Yeşile kavuşan park: Remiseparken

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Kopenhag'da yer alan Remiseparken, BOGL tarafından gerçekleştirilen geniş çaplı yenilenmenin ardından güvenli ve ilgi çekici bir parka dönüştü. Parkın mevcut nitelikleri; kent sakinleri ve diğer gezginler için güçlendirildi. Remiseparken, öncesinde yalnızca bir yeşil alanken artık Kopenhag’ın iklim uyum stratejisinin bir parçasını oluşturuyor.

Remiseparken ve Kopenhag.

Remiseparken, Kopenhag’da bir sosyal konut projesi olan Urbanplanen’in ortasında yer alıyor. Yapıların arasındaki Remiseparken; çok sayıda ağaç, oyun alanları ve hayvanların bulunduğu bondegården (çiftlik) içeriyor. BOGL, mevcut yeşil alanın sahip olduğu özellikleri iyileştirmeyi, öne çıkarmayı ve yeni bağlantı yolları oluşturmayı hedefliyor.

Yenileme projesi, parkı tanımlı bir mekana dönüştürüyor.

Oluşturulan yeni bağlantı yolları ile parkın işlevselliği artıyor.

Proje dahilinde, mevcut hobi bahçeleri ve doğal yeşil alanlar korunuyor. Park boyunca devam eden düz yol, aktivite alanına dönüştürülüyor. Yeni yol düzeni, önceki halinden farklı olarak parkın çeşitli bölümlerini birbirine bağlıyor ve proje daha işlevsel bir düzene bürünüyor. Dönüşen aktivite şeridinin sağladığı farklı manzaralar ve atmosferler, Remiseparken’a yeni bir kimlik kazandırıyor.

Park içerisinde farklı işlevlerde alanlar oluşturuluyor ve insanlar arasındaki etkileşimin artırılması hedefleniyor.

Remiseparken yeni yol düzeni ile birlikte, yoğun şekilde yapılaşmış bölgede, topluluk bilinci oluşturmayı, fiziksel aktivitelerle doğa deneyimi yaşatmayı amaçlıyor. Dinamik forma sahip aktivite yolu, Remiseparken'da ana arter olarak işliyor. Bu yol; farklı etkinlik bölgelerini ve doğal alanları birbirine bağlıyor.

Aktivite alanları, çocukların uğrak noktaları haline geliyor.

Yol, farklı fiziksel koşullardan dolayı zikzaklar çizerek, genişleyip daralarak ilerliyor. Bazı noktalarda; aktivite alanlarına yönlendirmek, oturma alanları oluşturmak, mevcut ağaçlara yer açmak, bağlantı noktalarına erişim sağlamak için yolun genişliği çeşitlilik gösteriyor.

Geniş yeşil peyzajın arasında çeşitli aktivite alanları bulunuyor.

Yol, yerinde dökme beton yöntemi ile yapılıyor. Aktivite şeridinin karakteristik bir diğer özelliği, alan ve işlev çeşitliliğine göre üç farklı yüzeyden oluşması. Yolun kenarlarında, agrega taşlarının gözükmesini sağlayan bir teknik uygulanıyor. Bu teknik ile agrega taşlarından dokulu bir yüzey elde ediliyor.

Yürüyüş yolunun kenarlarındaki dokulu agrega taşları.

Yol kenarlarındaki farklılık, beton yüzey ile yeşil alan arasında bir sınır oluşturuyor. Pürüzlü sınır, görme engelliler için de bir çeşit rehber görevi görüyor. Oturma alanlarında ise pürüzlü yüzeyin üzeri mozaik cila ile kaplanıyor.

Zikzaklı yol, farklı deneyimlere imkan veriyor.

Yenilenen yol, kuzey-güney aksında uzanan parktaki üç farklı alanı bağlıyor: aktivite peyzajı, kültürel peyzaj ve doğal peyzaj. Yolun maddeselliği, formu ve rengi; tutarlı bir mimari ifade oluşturuyor ve Remiseparken'e net bir kimlik kazandırıyor.

Aktivite alanları her yaştan insana hitap ediyor.

Parkın güneybatı köşesindeki ağaçlık alan ve engebeli arazi korunarak doğal peyzaj vurgulanıyor. BOGL, Urbanplanen'in konut bloklarına doğru olan bu alanında, 24 farklı türden kızılağaç ekimi ile bir koru oluşturuyor. Küçük koru alanı içerisinde, yükseltilmiş yaya yolu ve küçük platolar oluşturularak insanlar oturmaya, burada vakit geçirmeye, doğayı deneyimlemeye çağırılıyor.

Kızılağaçlarla yeşillendirilen koru alanı.

Park içerisindeki yürüyüş yolları farklı atmosferler oluşturuyor.

Koru alanının oluşturacağı iklim ve biyoçeşitliliğe önem veriliyor. Koru, yağmur suyu kontrolü için önemli bir rol üstleniyor. Izgara şeklindeki metal yaya yolları, olası su taşkınlarında yolun etkilenmemesi için tercih ediliyor.

Sulak alan üzerinde yükseltilmiş ızgara metal yol.

Parkın batı kısmında uzun vadeli yağmur suyu yatağı olarak büyük bir vadi tasarlanıyor ve sular burada toplanıyor. Vadideki yeşillendirme hem sulak hem kuru alanlarda yetişebilen bitkilerle yapılıyor. Bu alanda oluşturulan peyzaj, biyolojik çeşitliliğin yanı sıra zengin bir hayvan popülasyonunu da beraberinde getiriyor.

Çocukların aktivite alanlarında biri de parkın içerisinde bulunan kaykay pisti.

Kültürel peyzaj alanına, mevcut hobi bahçeleri korunarak meyve ağaçları ve bir açık hava mutfağı ekleniyor. Aynı peyzaja, festival ve etkinlikler için geniş bir çimenlik alan ayrılıyor. Parkın güneyine ise BMX, scooter ve kaykay kullanıcılarına yönelik hareketli bir kaykay pisti tasarlanıyor.

Kaykay pistinin kuşbakışı görünümü.

Remiseparken vaziyet planı.

Proje

Remiseparken

Mimar

BOGL

Alan

35.000 m²

Konum

Kopenhag, Danimarka

Yıl

2020

Kaykay parkı

SNE Architects

Mühendislik

Rambøll

Beton danışmanı

Pelcon

Fotoğraf

COAST STUDIO