir. Bu doğrultuda Charles Chaplin de seyircisine şunu sorar: Çarkların dişlileri arasında insan olmak ne kadar mümkündür?
Senarist ve Yönetmen: Charles Chaplin Yapım Yılı: 1936
Modern Zamanlar, 1929 ekonomik buhranının ardından bir fabrikada sert koşullar altında çalışan Şarlo karakterinin nasıl kapitalist sistemin kölesi hâline geldiğini anlatır. Ekonomik kriz tüm sertliğiyle sürerken makineler işçilerin yerini almaya başlamıştır. Seri üretime ayak uyduramayan ve yeterince verimli olamayanlar sistemin dışında kalırken, geri kalanlar ise koyun sürüleri gibi kitleler hâlinde yalnızca çalışarak hayata tutunmaya çalışır. Dolayısıyla agresif bir biçimde üretmek, tüketimi de agresifleştirir. İnsanlar yalnızca ürettikleri ve tükettikleri üzerinden değerlendirilir. Bu doğrultuda Charles Chaplin de seyircisine şunu sorar: Çarkların dişlileri arasında insan olmak ne kadar mümkündür?
- - Özgün adı Modern Times olan film Türkiye'deki ilk gösterimlerinde Asri Zamanlar adıyla da gösterilmiştir.
- - Filmin adı Jean Paul Sartre ve Simone De Beauvoir'ın Fransa'da yayınladıkları sol görüşlü gazete Les Temps Modernes (Modern Zamanlar)'den ve San Francisco'da politik yayınlar yapan aynı isimli kitabevinden gelmektedir.
- - Politik mesajlarından dolayı Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi tarafından Charles Chaplin ve film komünist propaganda yapmakla suçlanmıştır.
- - Yine film, Chaplin'in kırmızı bayrak salladığı sahneden dolayı komünizm propagandası yapıldığı gerekçesiyle Nazi Almanya'sında da yasaklandı.
- - Müsebbibi Katolik kilisesi olan Amerikan Film Endüstrisinde 1930'dan 1967'ye kadar yürürlükte olan Hays kanunları nedeniyle filmin beş sahnesi vizyona girmeden kesilmiştir.
- - Modern Zamanlar'daki patronun bir ekrandan tüm fabrikayı yönetmesi 1949 yılında 1984 romanını yayımlayan George Orwell'a da ilham kaynağı olur.
- - Charles Chaplin Şubat 1936 tarihinde New York'taki Rivoli Theater'daki filmin ilk gösterimine seyircinin kendisini sürekli parmakla gösterip hilkat garibesi gibi davranmasından dolayı katılmamıştır.