Gerçekten nasılsın? Dursun Ali Tökel

HABER MASASI
Abone Ol

Semerkant. İlmin, sanatın, insanın, masal ve gerçeğin iç içe geçtiği büyülü şehir. Buhara ve Semerkant'ı görmeyen; İslam'ın en büyük Muhaddis'i olan İmam Buharî ve itikatta mezhep İmamız olan İmam Maturî'nin ve en büyük Tarikat olan Nakşîliğin şeyhi olan Şâhı Nakşbend hazretlerinin ve daha onlarca bilgenin neden buralardan çıktığını anlayamaz.

1. Çocukluğunuzdan hatırladığınız ilk şey nedir?

Annemle yolculuktayız, aktarma için minibüs bekliyoruz, acıktım. Annem yolculuk parasından arda kalan 45 kuruşu verdi "git ekmek al" dedi. Fırına gittim. Ekmek bir lira, para yetmiyor. "O zaman yarım ekmek ver" dedim, "yarım ekmek satmıyoruz" dedi. Aç kaldık. Hâlâ merak ederim, kimdi acaba o fırıncı, hangi milletten ve dindendi?

2. Müfredat dışında okuduğunuz ve "çok iyiymiş" dediğiniz ilk kitap neydi?

Rahmetli Yavuz Bahadıroğlu'nun Buhara Yanıyor (ve tabii ki hemen peşinden Elveda Buhara) romanı idi. Zaten ondan sonra bir daha da okumayı bırakamadım.

3. Doğa mı şehir mi? Şehirse neden, doğaysa neden?

Şehir tabii ki. Şehir medeniyettir, kültürdür, insanlığa milletin kendini ispatı ve "ben de varım"ıdır. Doğa en yalın, en ilkel ve en çıplak hâlimizdir. "Doğa" deseydik ve orada kalsaydık bütün bu medeniyetler olmayacaktı elbette. İnsan, ham tabiatından insan tabiatına şehirle yükselmiştir.

4. Şu günlerde en çok hangi soruyu soruyorsunuz?

İnsana, gerçeğe bütün çıplaklığıyla bildiği hâlde hâla yalan söyleten, yalana inandıran nedir? Bunu Peygamberimizi açıkça yalanlayan ehl-i kitabın müfsit doğasını deşifre eden şu ayet eşliğinde soruyorum: "Onlar seni babalarının oğullarını tanıdığı gibi tanırlar" (Bakara-146). Gerçek bu kadar yalınken ve sonu o büyük felakete duçar olmakken, insan nasıl olur da hâlâ yalan konuşabilmekte ve onu yayabilmektedir?

5. Neydi "o şarkı"nın adı?

"Ben kalbimden başka yerde inan seni bulamadım."

6. Biri vardı değil mi "bu insan" olmanızı sağlayan, kimdi o?

Ayırmayayım, anne ve babam.

7. En sevdiğiniz kurgusal erkek karakter kimdir?

Dede Korkut

8. En sevdiğiniz kurgusal kadın karakter kimdir?

Banu Çiçek

9. Tarihteki favori kahramanlarınız kimlerdir?

Hz. Hamza, Hz. Ali, Osman Gazi, Genç Osman, Şeyh Şâmil, Medine müdafii Fahreddin Paşa

10. Tarihte en sevmediğiniz karakter kimdir?

Ebu Cehil.

11. Şunu görmeden/yapmadan ölmek istemem, dediğiniz şey nedir?

Mübarek üç ulu harem; Mekke, Medine ve Kudüs. İnşallah bir gün tekrar, kendisini oraların "hâkim"i değil de "Hâdim"i, yani hizmetkârı gören milletimizin idaresine geçer.

12. En çok ne yaparken mutlu olursunuz?

Kitap okurken.

13. En sevdiğiniz erdem hangisidir?

Cömertlik, yine cömertlik.

14. Hangi hataları hoşgörüyle karşılayabilirsiniz?

Unutularak yapılanları tabii ki. İnsan nisyan ile malûldür.

15. Hangi film? Niçin?

Cazcı Kardeşler. Çünkü der ki bu film: "İyilik yapmanın çok ağır bedelleri vardır. İyiliğe karar verdinse bin bir canavarla, şeytanla boğuşman gerekir. Olsun, ne kadar ağır olursa olsun, yedi başlı ejderha ile de boğuşacaksam iyilik yapmaya değer. Hiçbir karşılık beklemeyecek, her türlü tehlikeyi göğüsleyecek ve o iyiliği yapacağım."

16. Batı'yı ve Doğu'yu nasıl tanımlarsınız?

İki yanağı olan bir yüz.

17. Yaşayabileceğiniz en mutlu an.

Kütüphanemde, kimse yok ve ben kitap okuyorum.

18. Siz şimdi gittiğiniz o şehri çok sevmişsinizdir. Biraz anlatsanıza.

Semerkant. İlmin, sanatın, insanın, masal ve gerçeğin iç içe geçtiği büyülü şehir. Buhara ve Semerkant'ı görmeyen; İslam'ın en büyük Muhaddis'i olan İmam Buharî ve itikatta mezhep İmamız olan İmam Maturî'nin ve en büyük Tarikat olan Nakşîliğin şeyhi olan Şâhı Nakşbend hazretlerinin ve daha onlarca bilgenin neden buralardan çıktığını anlayamaz.

19. Bize bir nasihat vermenizi istesek...

Hz. Mevlana'ya "bize bir nasihat verin" dediler. Öğüdü şu oldu: "Nasihat olun!". Ben de bu nasihati verebilirim: Kimseye nasihat vermeyin!

20. Son olarak, nasılsınız?

Şikâyetten uzak, şükürden aciz, hamd ile nasipdârım.